Bäst just nu: Scen

14:02 24 Jun 2015

1. Vildanden
Dramaten, till den 30 september
Sommaren är (ur scenkonstperspektiv) en tid för dels utomhusteater i parker, dels – om du har tur – nya chanser på något av det du missat under säsongen. Det här gäller det senare: efter ett uppehåll från mitten av juni kommer Vildanden tillbaka den 20 augusti, och då föreslår jag att du passar på. För Vildanden var en av vårens höjdpunkter. Regissören Anna Petterssons uppsättning är visuell ljudkonst, vild videokonst, metateatral lek, tragikomisk koreografi, uppstoppade extrakroppar, vackert forsande regn... och majestätiskt motstånd mot tvingande strukturer. Pettersson låter Dramatendebuterande Lina Leandersson, i rollen som flickan Hedvig, göra motstånd mot manuset i Henrik Ibsens klassiker, i en experimenterande och intressant bearbetning. Fokus ligger inte som vanligt på pjäsens diskussion om livslögnen utan på snäva sociala mönster och viljan att bryta mot dem. 

2. Bangaren och Den allvarsamma leken
Parkteatern, den 15–16 juli respektive 4–19 augusti
”Om jag hade gått på gymnasiet, vad hade jag velat se?” Så tänkte skådespelaren Evin Ahmad när hon skrev Bangaren, hennes examenspjäs vid Stockholms Dramatiska Högskola i höstas. Hon berättade i Nöjesguiden (nummer 9, 2014) att hon tidigt bestämde sig för att det inte spelade någon roll vad lärare och teaterchefer skulle tycka om den: ”Jag gjorde inte föreställningen för dem.” Resultatet blev en berättelse om vänskap, makt och drömmar i ett tonårsliv där vuxenvärlden sviker, en berättelse som utspelar sig i och kring en park i Akalla. Nu, i och med Parkteaterns som vanligt russinen-ur-kakan-plockande sommarrepertoar, finns det alltså två nya chanser att se den, för alla oss som inte lyckades pricka in de utsålda speldatumen på skolan och senare på Unga Klara under hösten.

En annan ny chans: Den allvarsamma leken hade urpremiär som lätt och lekfull lunchföreställning på Klara Soppteater våren 2014. Sedan flyttade den ut i sommarkvällen på Parkteatern samma år. Och nu är den alltså tillbaka i årets repertoar. Där passar den bra, för den här sötsalta minimusikalversionen av Hjalmar Söderbergs roman förstärker dess skildring av hur en hemlig privathet pågår mitt i en urban offentlighet – till exempel på promenaden under en stadsparkshimmel. Inre monologer, brev och samtal blir här skönsång eller talad rimmad vers, till piano, cello, xylofon och dragspel, med Albin Flinkas, Maja Rung, Marika Willstedt och Fredrik Meyer. 

3. PRIDE @ Boulevard
Boulevardteatern, den 17–25 juli
Nyproducerad musikal, burlesk, teater och spoken word, allt med queertematik. Som ett ideellt initiativ fristående från Stockholm Pride går scenkonst-festivalen PRIDE @ Boulevard för fjärde året i rad av stapeln på Boulevardteatern. Medverkande hittills är Trojkan Nöjesproduktion, Lesbisk Makt, Yolanda Bohm, Andrea Ek Frisk, Teater Fenestra och Dr. Benway.

4. Underart
Cirkus Cirkör, Dansens Hus, den 14–21 augusti
Olle Strandberg, regissör och konstnärlig projektledare på Cirkus Cirkör, föll handlöst ner i scengolvet och bröt nacken. Det är vad som händer efter en krasch som hans nycirkuspoetiska Underart från förra året handlar om.

5. Och ge oss skuggorna
Dramaten, premiär den 20 augusti
Och så en premiär: Norénskt mörker i sensommaren. Stora scenen blir platsen för detta familjedrama i ett hus på Atlantkusten, närmare bestämt Eugene ”Lång dags färd mot natt” O’Neills hus, i denna pjäs om den amerikanska dramatikerns tillvaro, skriven av Lars Norén. Den nya teaterchefen Eirik Stubø regisserar Örjan Ramberg och Lena Endre som paret O’Neill och Thomas Hanzon och Erik Ehn som sönerna.

 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!