Två, tre eller 117?

Sofia Petersen 15:25 25 Nov 2009

Det finns en hel del oskrivna regler på teatern. Går man ofta på teater, eller för den delen dans och opera också, vaggas man bara in i dem och hakar på utan att reflektera vidare. Men har man, som jag gärna har, med sig någon som inte så ofta frekventerar föreställningar av nämnda slag, blir man på nytt medveten om överenskomna beteenden och mönster.

Ta applåderna till exempel. När det gäller att applådera in ensemblen, så bör man göra det tre gånger. Det betyder att det var bra, man gillade det. Att bara klappa in två gånger är en stor diss, och torde ge klump i magen hos regissören så väl som kulissmakaren. Teaterns subtilare variant av ruttna tomater.
Jag har varit med om fem inklappningar som mest. Det är en prestation. Ringarna skaver på fingrarna, det känns som att man har gäddhäng och det surrar i handflatorna. Rekordet i inklappningar innehas av nyligen prisbelönte Placido Domingo. 117 stycken. Vad tänkte han när de var på 59? Ok, nu är det nog stopp. Eller nej, en gång till. Kul!
Följande föreställningar tycker vi förtjänar minst tre inklapp.

1 Carmen
Spelas den 28 november–25 mars på Intiman, Östra Rönneholmsvägen 20, Malmö
Vi är vana att se Carmen på de stora scenerna med färgsprakande kostymer och full orkester. Så blir det inte när den berömda operan flyttar in på Intiman. Och det är heller inte meningen. I koreografen och regissören Kajsa Giertzs händer, blir Carmen till en dansföreställning som fokuserar på människans eviga dilemma: Att göra det rätta eller följa sitt hjärta.

2 Rucklarens väg
Spelas den 21 november–17 januari på Malmö Opera, Östra Rönneholmsvägen 20, Malmö
Efter fina Askungen är det dags för tyngre grejer på Malmö Opera. Ett team från TUR-teatern i Stockholm gör nedslag med Igor Stavinskijs opera Rucklarens väg. Tom Rakewell vinner en förmögenhet och slänger moral och sunt förnuft överbord. Han låter sig villigt förledas av djävulen i Londons hedonistiska nöjesliv. Och föga förvånande, straffar denna skörlevnad sig.

3 Mor Courage
Spelas den 13 november–12 december på Teater Foratt, Norra Vallgatan 28, Malmö
Människor är överlevare och under krigstid måste var och en skapa sin bild av vad ont och gott innebär. Berthold Brechts Mor Courage lever under 30-åriga kriget med all den misär och de många moraliska dilemman det, minst sagt, innebär. Men när Teater Foratt placerar Mor Courage i dagens Sverige, finner vi att valen och prövningarna kanske inte är så olika trots allt.

4 Emil Jensen
Spelas den 22 november på Lunds stadsteater, Kiliansgatan 13, Lund
Vi gillar Emil Jensen. Han sprider glädje och därför nominerade vi honom till Årets Glädjespridare 2008. Vi kan inte tänka oss ett bättre sällskap att tillbringa en söndagseftermiddag i, än Emils. Hans lyrik, komik och musik kommer att sprida värme som får oss att skratta novemberkylan i ansiktet.

5 Nordost
Spelas den 26 november (två tillfällen) på Inkonst, Bergsgatan 29, Malmö
I 57 timmar höll tjetjenska rebeller gisslan fångna på Dubrovkateatern i Moskva. I Torsten Buchsteiners nyskrivna pjäs Nordost får vi följa tre kvinnor under gisslandramat och deras reaktioner och sätt att hantera det ofattbara, omöjliga läget. Deras öden flätas samman i tre olika berättelser om vad som hände där inne på teatern.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!