Recept: Spaghetti Bolognese

13:37 28 May 2015

En klassiker – men kan du knepen som gör såsen sådär extra god som den bara är i Italien? I veckans recept känns den italienska trattorian inte långt borta.

En ”spaghetti-å-köttfärsås” kan alla göra, men vad är det som gör att såsen blir extra god och närmar sig en riktig bolognese?
1. Lägg i ingredienserna i rätt ordning, så att det som ska stekas får stekas och det som ska kokas får kokas.
2. Låt såsen koka ihop ett bra tag så att alla smaker kommer fram.
3. Balansera sälta med sötma och syra – moroten och tomaterna ger sötma, vinet syra, buljongen sälta.
4. Se till att få olika konsistenser i såsen – smått, stort, mjukt, tuggmotstånd.

Fokuserar du på de här olika grejerna blir det omöjligt att misslyckas med en köttfärssås. Tips! Gör en stor sats, frys in resterna och använd exempelvis till lasagne eller crêpes. För vegetariskt alternativ kör på quornfärs och vegetarisk buljongtärning.


SPAGHETTI BOLOGNESE
Spaghetti och köttfärsås på mitt vis

För fyra personer

500 gram nötfärs alternativt quornfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
250 gram färska champinjoner
0,75 dl vin
2 buljongtärningar
400 gram krossade tomater 
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
3 stjälkar selleri
3 morötter
salt & peppar
några droppar balsamico
lite socker

smör och/eller olivolja att steka i
spaghetti
färsk parmesanost

 

Krossa vitlöken genom att lägga knivbladet ovanpå klyftorna och trycka till, och finhacka den och den gula löken. Fräs i stor gryta eller djup stekpanna på medelvärme i en klick smör och/eller olivolja. Smula ner färsen lite åt gången och höj värmen. Genom att steka lite åt gången får färsen rätt temperatur, lägger man i allt på samma gång blir det för låg temperatur i grytan vilket gör att färsen kokas istället för steks. Se till att finfördela färsen med en trägaffel under tiden den steks.


Dela varje champinjon på mitten och skiva halvorna fyra gånger. När all färs stekts och fått lite färg, tillsätt tomatpurén och låt steka i knappt en minut. Tillsätt champinjonerna och stek ytterligare två-tre minuter. Rör runt några gånger så att svampen släpper ifrån sig ordentligt med vatten. Skala under tiden morötterna samt tvätta och ta bort det grövsta på stjälksellerin.

Häll på vinet och smula i buljongtärningarna. Rör om. När vinet nästan helt kokat in tillsätt tomater, oregano, timjan, lagerblad samt en av de tre hela stjälkarna och en hel skalad morot. Dessa kokar med för att ge ifrån sig smak men ska tas bort sen. Sänk värmen ordentligt och låt puttra i minst trettio minuter. Tillsätt vatten under tiden om såsen förlorar för mycket vätska.

Finhacka de resterande två morötterna och stjälksellerin i små, små bitar. Ta upp den hela stjälksellerin och moroten från såsen och släng. Smaka av såsen med salt och peppar och tillsätt eventuellt några droppar balsamico och lite socker eller honung. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt de finhackade morötterna och stjälksellerin i såsen och låt koka upp.

 

Häll av spaghettin och servera med sås och rikligt med grovriven färsk parmesanost. Och ja, även ketchup går bra. Buon appetito!

DRYCKESTIPS
Spontant känns rött vin givet, men andra alternativ funkar jättebra. För rött vin är en kryddig och mustig pinot noir att föredra, Bouchard Aîné 82531, eller en mjuk och bärig chianti, Ruffino 2310. Tänk på att detta med fördel även används i såsen. Väljer man hellre vitt vin som dryck är en kraftig chardonnay inte fel, förslagsvis Robertson 12094, och för rosé passar Marqués de Cáceres 2755 utmärkt. Dricker man öl passar en veteöl eller ljus lager av valfri sort bäst.

Läs även: Nu öppnar Little Italy.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar