Reykjavíkurdætur är en isländsk hiphop-grupp med tolv medlemmar som rör upp känslor på hemmaplan. Vi träffade dem när de tog över showen på Nuuk Nordisk Kulturfestival på Grönland.
Island har en befolkning på drygt 330 000 invånare, Reykjavíkurdæturs mest spelade låt på Spotify Hæpið överstiger det antalet med råge, men enligt dem själva är de inte särskilt populära bland sina landsmän.
– Hälften av befolkningen är rasister eller antifeminister så de tycker inte att vi borde ha en röst, berättar gruppen kollektivt.
Förra året ropade de till den isländska premiärministern att han skulle “suga fitta” i direktsänd tv. Exempel på låttitlar i gruppens repertoar är What er málið? (Vad är grejen?) Ef mig langar það (Om jag vill det), Reppa heiminn (Reppa världen) och Pussypics and Fanbois, Drusla (Hora), Ógeðsleg (Äcklig).
– Vi rappar om våra erfarenheter. Våra texter speglar hur det är att vara kvinna i 20-årsåldern och frodas i dagens Reykjavik. Vissa texter är politiska, men mest handlar det om vardagliga saker som våra sexliv, att festa och vad vi tycker är coolt och inte.
Ingen av de 19 (!) medlemmar som hittills har varit en del av gruppen hade rappat innan de träffades för fyra år sedan när två av dem anordnade ett kvinnoseparatistiskt event för uppträdanden. Kvällen blev en succé, lokalen var fullproppad och folk stod i kö för att komma in. De som deltagit bestämde sig för att göra en låt tillsammans som fick namnet Reykjavíkurdætur. Det plockades upp av pressen som skrev stort om en “hiphop-grupp med bara kvinnor”.
– Sedan dess har vi uppträtt tillsammans.
Just nu består gruppen av tolv medlemmar, när de uppträder är de aldrig fler än tio samtidigt.
– Vi älskar att vara så många. Det är en av sakerna som gör oss unika. Vi lever på varandras energi och stöd.
Till Nuuk Nordisk Kultur-festival är de just tio stycken som flugit in. Men när de uppträder är det som att de är fler. Någon i publiken som sett dem tidigare påstår att de är trötta efter en spelning dagen innan, och att det märks. Det gör det inte alls. Energinivån i Nuuks handbollshall lär aldrig varit högre tidigare.
Det är tydligt under framträdandet hur ingen i gruppen är tänkt att vara huvudperson. De roterar och turas om att rappa, dansa, agera och dj:a under hela konserten.
– Vi är en stor grupp och alla är inte med av samma anledning. Vissa av oss är mest intresserade av musiken, vissa gillar det visuella, andra det praktiska. Vi har alla våra styrkor och svagheter och jobbar mycket på att hjälpa varandra att växa.
– Vi älskar att visa hur olika vi är när vi är på scen. Vi har jobbat väldigt nära varandra i fyra år nu och börjar bli väldigt bra på det. Vi är bra på att säga vad vi tycker men också på att lyssna. Ibland är vi inte överens men vi respekterar varandra och vill alltid varandras bästa.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2017.