Liv Strömquist tänker på dig!
Unga Dramaten, till den 31 oktober
Nypremiär för denna skrattbomb och insiktsinjektion! När Ada Berger bearbetade tre av Liv Strömqvists seriealbum för Unga Dramaten 2014 blev det både rolig och politisk scenkonst. Det är verkligen inte första gången Strömqvists serier blir teater men Liv Strömquist tänker på dig! är en av de mest lyckade iscensättningarna. Den surfar inte bara på starka texter och är inte bara serieestetik direktöversatt till scenestetik. Berger har gjort något eget av materialet, tillsammans med koreografen Tove Sahlin och ensemblen Sanna Sundqvist, Eric Stern, Ana Gil De Melo Nascimento och David Book. Var glad att du fått en ny chans, ta den!
Min kamp
Kulturhuset Stadsteatern, premiär den 29 augusti
Kulturmansteater! Samtidigt som den här tidningen kommer ut har en av de första höstnyheterna premiär. Regissören Ole Anders Tandbergs egen bearbetning av Karl Ove Knausgårds Min kamp är den första teaterversionen av verket (men gissningsvis inte den sista i denna känd-bok-blir-teater-tid som vi lever i) och … tja, vi lär väl ses i salongen?
Tribunalen fyller 20 år!
Teater Tribunalen, premiär den 16 september
Tribunalen har nu funnits i tjugo år och konstaterar med förvåning att ”trots det lever vi fortfarande i ett högst orimligt samhälle”. Men visst, det är en befogad förvåning med tanke på den skrikande energi som denna teater lagt på att ”göra motstånd mot vanvettet” som de kallar det. De firar sitt jubileum med en uppsättning som handlar om de senaste två decenniernas politiska riktningar i världen. Tribunalenskådespelare med gäster, manus av Johanna Emanuelsson, regi av Maja Björkquist och Richard Turpin, och musik av Dror Feiler.
Vildanden
Dramaten, till den 30 september
Visuell ljudkonst, vild videokonst, metateatral lek och tragikomisk koreografi. Jag har sagt det förut, och om du ändå inte har sett Anna Petterssons intelligenta och experimenterande version av Henrik Ibsens klassiker får du passa på nu. Pettersson är en outtröttlig forskare i feministisk och tänkande teater med starka känslor. Se den först, sedan kan du börja med annat på Dramatens höstrepertoar (jag är nyfiken på både systrarna Stina Ekblad och Ylva Ekblad som de två drottningarna i Maria Stuart, premiär den 3 september, och Sara Stridsbergs Beckomberga, premiär den 12 september).
Figure a sea
Cullbergbaletten, Dansens Hus, den 24 september–30 oktober
”Jag kommer från en generation, på sextiotalet, då det att utmana normen var ett sätt att leva”, säger amerikanska koreografen Deborah Hay i en dokumentärfilm från 2012. Att lyssna till hennes röst och se hennes kropps rörelser är oemotståndligt. Hay plockade in vardagsrörelsen i dansen och hon har aldrig slutat försöka utmana normen. Nu har hon skapat ett helt nytt verk för Cullbergbaletten, och musiken är specialskriven av en annan legendarisk kvinna: elektronmusikern och performanceartisten Laurie Anderson. Det ska handla om ett hav. Jag ser fram emot att få bada i det.
Kamratföreningen Leviathan
Poste Restante, MDT, premiär den 25 september
Den konstnärliga gruppen Poste Restante gör platsspecifika performanceverk där varje besökare är huvudpersonen i sin upplevelse av verket – och även konkret deltagare på olika sätt, som i middagsbjudningsteatern The dinner club. Nu fortsätter de med det utforskande av Sigmund Freuds essä Vi vantrivs i kulturen som de ägnat sig åt tidigare. Kamratföreningen Leviathan utlovas bli ett verk om längtan efter gemenskap, i form av ett hemligt sällskap som vill skapa ett alternativ till vår samtida civilisation. Vågar du gå med?
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2015.