Påskmiddag utan ägg med kyckling och saffran

09:00 1 Apr 2015

Påskmat innebär alltför ofta ett sämre smörgåsbord med extra mycket ägg. Bryt trenden och laga kyckling istället!

Jag använder nästan alltid kycklinglårfilé framför vanlig kycklingfilé, eftersom det blir saftigare och oftast är billigare att köpa. För att kycklingen ska få en krispig gyllene yta men inte bli torr steker jag den först i stekpanna för att sedan lägga den i ugnen. Och stek alltid i smör, det blir så otroligt mycket godare då!



KYCKLING MED SAFFRANSRIS OCH KARDEMUMMAYOGHURT

Fyra personer

KYCKLING
500 gram kycklinglårfiléer
smör att steka i
salt och peppar 

SAFFRANSRIS
3 dl valfritt ris, förslagsvis basmati eller jasmin
en halv buljongtärning
en påse saffran
en liten klick smör
1 dl skalade pistagenötter

KARDEMUMMAYOGHURT
2 dl turkisk yoghurt
12 torkade aprikoser
0,5 dl rostade mandelspån
1,5 tsk honung
2-3 tsk malen kardemumma



Kycklingen:
Sätt ugnen på 150 ºC. Krydda kycklinglårfiléerna med salt och peppar och stek på medelhög värme i stekpanna. När de fått fin färg, lägg filéerna i en ugnssäker form och sätt in formen mitt i ugnen. Ta ut när innertemperaturen på filéerna är 70 ºC (om du sticker i dem ska saften som kommer ut vara genomskinlig). Det tar cirka 15-20 minuter.



Riset:
Koka riset enligt förpackningens anvisningar tillsammans med den halva buljongtärningen och all saffran. När riset är färdigkokat, tillsätt smörklicken och rör runt. Blanda ner pistagenötterna.



Kardemummayoghurten:
Skär aprikoserna i mindre bitar. Blanda aprikosbitarna, mandelspånen, kardemumman och honungen med yoghurten. Lägg upp i en skål.

Servera kyckling och ris varmt tillsammans med den kalla såsen. Smaklig påskspis!

Dryckestips:
Det australiensiska rosévinet The Fix eller det tyska rieslingvinet Ruppertsberger Hofstück. Även en halvtorr/torr cider passar bra, exempelvis Cidraie eller Stowford Press.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar