Stockholms nya Italienare heter Santo

11:39 11 Oct 2019
Gabriele Paziani är kocken och krögaren från Italien som tillsammans med sin fru konditorn Hanna Engerdahl har öppnat Stockholms nya italienare. 
 
2006 tog historien om den nyöppnade restaurangen Santo sin början. Det var då Hanna Engerdahl från lilla Järna i Södertälje var på språkresa i Rom. Hanna bodde på ett hotell ovanför Gabrieles familjeägda restaurang där han arbetade som servitör. Det som var tänkt att bli en resa på högst några månader kom att bli något mycket längre. Kort efter de träffats flyttade Hanna till Rom och utbildade sig till konditor, tillsammans arbetade de på den uppmärksammade restaurangen Rosti i Rom. När det väl blev dags för familj gick dock flyttlasset till Sverige. 
 
När de väl hamnat i Stockholm insåg de att de fanns delar från deras liv i Italien som de ville återskapa.
– Det finns så mycket av Italien som vi vill visa. Allt från vinerna, maten och den familjära stämningen. Genom Santo vill vi återskapa delar av vårt liv i Rom för både oss själva och våra gäster, säger Hanna Engerdahl.
 
Santo serverar ett nutida italienskt kök och Gabriele menar att deras mat utmärker sig genom att det förvisso är ett klassiskt italienskt kök men med en modern touch. På vinfronten satsar de stort på biodynamiska sådana.  I sina rätter använder de bara ekologiska råvaror och menyn följer säsongen med allt från bondbönor till bläckfisk. Köttet som serveras kommer ifrån norrländska Ramsele och desserterna på restaurangerna skapas bland annat av Hanna själv. 
 
 Magnus Skoglöf
 
Det mesta på menyn är tillverkat på plats, däremot skeppas raviolin till Stockholm varje vecka. De menar att man skulle kunna göra den på plats, men att den blir så mycket bättre om den görs av en äkta raviolimakare, och var finns den om inte i Italien?

Namnet Santo översätts precis som engelskans Saint till helig eller helgon. Givetvis är jag nyfiken på varför och Gabriele förklarar att det kommer från att stunden man äter sin måltid i Italien anses vara helig och något man avnjuter tillsammans med sina nära och kära.

De själva förespråkar enkelhet och menar att det är tillräckligt när man använder sig av de bästa råvarorna från Sverige och Italien.
– På Santo lagar vi den mat som vi italienare själva äter ute idag, säger Gabriele Paziani och fortsätter. 

– Precis som i Sverige får lokala och traditionella rätter i Italien ett nytt liv genom kockar som söker sina rötter. Det är främst dessa klassiska men samtidigt uppdaterade rätter som jag brinner för.

Santo har 40 sittplatser med bar inklusive ett rum som kan användas som chambre séparée för upp till åtta personer. Restaurangen håller öppet kvällstid alla dagar i veckan utom måndagar. Lunch serveras redan 12:00 på lördagar och söndagar. 
 
Restaurang Santo ligger på Roslagsgatan 43 i Stockholm, menyn hittar du på restaurangens hemsida. 
Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!