Stoppa showen!

Sofia Petersen 16:16 11 Dec 2009

I december är det ett evigt tjatande om julbord. För eller emot, traditionellt eller nytänkande och allt däremellan. Oavsett inramningen, verkar julbordet vara ett obligatorium för varje stort och medelstort företag.  Vissa arrangörer nöjer sig inte med att tillhandahålla 159 sorters sill och 317 syltor, utan toppar det hela med show. En gång har jag varit på en sådan show. Det var så vidrigt dåligt att jag inte ens orkar raljera över det. Och det sjuka är att det är bisarrt dyrt!
Nej, jag rekommenderar alla som är sugna på lite underhållning och god mat i glada vänners lag att skriva på en lista till chefen. Inget mer julbord med show. Men gärna en bra teater eller opera och middag efter det. Låt oss få en Jöback- och Wellsfri jul!

1 Loranga, Masarin och Dartanjang
Spelas den 5 december–7 februari på Hipp, Kalendergatan 12, Malmö
Barnteater, hör det verkligen hemma i Nöjesguiden?
I nio fall av tio skulle vi svara nej på den frågan. Men. Här finns undantag. Barbro Lindgrens anarkistiska outsiders Loranga, Masarin och Dartanjang funkar lika bra, om inte bättre, för oss som har lämnat Lego och Barbie bakom oss. Förutom geniala citat som ”tusen korvar, tack!” innehåller sagan också en uppfriskande rebellisk hållning till kärnfamilj, folkhem och normalitet. Utan att någonsin bli präktig eller mästrande. Så grabba tag i valfritt barn och fly undan Disneyfieringen i vinter.

2 Nyårsfest
Den 31 december på Malmö Opera, Östra Rönneholmsvägen 20, Malmö
Hur man ska fira nyår tycks vara ett evigt dilemma, ofta påkommet runt den 28 december. Och då kan man inte med bästa vilja i världen slänga ihop en glamourös fest. Nej, bättre då att överlåta detta till Malmö Opera. Är det några som inte räds det storslagna är det väl de? Kvällen innehåller en föreställning med ett axplock av opera- och musikalklassiker, framförd av solister och levande orkester. Vill man ha en helkväll går det bra att boka trerättersmiddag, som avnjuts innan föreställningen.

3 Plattform
Spelas den 12 december på Dansstationen, Palladium, Södergatan 15, Malmö
Ämnar man att hålla koll på det senaste inom dans är Plattformarna på Dansstationen ett måste. Formaten skiftar från färdiga stycken, kort, långt och under utveckling. Gamla rävar och nya förmågor, dansare och koreografer – ja, på Plattformarna kan alla prova vingarna och ta ut svängarna. Efteråt finns det tid för mingel och samspråkande med dansdedikerade besökare så väl som med koreografer och dansare.

4 Trollguld
Spelas den 19 december–5 januari på Verksta’n på Malmö Opera, Östra Rönneholmsvägen 20, Malmö
Zombies, vampyrer och varulvar har under året fyllt varje skrymsle i media. Så varför inte låta trollen komma till tals? Trollguld är en klassisk saga med bortrövade barn, en modig pojke och en magisk bägare. Ett slags fantasyopera, helt enkelt!

5 Ugglas revy
Spelas den 11–12 december på Slagthuset, Jörgen Kocksgatan 7, Malmö
Har ni alltid undrat vad en ”revy” innebär? Well, era undrande dagar kan vara över. Den knappt en tvärhand höge excentrikern Magnus Uggla har lämnat de trallande grötrimmen bakom sig, till glädje för många av oss, och slagit sig in på revybanan. Under hans ledning blir revyn så klassisk som det bara går, med humor, folkkära musikalhits och nostalgisk varieté.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!