Nytt svenskt mousserande vin till Systembolaget

13:56 16 Dec 2019

Nu har det första smakprovet från den svenska nykomlingen Sav Winery kommit till Systemet. SAV 1785 Pétillant Naturel släpps i totalt 40 000 flaskor. 

Av den första batchen 1785 Pet Nat görs en mindre del tillgängligt för den svenska marknaden via Systembolaget och utvalda restauranger, medan resten går på export från och med januari. Vinet är baserat på björksav som fått en halv andra fermentering på flaska, enligt en metod som kallas Méthode Suédoise. 
– Det är en kombination av de traditionella metoderna för framställning av mousserande vin, Méthode Ancestrale och Méthode Traditionelle, berättar Lars Torstenson, internationell vinmakarkonsult som har tagit sig an SAV 1785-projektet.
– Innan den första jäsningen på tank är avslutad tillför vi lite jäst och socker. Därefter tappas vinet på flaska där det avslutar jäsningen.

Huvudråvaran är sav som skördas genom att man borrar små hål i björkstammen under våren. En stor björk kan ge upp till 15 liter sav per dygn, och när tappningen är klar pluggar man bara igen hålet vilket gör att trädet inte tar skada av processen.

Sav 1785 finns på Systembolaget från och med den 11 december och kostar 99 kronor för 75 cl.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!