Foto: Anette Andersson.

Aktiv svemester i fjällen

Redaktion 22:13 23 Jun 2020

Efter mardrömsvintern börjar de svenska fjällorterna öppna upp för aktiviteter i sommar. 

Den lokala och regionala sjukvården i Dalarna och Jämtland Härjedalen har gett klartecken att öppna upp de svenska fjällorterna för aktiviteter i sommar. Det innebär att liftarna i resmål som Åre, Sälen och Vemdalen kommer att gå igen, vilket i sin tur öppnar för aktiviteter på orterna. 
– Det är ett glädjande besked för oss och många svenskar. Nu kan man njuta av fantastiska vidder i en miljö där det är helt naturligt att hålla avstånd till varandra, säger Stefan Sjöstrand, VD på SkiStar. 

Stefan menar vidare att detta borgar för en semester i rörelse. 
– Vi öppnar upp accessen till vår fjällvärld och en aktiv ”svemester” med fokus på vandring, cykling och löpning. Runt om på våra fjällorter finns också ett smörgåsbord av andra sommaraktiviteter som till exempel zip line, höghöjdsbanor, utegym, golf och fiske.

Anna Fremner, tillförordnad primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen, menar att den lokala vården är förberedd inför sommarsemestern. Men hon manar samtidigt till försiktighet.  
– Det pågår en planering och en samverkan med andra aktörer för att kunna erbjuda länets besökare en trygg och säker vård. Vi vill dock uppmana alla att bara resa om man känner sig fullt frisk och att planera för att kunna ta sig hem på ett säkert sätt under den händelse att man blir sjuk. Håll koll på läget och följ rådande rekommendationer. Om alla hjälps åt att ta ansvar för sin egen och andras säkerhet ser vi en möjlighet att erbjuda samma vård som vi gör under en normal sommar.

DET HÄNDER I FJÄLLEN I SOMMAR


Åre 
I Åre öppnar liftar och bike park den 26 juni. Liftarna VM 6:an, Hummeln, VM 8:an och Gondolen är öppna dagligen mellan 10-16. Nytt för i år är en teknikarena likt pumptrack för alla åldrar. I Björnen finns ett stort stigcyklingsområde med många leder och såväl cyklar som instruktörer finns att hyra på Skistarshop. Exempel på aktiviteter utöver cykling är vandring, löpning samt fiske och andra vattensporter. 

Sälen 
Liften Gustav Express i Lindvallen öppnar den 3 juli för vandring, löpning och XC-cykling. I direkt anslutning till SkiStar Lodge i Lindvallen öppnar även en höghöjdsbana för barn. Promenadstråket Trollskogen i Hundfjället håller öppet under hela sommaren. Även här hittar du aktiviteter såsom cykling, vandring och löpning men även minigolf och en utomhusskatepark.

Vemdalen
Liften Hovde Express vid Vemdalsskalet är öppen från den 22 juli och håller öppet onsdag till lördag mellan vecka 30-32. Liften ger möjlighet att enkelt komma upp och njuta av fjällmiljön på toppen av berget samtidigt som man tar en fika i toppstugan. Boende går att bokas med ankomst från den 3 juli.

KUL PÅ VÄGEN

DUNDERFESTIVAL I DRAGON GATE 
Ravekultur möter underground-hiphop på en av de få festivaler som (i skrivande stund ännu) inte kastat in handduken för 2020. Vi håller ögonen öppna för om festivalen blir av den 24-25 juli, annars får du nöja dig med souvenirbutiken som inte är fy skam den heller. 

JÄRVSÖ
Orkar du inte avlägga hela vägen upp till fjällen i ett kör rekommenderar vi ett stopp i Lill-Babs gamla hoods. Förutom ett museum helt tillägnat sångerskan kryllar det av aktiviteter, inklusive den berömda djurparken Järvzoo där du bland annat bo en natt på varghotellet.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2020.

0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!