Foto: David Back.

Matsajten Taffel gör comeback i nygammal regi

15:48 13 Oct 2015
Glada dagar för Sveriges alla matintresserade! I förra veckan dök nämligen en kär gammal vän upp i vårt flöde igen – matsajten Taffel, som startade 2007 och legat på is sen förra året. 
 
Det är matfotografen David Back som tagit över driften av sajten, och bjudit in gamla och nya skribenter, däribland matstjärnan Lisa Förare Winbladh, till festen. Vi pratade med David Back om den goda nyheten.
 
Hur kommer det sig att det blev just du, som matfotograf, som återupplivade Taffel?
– 
Det korta svaret är att det var jag som frågade och Lisa Förare Winbladh sa ja. Ska man dra det lite längre så har jag varit fotograf på Mat & Vänner, sedan starten när det fortfarande var familjen som ägde tidningen. Och som anställd i ett litet familjeföretag är man sin egen avdelning och kanske någon till. Jag var fotograf, lagerchef, webb-kille och allt-i-allo. Ibland inte i den ordningen. Vi gjorde några felrekryteringar för att utveckla vår egen sajt eftersom vi inte hade en aning om vilken kunskap vi skulle söka efter. Så jag beslöt mig för att sätta mig in i saken för att kunna rekrytera rätt. Det slutade med att vi blev ganska nöjda med min testsajt jag byggde för Mat & Vänner. Sen fortsatte det därifrån. Så efter många års egenhändigt webbfixande och googlande har jag lyckats bygga Taffel 2.0.
 
Vad skiljer er från andra matsajter?
– Utan tvekan skribenterna. Lisa har lyckats samla flera av Sveriges vassaste matpennor i Taffel. Det är bara att börja läsa så är det väldigt tydligt.
 
Vilka är dina planer för sajtens framtid?
– I den nära framtiden koncentrerar vi oss på att få igång gamla bloggare och läsare igen. Det är en stor skatt att återupptäcka nu när det går lättare att söka. Sen kommer vi lägga ner mycket möda på att kategorisera och formatera om gamla recept till den nya mallen. Men det är varken kul att göra eller att läsa om. Vissa stickar eller virkar framför TV:n, jag gör detta. Vi har inga ambitioner på att bli störst, men vi ska vara bäst på det vi gör – matnörderi. Med detta gänget vet man aldrig var det slutar, men det kommer garanterat förvåna oss själva och de som hänger med på vår resa.
 
Varifrån kommer ditt eget matintresse?
– Jag har alltid gillat att laga mat och jobba med händerna. Man får facit direkt om man man lyckats eller om man blir tvungen att lida för sina misstag. Men det stora intresset infann sig först när jag började plåta mat. När jag kom ut och träffade Sveriges bästa kockar och såg hur de lagade mat öppnades en ny värld som jag trivs väldigt bra i. Det hjälper också till att kockar för det mesta är väldigt sköna typer. Jag minns min första vinresa för Mat & Vänner till Australien. Hade en föreställning om att vin var väldigt svårt. Det var först när någon annan kunde sätt ord på smaken jag fick nyckeln som behövdes. Sauvignon blanc – fläder. Där satt den! Det är det bra matskribenter gör!
 
SVT:s nya receptsajt har blivit kritiserad för att konkurrera med liknande plattformar som saknar public service-stöd. Ska vi se nya Taffel som ett svar på uppståndelsen kring det?
– Ja, de har säkert haft en större budget än vår obefintliga. Fördelen med att vara liten är att man kan följa sin egen övertygelse utan att behöva förankra något hos en mellanchef. Det gör det lustfyllt att jobba. Och är man glad blir det ofta bra, och blir det bra har man större chans att lyckas. Men jag har alltid gillat public service och tycker det är skönt att det finns en aktör som inte tar kommersiell hänsyn. Man får inte glömma att även kommersiella aktörer har olika förutsättningar. Någon kan satsa stort med pappas miljarder, en annan får börja litet med att skruva ihop en trälåda i Los Altos. Det finns ingen rättvisa i det. Jag tycker nog att det känns rimligt att om man sänder ett matprogram år 2015 ska man kunna hitta receptet på nätet. Sen är ju frågan om de ska sända matprogram, men det hoppas jag verkligen inte att de slutar med. Dessutom är ju SVT:s sajt både min och din!
 
Här hittar du till Taffel. Läs även: Psykopater + beska = sant.
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!