De nya silikonblondinerna

Sofia Petersen 14:40 3 Feb 2010

Utan drama ingen tv. Och ju mer händelselöst ett format är i sig självt, desto större egon behövs för att elda på innehållet. Vem orkar se en dokusåpa utan en uppmärksamhetstörstande, sönderblekt byst-Lisa från småstaden, liksom?

När det diskuteras deltagare till Stjärnorna på slottet står skådespelarna med stort S högst upp på listan. Det finns en aura av mystik kring dem. De förväntas vara excentriska, underhållande och ja, dramatiska, så klart. De bör svepa in på en fest, citera James Joyce, sno en flaska rött vin och börja gråta. Och vad kunde vara mer perfekt för en dokusåpa än en sådan deltagare? Skådespelarna har blivit de nya silikonblondinerna.
 
1 Ibsendekonstruktion I: Gengångare
Spelas den 12 februari–7 mars på Teatr Weimar, S:t Gertrudsgatan i Malmö
Teatr Weimar förknippar vi inte direkt med trötta klassiker som valsat på repertoarerna både länge och väl. Kanske höjs ett och annat ögonbryn när den experimentella teatern ger sig i kast med Ibsen. Men var lugna: det är förstås en dekonstruktion av Ibsen som sätts upp. I Gengångare har Ibsens roller skrivits ihop så att de gestaltas av endast två personer. Linda Ritzén, som synts på Weimar i bland annat pjäsen Britney is Dead. Hail Britney! står för regin.

2 Oskuld 
Spelas den 28 januari på Lunds Stadsteater, Kiliansgatan 13 i Lund
Två illegala invandrare ser en kvinna drunkna, men vågar inte hjälpa henne. Begravningsentreprenören Franz trivs så bra med sitt arbete att han börjar ta jobbet med sig hem(!). Frun önskar sig barn, men får istället en oönskad inneboende – sin mamma. Öden korsas härs och tvärs i en stad där det pågår en oförklarlig självmordsvåg. I Oskuld luftas så väl stora existentiella frågor som små vardagliga händelser i ett samtida Europa. Medverkar gör bland andra Marika Lagercrantz och Marie Robertson.

3 Signalfel
Spelas den 2 februari på Lunds Stadsteater, Kiliansgatan 13 i Lund
Världen är full av missförstånd. På grund av förutfattade meningar, okunskap och allmän förvirring uppstår både genial humor och bråddjupa misstag. Missade du Hamadi Khemiris fenomenala monolog Signalfel på Inkonst förra året? Då finns en ny chans att uppleva den nu – i Lund. Och har du redan sett den kan du gott gå en gång till, eftersom innehållet varierar beroende på var den spelas under turnéns gång. 

4 Julie
Spelas den 16 januari–7 februari på Malmö Opera, Östra Rönneholmsvägen 20 i Malmö
NorrlandsOperan och Cape Town Opera slår ihop sig med Malmö Opera och gör kammaropera. Vilket betyder opera precis som vanligt, men i ett lite intimare format med tre solister och 18-mannaorkester. Vilket inte är så lite egentligen! Operan bygger på Strindbergs drama om den destruktiva passionen mellan den unga högadliga Julie och betjänten Jean. 

5 The Society
Spelas den 28–29 januari på Dansstationen, Palladium, Södergatan 15 i Malmö.
Hemliga handslag och larviga ritualer är lätta att driva med, men det finns sällskap som inte är lika uppenbara. De som har Moleskinböcker till exempel. Eller de som har fixed gear-cyklar. Och de som i Jo Strømgrens The Society, ägnar sig åt kaffe. En dag upptäcker en medlem, oh fasa, en använd tepåse mitt ibland dem, vilket får fart på både konspirationsteorier och propagandamaskineri. Jo Strømgren Kompani bäddar, som vanligt, för många goda, svarta skratt.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!