När cirkushotellet kom till Malmö

10:10 24 Jun 2019

För mindre än ett halvår sedan fick Valdemar Westesson en idé om ett cirkushotell och en camping på en ödetomt. Idag kan man boka ett unikt boende i en cirkusvagn beläget på Kirseberg. Välkomna till Grand Cirkus Hotel.

Valdemar Westesson har pysslat med många saker i livet och har en hel del sköna meriter på sitt CV. Tillsammans med en vän driver han Blå Båten i Malmö, han arrangerar resor där resenärerna åker runt i en Volvobuss från 1978 och han håller på med en bokserie om udda ställen att besöka i Skåne och Köpenhamn. Den senaste idéen med att bygga ett hotell av gamla cirkusvagnar fick han i december förra året.
Jag har haft olika idéer om hotell genom åren, och samtidigt varit väldigt glad för cirkusestetiken, så det kanske är en kombination av två grejer jag drömt om.
– Min första cirkusvagn byggde jag för tre år sedan, men då visste jag inte vad det skulle bli ett hotell och en camping som det är idag, den idén fick jag i december. 

Cirkusvagnarna har Valdemar byggt helt själv och all vaken tid har spenderats med hammaren i handen för att få klart dem till sommaren. Vagnarna byggs av gamla traktorsläp som han strippat ned till konstruktionen. Ovanpå dem har han placerat själva vagnen som sedan inretts med eftertanke och finess.

Mycket av bygget är gjort med återvunnet material vilket både varit en prisfråga, en miljöfråga och även en estetisk sådan.
Ibland tar det längre tid och är lite besvärligare med återvunna grejor, men med tanke på hur mycket som kastas inom byggbranschen är det vansinnigt att inte ta till vara på så mycket man kan. 
– Under påskhelgen fick jag och en snickare tillgång till en gammal villa i Höör som skulle rivas. Vi fick montera ned vad vi ville ha och kom hem med ett helt lastbilsflak fullt av fönster, dörrar, golv, lister och beslag. Den patinan man får på köpet är fantastisk!

Att Valdemar valt att placerat Cirkusvagnarna i Kirseberg är ingen slump. Han har själv bott i stadsdelen i mer än tio år och älskar den. 
Jag har länge sneglat på området som kallas Lokstallarna och när jag fick kontakt med Jernhusen som äger tomten fattade jag att det var där det skulle ske.

Reaktionerna och responsen har varit över förväntan. Förutom nyfikna malmöbor som lovat att tipsa vänner och bekanta på besök i Malmö om Grand Cirkus Hotel, har han redan haft gäster från andra länder som gjort sig hemmastadda i de mysigt inredda vagnarna.
– Det verkar som om folk blir glada av att bo i i en cirkusvagn! De gäster som bott här har alla gett fina omdömen både till mig personligen men också på sociala medier.

Trots att Valdemar just nu bara försöker vila i känslan att han är klar med hotellet, så tar inte hans idéer slut där. Han berättar om allt han vill ska hända på området, både på dagar, kvällar och helger. Spelförfrågningar från artister har redan trillat in och är något som ska tas tag i framöver. I dagsläget är morgonyoga varje onsdag och fredag spikat och snart kommer kiosken att öppna.
– Framöver tänker jag att jag vill köra konserter i cirkustältet, små festivaler på området och kanske en biergarten? Tänk en servering i tältet under kulörta lyktor, en okrester på en balustrad och skummande ölsejdlar på långbord!

Att bo i en cirkusvagn kostar från 800 kr per natt och uppåt. Vissa vagnar har inbyggt toalett och kök, andra har delad toa och dusch. Det finns tre bodar med fem toaletter och duschar på området. Även ett gemensamt kök och en matsal som man kan använda om man vill laga sin egen mat.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!