Drömmen blev sann för Bror-San

Jakob Romin 11:38 19 Jun 2019

Robin Ingelse har öppnat en koreansk restaurang mitt på Adelsgatan i Visby.

Förra hösten slog den koreanska restaurangen och baren Bror-San upp portarna på den alltmer vemodiga Adelsgatan. Nu blomstrar den koreanska restaurangen i takt med övriga gatan.
– Att Adelsgatan blomstrar upp på nytt kan ingen ha missat. Det byggs nytt och fler satsar på att öppna restauranger och caféer här nu. Gatan är som gjort för att bli en restauranggata som länkar samman de två stora torgen i Visby, säger Robin Ingelse, ägare av Bror-San, och tillägger att det är just dessa förflyttningar som avgör vilken stadsdel som är hetast för tillfället. 

Bror-San fokuserar på det asiatiska köket och förklaringen till det är enkel förklarar Robin Ingelse, hans farfar är nämligen från Indonesien. 
– Det har alltid funnits asiatisk mat kring mig under min uppväxt. På julen, till exempel, satt vi alltid där med både köttbullar, dopp i grytan och sambal oelek. Lime, jordnötter, gurka, rostad kokos och purjo var tillbehör som alltid fanns i köket. På 80-90 talet fanns ju inte vårlök i butikerna så det fick bli purjolök. 

Specifikt den koreanska maten dröjde dock lite för honom att få upp ögonen för. Det var i samband med upptäckten av kimchi. 
– Jag fastnade för innebörden av Kimchi och dess fermenteringsprocess. Det gjorde att jag fick upp ögonen för Koreansk mat. Krispigt, syrligt och starkt är det som kännetecknar egentligen det hela. Den koreanska maten är även väldigt bred. Det finns allt från nudlar, nori-rullar och grillade rätter. På något vis så har den lite av Kina och Japan men är samtidigt sin helt egen. 

Det har gått bra för den Koreanska restaurangen, trots det möjligtvis lite kontroversiella beslutet att öppna upp en restaurang på en av Visbys mest bortglömda gator när hösten knackar på dörren. 
–Tanken var att öppna och bara ha öppet för kvällsservering första 2 veckorna för att sedan även börja med lunch. Men det trycket som vi fick känna från dag 1 var otroligt. Fullbokat mer eller mindre hela tiden. Så där insåg vi våran begränsning och väntade med att öppna upp lunchen tills januari. 

Var det alltid en självklarhet att ha öppet året runt? 
– Ja, det är självklart då det alltid kommer finnas hungriga Gotlänningar. Lunchen är väldigt uppskattad nu och på helgerna är det fullt hus. Jag vill få in en känsla av kvarterskrog för Visbyborna där det ska kännas enkelt att bara slinka in i baren och äta själv om man vill, säger han och tillägger att han upptäckt att mer och mer att gäster uppskattar att kunna hänga i barer och restauranger till klockan 02 istället för att alltid gå på stökiga nattklubbar. 

– Vet inte riktigt men, kan det vara så att ungdomen nu börjar bli lite mer mogen? 

Han fortsätter att berätta att de vill komplettera Adelsgatan så det finns något som är öppet efter klockan 01, och att äntligen kunna erbjuda alla gäster på Krönet möjligheten att promenera uppför gatan istället för ner till torget när solen gått ner. 

Hur ser framtiden ut?
– Det finns mycket utveckling som vi jobbar med. En festvåning är under uppbyggnad på hela plan två där vi kan ha middagar och luncher för grupper. I trädgården kommer vi satsa på att få riktigt skönt häng och möjlighet att prova korean BBQ. Planerna för en terassbar i anslutning till festvåningen och utsikt över trädgården finns också. Sedan söker vi självklart tillstånd för att få en uteservering på Adelsgatan, tanken är att den ska rymma cirka 40 platser.

Adelsgatan har, till viss del tack vare Bror-San, fått sig ett lyft och blommar sakta upp till sin potential som paradgata genom stan. Möjligtvis kommer sommarens öltörstande besökare inte längre gå den självklara vägen ner till stora torget för att svalka sina törstande strupar. Det finns en ”ny” gata i stan nu, och den verkar vara här för att stanna. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Krogrecensioner

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.

Moon Thai Kitchen

 

Vi har hört att Moon Thai Kitchen är som i Thailand. Det visar sig vara fel då vi varken ser tuk-tuks utanför, lady boys eller feta tyskar.

Restaurang Himalaya

 

Det är svårt med förväntningar när man ska på nepalesisk restaurang. Vilka referenser ska man utgå ifrån egentligen? Den lilla restaurangen vid Kronhusbodarna är nästan tom, men det är en sen måndagskväll och det mesta i stan är stängt.

Green Mango


Foto: Christian Andersson

 

Det finns flera anledningar att äta på den här lilla thairestaurangen. Solen på sommaren som strålar över uteserveringen, färgerna i maten som tar för sig lite mer än på andra thairestauranger i stan och fullt av gäster som ger stället energi.

Ät för Haiti

Idag måndag donerar F12-gruppen intäkterna från alla sina restauranger till jordbävningsoffren på Haiti. De stockholmsrestauranger som ägs av gruppen är Grill, F12, Salongen, Smak på Restaurangen, Brasserie Le Rouge, Le Bar och Kungsholmen. Passa på att dra ditt strå till stacken.

Malay KöketAtt särskriva kan vara på ont och gott. Gott när det är avsikligt och ger en rolig innebörd, blir en snackis eller helt enkelt ser bättre ut visuellt. Ont när det framkallar syftningsfel och blir svårt att hitta på internet.