Scenkonst i sjönöd

14:33 31 Aug 2009"Kungsholmens enda vattenland!” var det sprittande utropet från Teater Scenario när både stora och lilla scenen förra säsongen svämmades över på grund av vattenläckor. En katastrof med inställda och flyttade föreställningar samt förlorade intäkter till följd, men galghumor kan väl hålla en flytande ett bra tag.

Likaså en succé som Asylshopping från i våras, Gertrud Larssons dokusatir där du som aldrig tröttnar på skämt om Migrationsverkets prinsesstårtor fick ditt lystmäte. Nu har det dock runnit över. Sista droppen för Scenario var att de inte fick det kulturstöd de hade hoppats på, och stans teaterhöst inleddes sorgligt med nyheten om deras nerläggning – i form av ett lakoniskt ”Vi kommer endast att finnas på Facebook framöver”. Och de är inte ensamma. Det senaste året har många institutionsteatrar knappt hållit näsan ovanför ytan, och i de fortsatta kristiderna börjar även de fria grupperna (som ändå är bra på att klara sig bra på ingenting) att sjunka. I hoppfull väntan på livbojar – eller om du bara är trött på min metaforfestival här – fortsätt läsa nedan för rekommendationer av fortfarande simkunnig scenkonst (fram till den 2 oktober). Och gå med i Facebook-gruppen ”Scenario – teater film musik konst”.

1 Hårdare snabbare Anna Vnuk och Undercover
Södra Teatern den 2 och 3 oktober
En helkväll med de här brudarna låter som en dröm. Kauppi utropar att ”vi har mycket att lära av sexisterna!” inför ståuppan Undercover, och Vnuk skryter om orkestrar, barnkörer, vattenfall, en vit trappa, en svart panter, men ja, vi får väl se. I Hårdare snabbare Anna Vnuk. Om du känner att du måste hyfsa statistiken direkt efter de här två feministerna kan du kvotera in dubbelt så många skäggiga killar (så är det känns som verkligheten igen) i ett svep genom norrländska anti-hunk-humoristerna Klungans sceniska gubbdagis Det är vi som är hemgiften, med nypremiär på samma scen den 19 september.

2 Macbeth
Moment teater den 19 september
En som också är en fena på att ”göra gubbar” – och som ingår i det här fenomenet med humorns rörelse in på de traditionella teaterscenerna – är Alexander Salzberger. Kul att se honom i Gubbängen tillsammans med gamla Momentfavoriter. Pontus Stenshäll regisserar.

3 Internationellt scenkonstsprogram
C/o Stockholms Stadsteater från den 3 september
Äntligen har jag fått min Liv-Strömquist-i-teaterform-fix. Feministiska performance-vrål i Teater Viirus/Blaue Fraus Jag är din flickvän nu (efter Strömquists och Nina Hemmingssons serier) tjuvstartade stans nya internationella gästspelsscen – som förhoppningsvis ska öka storstadskänslan i höst med besök från New York, Ljubljana, Gaborone, Bryssel och Lissabon. Säsongen börjar med The Sound of Silence från Riga. Apropå internationella gästspel, missa heller inte belgienbaserade dansdrottningen Anne Teresa de Keersmaeker som kommer till Dansens Hus med sitt danskompani Rosas och nya verket The Song den 4 och 5 september.

4 Killinggänget på Dramaten
Dramaten den 19 september
Mera comedy bland klassiker. Killingarna Tomas Alfredson, Robert Gustafsson, Andres Lokko, Martin Luuk, Johan Rheborg och Henrik Schyffert samsas med rävarna Reine Brynolfsson och Malin Ek i en pjäs ”om konsten att hålla ihop”. Förberedelse: kolla in vad regissören som tog Schyfferts teateroskuld, Thorsten Flinck, gör med Peter Weiss-pjäsen Natt med gäster (premiär på Södra Teatern den 8 september).

5 Pärlfiskarna
Folkoperan den 16 september
Folkoperan fiskar efter lyckan. Konstnärliga chefen Mira Bartov sätter upp Georges ”Carmen” Bizets opera om jakten på mening. Nackhårsresande vacker musik till viktiga samtidsfrågor, någon?

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!