Recept: Chokladefterrätten du kan döda för

11:16 5 Jun 2015

Gillar man choklad kan man inte annat än älska Professorns Chokladdessert. Hård på ytan men mjuk inuti, kan den inte bli annat än perfekt. Och perfekt, det är den.

Min mamma har gjort den här efterrätten sen jag var liten. Hon har mer socker i sin, men annars är det hennes recept rakt av. Det finns varianter på Professorns Chokladdessert, men vad jag vet är det bara i mammas man lägger ugnsplåten i frysen och har ugnen på så hög värme som 300 grader. Men å andra sidan blir den just så krispig ovanpå och lös inuti som den ska vara. Får du inte plats med en plåt i frysen, kyl den istället med is eller iskallt vatten precis innan, torka av och sätt in på lägsta falsen.

PROFESSORNS CHOKLADDESSERT

För åtta personer

4 ägg
4 dl socker
200 gram mörk choklad (70 %, gärna av finare sort)
200 gram smör

smör + ströbröd till formen
vispad grädde
eventuellt hallon

Lägg in en ugnsplåt i frysen en eller ett par timmar innan du ska börja.

Sätt ugnen på 300 grader (eller så varmt det går). 

Smält smöret i kastrull på svag värme. När smöret smält, ta av kastrullen från plattan och lägg i chokladen i mindre bitar. Se till så att smöret inte är för varmt, för då bränner chokladen. Rör tills chokladen har smält.

Rör ihop socker och ägg tills det blir lite skummigt. Häll ner smör- och chokladblandningen i äggsmeten och blanda alltsammans ordentligt.

Smöra och och häll därefter ströbröd i en pajform eller liknande ugnssäker form, helst inte för djup. Häll i smeten i formen. Ta ut den iskalla plåten från frysen, och ställ formen på den. Sätt in i mitten eller något lägre ner i ugnen och sänk därefter temperaturen till 200 grader. Grädda i 6-8 minuter tills den får ett hårt skal men ändå är lös inuti.

Servera ljummen med vispad grädde och gärna lite färska hallon.

Läs (och laga) även: Världens hemligaste bärdessert.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar