Nöjesguiden – 35 år i populärkulturens tjänst

09:58 14 Dec 2017

2017 är året då Nöjesguiden träder in i den yngre medelåldern. Men inte var vi tröttare än att vi pallade göra en sammanställning av åren som gått. Tack för att du läser och hoppas du vill göra det i minst 35 år till.

Här hittar du några av de bästa texterna som har publicerats genom åren.

1982
Nöjesguiden föds i en källare i Malmö. De två stolta föräldrarna heter Michael Marlow och Ajje Ljungberg. I tidningens filosofi står bland annat att "Nöjesguiden ger dig adresserna till stadens mötesplatser. Vi öppnar dörrar till ställen som du inte trodde fanns. Vi presenterar människorna som sätter fart på stan. Och vi gör det med en öl i högra handen och ett glas champagne i den vänstra." Det första numret består av 16 sidor.

1983
Videoskatten införs, samma år skördar Ingmar Bergmans Fanny och Alexander enorma framgångar. Oskar Linnros föds, föga medveten om att han 27 år senare ska få nästa högsta betyg i Nöjesguiden för sitt album Vilja bli.


1984
Moderatpolitikern Richard Herrey vinner ESC i Luxemburg med sina bröder och låten Diggi-loo diggi-ley. Filmen Ronja Rövardotter, i regi av Tage Danielsson, har biopremiär.

1985
Nöjesguiden Stockholm lanseras. Samma år sås det första fröet till Kungsträdgårdskravallerna i samband med en rockgala.

1986
Olof Palme mördas. Carl Bildt väljs till partiledare. Nintendo släpper NES i Sverige. Metallicas basist Cliff Burton dör i en tragisk bussolycka.

1987
Göteborgseditionen av Nöjesguiden lanseras under vad bandet Fibes, Oh Fibes senare kommer att kalla "det ultimata popåret" och släppa en skiva med samma namn som. Den stora tv-händelsen samma år heter Varuhuset.

1988
Tidningen Natt & Dag startas efter samma modell som Nöjesguiden. Än idag använder sig magasinet av samma omisskännliga betygsgubbar. Nöjesguiden skriver ett uppmärksammat reportage om kokainet som slagit rot i Malmö.

1989
Roxette får en USA-etta med singeln The Look. Tillbaka till framtiden 2, den bästa filmen i trilogin, har svensk premiär. Högstadieeleverna Henrik Berggren och Daniel Gilbert bildar bandet Broder Daniel, kursaren Håkan Hellström spelar trummor.

1990
Just D släpper 1 steg bak & 2 steg fram, av vissa kallat “det första hiphopalbumet på svenska”. Ian Wachtmeister och Bert Karlsson lanserar det främlingsfientliga missnöjespartiet Ny Demokrati.

 Ett dokument utarbetat av WHO säger att alkoholkonsumtionen ska minska med 25 procent fram till år 2000. Det här skriver Nöjesguiden mycket om. Gemene vuxen svensk ska gå från att dricka 6,4 liter ren alkohol till högst 5 liter vid sekelskiftet. Siffran för 2016 var 9 liter.

1991
Även detta år hyllas framgent av en popgrupp, i detta fall Infinite Mass, som bildas samma år av Rodrigo Pencheff, Amir Chamdin och Bechir Eklund.

1992
Läste du verkligen allt viktigt i morgontidningen? Hur många olästa böcker har du på nattduksbordet? Förstår du krisen i Jugoslavien? Kan du förprogram­mera din video? Vet du vilka artister som spelas mest på MTV just nu? Jan Gradvall skriver om informationsstressen.



1993
Samme Gradvall slår i en artikel i Nöjesguiden fast att sushi är den nya husmanskosten. Clara Mannheimer tillträder som chefredaktör.

1994
Sverige gräver guld i USA. Någon annan börjar gräva på Öresundsbron och Nöjesguiden spår att den kommer stå klar år 2000 vilket visar sig stämma. Det visar sig också att varje gång Nöjesguiden skriver om det nya partiet Ny Demokrati så “knattrar faxmaskinen” till lite extra på redaktionen. 

Samma år skrivs ett syrligt reportage om hur sportkläder letat sig in som hetaste outfiten på krogen. Vi kunde inte skrivit det bättre i år. 

Lisa Ekdal, som precis slagit igenom får svalt betyg och hennes “trubadurposer är lika förutsägbara som hennes musik” enligt Nöjesguidens recensent. Cajsa Lisa Åkerström är inte heller så poppis på musiksidorna.

 Ett nummer som vill ge köttet återupprättelse publiceras i mitten av året.

1995
Rockbandet Kent släpper sin debutskiva Kent. Jan Gradvall (igen) ger den näst högsta betyg i Nöjesguiden och har en… intressant frisyr. För övrigt verkar tidningen vurmat alldeles extra för regissören Roman Polanski trots pedofilianklagelser.

 Ett stort reportage djupdyker i den sedan ett decennium överanvända “klassikerstämpeln” och skriver: “Vi har själva byggt våra karriärer på det”.

Jan Stenbeck utses till mäktigast i Nöjessverige. Tvåa är nordens största dramaproducent Ingrid Dahlberg. Av en lista på 95 personer är 12 kvinnor. Dogge Doggelito ligger på 72:a plats.

Brainpool sågas för sin skiva Painkiller. Dileva sågas med frasen “När upphör en artist att vara befriande naiv och blir löjlig och överpedagogisk”?

1996
Folket bjuds in att rösta i Guldbaggegalan och Nöjesguiden ställer sig positivt till detta ”ska den breda filmen äntligen få en chans?”. Knesset vinner Stockholmspriset i kategorin tv för “Kristian Luuks briljanta programledarskap” och “för att de hittar en väg förbi både ironierna och åsiktstelevisionens fallgropar”.

“Easy listening” är en grej. Disneyfilmen Pocahontas sågas. Cajsa Lisa Åkerström hyllas nu plötsligt. Sadie sågas. Klassikern (!) Clueless får ett svagt betyg.

1997
Ett stort reportage behandlar ZTV:s uppgång och fall efter programnedläggningar. David Bowies skiva Earthling sågas, precis som filmen Romeo & Julia. “Sunkmodet” är populärt.

1998
Året då Stockholm är kulturhuvudstad. “Med ett antal hundra miljoner i kassan ska man få fart på Stockholmskulturliv men det enda konkreta som hittills skapats är total förvirring”. Stockholm är toppen, men hur ser det ut på botten?

1999
Nöjesguiden publicerar en stor artikel om Michael Bindefeld som är dåtidens pr-kung. Ett citat ur artikeln lyder: “I två veckors tid har jag hört från olika håll att du ställer frågor om mig. Du måste förstå att jag tycker det är obehagligt, att jag tycker du är obehaglig”.

2000
Krister Henriksson var konferencier för Nöjesguidens Stockholmspris.

I en artikel om tidningsdöden (ja, det snackades om den redan 2000) säger SvD:s nöjeschef Clemens Poelleinger : “Internet är inget alternativ. Bilder blir till exempel inte bra på Internet. Inte än och inte på många år. innan alla har råd med en sådan där flat väggskärm som de har på reklambyråerna”.

Nöjesguiden intervjuar Broder Daniels basist Håkan Hellström ett par månader innan han ska släppa sin första solosingel. "Var beredda. Detta är på blodigt allvar. Och riktigt, riktigt bra", skriver Örjan Hulthén.

Kjell Bergqvist får frågan "Skulle du kunna spela bög?" i Döskalle & Mästerligt och svarar ja, "men jag skulle inte kunna grovhångla med en kille, där går gränsen".

2001
Nöjesguiden hamnar under några år i finsk ägo och får en finskspråkig systertidning som senare läggs ner.

2002
Musikern tillika Nöjesguidenskribenten Lisa Milberg med dåvarande pojkvännen Andres Lokko hamnar i gräl med bröderna Gallagher på Sturecompagniet. Bråket blir en världshändelse.

2003
Vi lägger alla moraliska betänkligheter på hyllan och låter Johanna Koljonen gå ut och "recensera" stockholms strippklubbar i reportaget Lite Naket.

2004
Niklas Eriksson recenserar filmen Tre Solar för Nöjesguiden och konstaterar "att leta efter ljuspunkter i en sådan här film blir tyvärr som att recensera Armin Meiwes senaste kalasande på tyska penisar och fokusera på att bordsskicket trots allt var bra."

2005
Skådespelerskan och sångerskan Juliette Lewis slänger ut Döskalle och Mästerligt från sin turnébuss efter att hennes management glömt att informera om intervjuformatet. Resultatet av intervjun blir enligt Lewis själv en "shitty article" som på grund av tidsbrist ändå skickas till tryck.

Vi skriver att 2005 inkorporerades plötsligt Telefonplan i Stockholms innerstad i och med restaurangen Landet. 2006 toppar Peder Fogstrand aka Greven Nöjesguidens stora lista över vilka som är ute mest. Femma ligger Fredrik Virtanen och vi kan bara hoppas att redaktionen inte kände till vad vi vet hände det året.


2007
Året då Astrid Lindgren skulle fyllt 100 år. Anna Nicole Smith dör i en överdos. I Mekka enas Hamas och Fatah om en samlingsregering.

2008
Nöjesguiden släpper ett framtidsnummer med dubbla omslag, där Kenza och Darin sminkats som 25 år äldre än vad de är. Innehållet är helt och hållet påhittat och numret blir inte en omedelbar succé.

2009
Såväl Facebookalibi som Facerape hamnar på nyordslistan i Nöjesguidens årssammanfattning.

2010
Den högprofilerade skribenten Carl Reinholdtzon Belfrage lämnar Nöjesguiden för att istället skriva en bok.

2011
Systertidningen Fokus Krog kommer ut med två nummer. Det första omslagets pryds av krögaren Daniel Crespis huvud på ett fat.

2012
Nöjesguiden blir Årets Digitala tidskrift. I februarinumret av pappersutgåvan samma år byts alla pronomen ut mot det könsneutrala ordet "hen", varpå det blir ett jäkla liv.

2013
Nöjesguiden listar de 100 mäktigaste i musikbranschen, varpå det återigen blir ett jäkla liv.

2014
Acne Studios tar in en tvilling till en av Nöjesguidens betygsgubbar i sin kollektion, och helt plötsligt går tidningens läsare frivilligt runt som en vandrande recension med betyget godkänd.

2015
Skilltwins föräras omslaget till Nöjesguidens fotbollstidning Bicicleta. Jenny Nordlander blir chefredaktör och hennes första nummer tillägnas hatet mot rasifierade personer i Sverige genom att plattformen lämnas över till just rasifierade.

2016
Magasinet gör comeback efter ett drygt halvårs uppehåll.

Nöjesguiden fyller 35 år och #metoo-upproret drar igång. Dessa två händelser är emellertid helt orelaterade.

2018
Nöjesguiden kommer ut med fler nummer i print än någonsin förut: 12 nummer i fyra editioner (Stockholm, Göteborg, Öresund, Mellansverige), samt särtryck för Gotland, fjällvärlden och dryckesintresserade.

Nöjesguidens chefredaktörer genom åren
Mats Theander
Johan Croneman
Maria G Francke
Clara Mannheimer
Viggo Cavling
Mattias Hansson
Martin Jönsson
Daniel Sparr
Hannes Dükler
Margret Atladottir
Amat Levin
Jenny Nordlander





Nöjesguidens filosofi 1982 (samt 2017)
Det är ett nöje att äta franskt eller svenskt.
Att dricka en fyra eller en dubbel.
Att dansa till levande musik eller dunkande disco.
Att lyssna på rock eller jazz.
Att gå på teater eller bio.
Antingen gillar du bara en sak. Eller så gillar du flera. Smaken är ”forskellig”. Även denna sidan sundet.
Nöjesguiden skriver om nöjeslivet. Men inte bara från ett håll. Vi är lika måna om dig i slips och kavaj som dig i jeans och boots.
Vi gillar vår stad. Kanske är vi naiva lokalpatrioter som inte sett världen. Än sen. Vi lever här och nu!
Malmö är inget London eller New York. Och kommer aldrig att bli. Men Malmö har ändå så mycket att bjuda.
Vi tror på tesen att man bara har så roligt som man gör sig. Men det är klart. Du har roligare om du vet vart du skall gå.
Nöjesguiden ger dig adresserna till stadens mötesplatser. Vi öppnar dörrar till ställen som du inte trodde fanns. Vi presenterar människorna som sätter fart på stan.
Och vi gör det med en öl i högra handen och ett glas champagne i den vänstra.
Smaklig läsning.

HÄR hittar du en genomgång av några av våra bästa verk.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!