Är bone broth den nya fikatrenden?
Entreprenören Pablo Melesi har med hjälp av kocken bakom restaurang Racamaca, Mattias Bratt, tagit fram recept på buljong från kalv och kyckling. Inspirationen kommer från New Yorks bone broth caféer. Buljongen innehåller kollagen som enligt hälsorörelser sägs ha positiva effekter på kroppens fysik. Det ska även gynna kroppens naturliga produktion av hår, naglar och hud. Buljongen säljs rykande het i papperskoppar från butiken i Hornstull på Södermalm i Stockholm. Grundarens vision är att produkten ska ersätta dryck som juice, smoothies eller kaffe.
Produkten kallar han Brothy, en sammanslagning av engelskans broth och healthy.
– I Sverige förknippas ordet buljong med den klassiska tärningen hemma i kryddskåpet. För att undvika den associationen använder vi engelskans bone broth. Produkten är jättestor i USA, säger Pablo Melesi.
Butiken har haft öppet några veckor men har redan återkommande kunder. Smaken på Brothy är köttig men mild, som en lätt soppa. Produkten går också att köpa hem i frusen form, då kan kunderna själva krydda upp buljongen efter tycke.
– En oväntad och rolig grej är att folk använder Brothy hemma när de lagar ramennudlar, säger Pablo.
Företaget ser fram emot att öppna nästa café i Vasastan.