Detta visste du inte om teaterns sjuka värld

Sofia Petersen 15:30 25 Nov 2009

På Nöjesguiden ska vi blicka framåt och inte gräva ner oss i dåtid. Vi har fingret på pulsen, örat mot marken och ögonen fästa vid horisonten. Så tro på mitt ord när jag säger att det här är en engångsföreteelse. Malmö Stadsteater firade nyligen 200-årsjubileum och det förtjänar att lyftas fram. Om inte annat för att en tillbakablick understryker vilken sjuk, knäpp och skön värld teatern är. Visste du till exempel att…

... på sextiotalet fixade Stadsteatern med barnpassning. Medan föräldrarna kollade på Glada Änkan eller Misantropen kunde barnen för två kronor se på kasperteater och få saft och bulle. Sådant erbjuds numera bara på gym och köpcenter i storleks-ordningen hangar.

... den pjäs i Stadsteaterns historia som rört upp mest känslor är förmodligen Fernando Arrabals Och de satte handklovar på blommorna? Orsak: Jungfru Maria skulle uppträda naken. Obscent menade skeptikerna och höll motståndsmöten och demonstrationer. Trots protesterna hade pjäsen premiär 1971, och med sina 112 spelade föreställningar är den en av de största succéerna någonsin på Intiman.

... 1978 var det återigen dags för nakenchock, i Frans G Bengtssons Röde Orm? Tommy Körberg poserade utan kläder och denna gång uteblev protesterna helt. Ett knappt decennium av sceniska provokationer högt och lågt hade väl luttrat även den mest stingslige nakenmotståndare.

... skrocket frodas på teatern. Att man inte ska säga ”Lycka till”, och absolut inte svara ”Tack”, innan föreställningen vet väl de flesta. Men kanske inte att ordet Macbeth är ett stort no-no. Man får säga ”Det skotska verket” eller någon annan omskrivning. Smörgåsen säger vissa, som en fortsättning på Mackan, i bästa cockneyanda. Skulle man ändå försäga sig, måste man snurra tre varv och snabbt läsa upp en bit ur ett annat Shakespeare-verk.

För den som vill fortsätta att förkovra sig i teaterhistoria rekommenderas ett besök på Teatermuseet eller en guidad tur på Hipp.

Teatermuseet ligger på  Kalendegatan 5C, Malmö och har öppet tis, fre–sön 13–16. Guidade visningar på Hipp sker på lördagar. För exakta datum se www.malmostadsteater.se.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!