Din guide till en perfekt utekväll i Helsingborg

10:54 21 Feb 2019

Följ Rikard Gunnarssons tips för en brokig kväll som innefattar både allsång, fincocktails och varma mackor.

Med rätt många år av Helsingborgs uteliv på nacken så tänkte jag försöka ge mig på en guide om hur man bör lägga upp sina planer för att få den ultimata utekvällen i vår kära stad. Detta är bara tips och personliga åsikter, så om du är en tråkig jävel är detta alltså ingen garanti för att du kommer ha en rolig kväll. I och för sig får du här de perfekta förutsättningarna för att lyckas, men trevligt sällskap och ett glatt humör hjälper såklart också en bit på vägen.

De flesta vet att det är viktigt att ladda upp med mat om man ska överleva en lång utekväll, att äta ordentligt innan kan till och med bli avgörande i huruvida du klarar de sista timmarna eller inte. Därför börjar vi på Drottninggatan35, för en middag här en lördag är som att vara på en förfest. Till en början lite trevande, men ju längre kvällen går desto mer höjs pulsen och folk blir mer villiga till att mingla över bordsgränser när vinet i glasen börjar sina.

Hit bör du gå runt 21 och lämna vid midnatt för att bege dig in mot staden. Det är lite upp till var och en och beroende på väder, men själv så föredrar jag en promenad efter den här sortens uppladdningsmiddag. Mest för att inte bli för trött, men också med tanke på att Helsingborg har så löjligt korta avstånd att det nästan tar längre tid att få tag på en taxi.

Nästa stopp på vår runda blir Bara Vara, men detta är bara ett snabbt pitstop på vägen. Här dricker man en öl i form av galopp (öl i ett vinglas) och dricker en shot Bara Vara-style, det vill säga Gammeldansk ur en varm espressokopp. Perfekt för matsmältningen och av någon konstig anledning blir Gammeldansken drickbar i detta format.

Nu är det dags att växla upp och vakna till liv, så vi rör oss mot PL13 där allas vår kära ”Lillen" står för både musik och underhållning. På PL dricker man shots, oftast alldeles för många och alltid Fisherman. Vill man ha något i större format så är det kanske deras Piggelin som lockar mest, den där du får isglass i glaset. Lillen bjuder på indiepop och rock och man är aldrig längre än en Oasislåt ifrån allsång. Stämningen är alltid på topp och en utekväll i Helsingborg kräver ett besök på PL. Efter att ha tömt lungorna på luft och sjungit lite för engagerat till Ebba Gröns Die mauer rör vi oss vidare i vinterkylan.

Vi är sugna på mer allsång och styr därför fötterna mot The Headless Swan. Här blandas musik lika mycket som ålder och kommer man runt 02 som vi denna kväll så är festen redan i full gång. På Headless dricker man ”sportsgrogg" (det vill säga en helt vanlig vodka redbull, men jag gör mitt yttersta för att detta ska bli ett allmänt begrepp i Helsingborg).
Två sportsgroggar senare känner vi för att dricka riktiga cocktails innan vi beger oss vidare mot nattklubb, så vi minglar bort mot Kol & Cocktails. Här har dj:n växlat upp och vi dras genast in i ett slags skönt gung.

Klockan slår 03 och Kol packar ihop, så nu står man i valet om man ska ge upp för kvällen eller bege sig vidare ner mot den fruktade triangeln. Vi känner oss starka för kvällen och går med raska steg och orimligt högt självförtroende mot nattklubbarna. För att omställningen från Kol till Sirocco, vilket är slutdestinationen, inte ska bli för stor mellanlandar vi på Dandys. Detta är den perfekta blandningen mellan nattklubb och bar - musik som på klubb men drinkar som på en riktigt bra cocktailbar.

Och så slutligen, Sirocco. Här inne är det dansa som gäller. Man kanske bör börja tänka på morgondagen om man är förnuftig vilket jag många gånger i efterhand önskar att jag varit. Två minuter senare har man fått i sig två shots och står med en vodka russian i handen. Här börjar folk försvinna till höger och vänster så då gäller det att hitta nya kompisar.

Fram till 05 kan man fortsätta dansa på Sirocco, och om man fortfarande står upp efter det så finns det två alternativ. Det ena är att gå bort till Faddi på Drugstore, köpa en varm macka och åka hem. Det andra är för proffsen och inget man bör testa som amatör, nämligen att vandra ner mot båtarna och ta en tura. Jag valde det första alternativet vilket gjorde dagen efter betydligt lättare.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Krogrecensioner

Kol & Cocktails

Första gången jag satte min fot på Kol under premiären blev jag helt tagen. Konceptet är precis som namnet avslöjar kolgrillat, såväl kött, fisk och skaldjur.

Le Cardinal

Krogen som nog alla Helsingborgare har någon slags relation till. Vi har valt att testa och se om det nostalgiska “krysskortet” fortfarande håller måttet.

Krogrecension: Dandy

Dandy som för många mest är känt för sina senare timmar där dryck, musik och dekadens är i fokus har även valt att fokusera på mat.

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.