Philip Velin älskar att tävla

09:52 19 Dec 2018

Nöjesguiden har pratat med Philip Velin som precis kom tvåa i World Cup i matlagning tillsammans med sina lagkamrater i Skåne Kulinar. 

Så vem är egentligen Philip Velin, vi lät honom själv besvara den frågan.
– Haha ja, vem är Philip Velin, född och uppvuxen i Helsingborg. Började jobba i tidig ålder med lite extraknäck som diskare på pappas restaurang. För att sedan gå ut restaurangprogrammet på Rönnowska 2011. Efter det har jag jobbat i Norge en period, sedan provat på ett antal olika restauranger och kök. För nuvarande jobbar jag under sommaren på Sillen och makrillen, och resten av året på Restaurang Creo. Två restauranger med min typ av inriktning, bra mat med nytänkande stil.

Anledningen till att Philip började tävla berodde till stor del på intresse men även då han var vän med Petter Carlsson som redan var en del av laget. När Philip fick reda på att det söktes nya medlemmar tog han beslutet att ta nästa steg i karriären och ge sig in tävlandet. Han anser själv att detta är ett av hans bästa beslut han gjort. Vi bad honom förklara hur själva tävlingen går till.
– Tävlingen går ut på att ställa ut sitt bord, som ska stå en hel dag på en mässa, när bordet lagts kommer domare och bedömer hela bordet, kategori A med showfat och tapas bedöms tillsammans med kategori B, kategori C bedöms på en egen skala men poängen läggs sedan ihop för att avgöra vilken valör man ska få på sin medalj.

Under tävlingen är Philip och hans lagkamrat Victor Schack tillsammans med deras Commis Kornelia ansvariga för något som heter ”Kategori B, vilket innebär att Philip med kollegor ska leverera tre förrätter samt en 5-rätters meny.


Skåne Kulinar är ett regionslag som ägs av Svenska kockars förening, som främjar och sprider svensk matkultur, laget har under sid tid kammat hem flera titlar, däribland VM guld samt OS guld. Utöver Skåne kulinar finns även ett lag i Stockholm samt ett i Göteborg. Skåne Kulinar tar sin uppgift på största allvar och har till detta VM tävlat en hel helg i månaden med laget i strax under ett år, utöver det är det egenträning hemma när tillfälle ges som gäller. Allt för att få fram dom mest perfekta komponenterna. 

Nu när ett silver säkrades i World Cup så blir ju frågan vad som blir nästa mål?
Nästa tävling för oss blir OS i Stuttgart 2020 och förberedelserna för det är redan i full gång.

Alla som tävlar i något har ju såklart drömmar och stjärnor att se upp till och så är även fallet när man håller på med att tävla i matlagning. Philip nämner att en dröm är att en dag få stå högst upp på pallen med svenska kocklandslaget vilket inte verkar vara en omöjlighet om han fortsätter att vara lika målinriktad som han är just nu. Om han får nämna några stjärnor han ser upp till vars skor han nu ska försöka fylla så är det Martin Hansen (tre finaler i ”Årets kock”, OS-guld med Skåne Kulinar 2016 och guldmedaljör vid VM i Luxemburg 2014) och Tomas Gustafsson (Vunnit OS Guld med Skåne Kulinar 2016, guldmedaljör vid VM i Luxemburg 2014) som nämns. Philip är emellertid noga med att påpeka att Skåne kulinar tävlar som ett lag och att laget är viktigare än jag:et.

Skåne kulinar team består av
Lagledare Linus Hornwall
Lagkapten Petter Carlsson
Robin Sjödahl, Victor Schack, Christian Eek, Philip Velin, Kornelia Gretarsdottir, Rebecca Mårtensson Almen, Melvin Glimstål, Rebecca Paulsson, Wictor wingqvist, Emilia Linné.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2018.

Krogrecensioner

Kol & Cocktails

Första gången jag satte min fot på Kol under premiären blev jag helt tagen. Konceptet är precis som namnet avslöjar kolgrillat, såväl kött, fisk och skaldjur.

Le Cardinal

Krogen som nog alla Helsingborgare har någon slags relation till. Vi har valt att testa och se om det nostalgiska “krysskortet” fortfarande håller måttet.

Krogrecension: Dandy

Dandy som för många mest är känt för sina senare timmar där dryck, musik och dekadens är i fokus har även valt att fokusera på mat.

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.