De svenska köttbullarna är kända världen över, men själva lagar vi dem alldeles för sällan. Veckans recept består av dessa favoriter – en klassiker som funkar varje dag i veckan.
HEMLAGADE KÖTTBULLAR
med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka
Receptet räcker till fyra personer.
KÖTTBULLAR
500 gram blandfärs
en halv gul lök
en halv kokt potatis (om du har)
4 msk ströbröd
1,5 deciliter grädde
ett ägg
salt & vitpeppar
smör att steka i
POTATISMOS
1 kilo mjölig potatis
3 msk smör
1,5 deciliter mjölk
muskotnöt (helst färskriven, men finns färdigmald på burk)
salt & vitpeppar
SÅS
1 msk smör
en halv buljongtärning
en halv msk vin (skulle du ha sherry, använd det istället)
1 msk koncentrerad äppeljuice
3 dl grädde
PRESSGURKA
en gurka
1,5 msk ättika
1 tsk salt
2,5 msk socker
0,5 krm vitpeppar
2 msk persilja
RÅRÖRDA LINGON
2 deciliter lingon (frysta går bra)
1,5 msk socker
Gurkan
Börja med gurkan. Skiva gurkan tunnast möjligt, gärna med hjälp av en mandolin eller i mixer där skivtillbehör brukar finnas med. Blanda gurkan med ättika, salt, socker, vitpeppar och persilja i en djup skål. Lägg en tallrik direkt ovanpå gurkan och ställ något tungt på tallriken. Sätt in i kylen, det får gärna stå ett par timmar om du har tid.
Lingonen
Blanda lingon och socker i en skål. Är lingonen frusna, låt stå en stund i skålen med sockret och rör sedan tills sockret löst sig och en mer syltig konsistens bildats. Dock ska bären inte vara helt mosade. Ställ åt sidan. Dessa kan också göras i god tid innan om man så vill.
Potatismoset och köttbullarna
Börja med moset. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka upp vatten och lite salt i en kastrull och lägg i potatisbitarna. Koka tills potatisen är riktigt mjuk.
Under tiden som potatisen kokar börjar du med köttbullarna. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ströbröd och grädde i en bunke och låt stå fem minuter. Riv den halva gula löken och den kokta potatisen (om du har). När ströbrödet svällt tillräckligt, lägg i färs, riven lök och potatis, ägg, salt och vitpeppar och blanda med händerna. Se till att det inte blir några ströbrödsklumpar kvar. Rulla färsen till köttbullar.
Häll av potatisen i ett durkslag när den blivit tillräckligt mjuk och låt ligga där ett par minuter så att den ångar av ordentligt. Lägg smör och mjölk i potatiskastrullen och värm upp. Häll i potatisbitarna och mosa alltsammans. Smaka av med riven muskotnöt (helst färsk), salt och vitpeppar. Ställ åt sidan med lock på.
Värm en stekpanna med smör i och stek köttbullarna i omgångar tills de fått fin yta. Lägg alla köttbullar i ugnsfast form och stek klart i ugnen i tio minuter.
Såsen:
Smält smör i en kastrull och tillsätt buljongtärning, vin, koncentrerad äppeljuice och grädde. Koka ihop.
Ta ut gurkan ur kylen och häll av all vätska. Lägg upp gurka och lingon i fina skålar medan mos, sås och köttbullar håller sig varmt. Servera allt på bordet så att var och en kan ta själv. Smaklig spis!
DRYCKESFÖRSLAG:
Till denna klassiska husmanskost passar en ljus lager och inget annat, allra helst med en del beska: Augsburger Herrenpils, Wisby Pils eller Hofbräu München Original.
Inte så sugen på kött? Här kan du äta Stockholms bästa vegoburgare istället.