Kan man gå på spriten till maten?

13:06 13 Dec 2013En bekant hade besök från USA. När de åt middag på krogen beställde amerikanen in torskrygg och en stor Margarita. ”Oj, vad internationellt”, tänkte min svenske bekant och frågade om det var vanligt att dricka sprit till maten i Detroit. ”Inte alls”, svarade han. ”Jag trodde att det var så man gjorde här. Ni svenskar brukar ju ta in små shots när ni äter den där sura lilla fisken, eller hur?”


Historiskt sett har vi alltid druckit sprit till maten, och då inte bara till sillen. Brännvinet flödade till frukost, lunch och middag. Naturligtvis fanns det ingen gastronomisk aspekt, målsättningen var snarare att bli varm, glad och kanske friskna till. Idag vet vi bättre. Vi har lärt oss att olika typer av kryddat brännvin passar till olika rätter på julbordet och på krogen händer det att vi serveras innovativa mat- och spritkombinationer, ofta med whisky, cognac eller tequila i glasen. Och visst går det att dricka sprit genom en hel middag om matchningarna är väl genomtänkta, men det blir lätt tungt och ensidigt. Cocktails funkar desto bättre. Amerikanens margarita till torskryggen kanske inte var klockren men drinken är magisk god ihop med all slags friterad mat. Kanske till och med det mest optimala till grillade räkor eller ceviche.

Om du ska försöka kombinera cocktails med olika slags tilltugg eller maträtter finns det vissa saker du bör ha i bakhuvudet. Cocktails överlag är söta. Även om du undviker sockerstinn piña colada och mojito finns sötman där ändå tack vare alkoholen. Mat är sällan söt. Därför är det bättre att satsa på syrligare drinkar ochvälja mat som är salt och fet. Nötter, chips, patéer, vissa ostar och charkuterier funkar för det mesta. Rena och enkla smaker underlättar, tänk bara hur gott det kan vara med en simpel dry martini och några ostron. Eller vodka och kaviar. Kanske lite märg on top. Mmm!

Efter maten, gärna till kaffet, är ofatad, klar grappa, orujo eller marc de mest självklara valen. Druvdestillatens sötma och det syrliga bettet kompletterar det beska svarta lika bra som socker och mjölk. Och vill du mot förmodan fortsätta att dricka sprit efter en boozekantad middag finns det egentligen bara en väg att gå – gin & tonic.


TRE COCKTAILS & TRE TILLTUGG

Dry Martini (gin, torr vermouth) och ostron.

White Lady (gin, cointreau, citron, äggvita) och friterade potatisskal.

Margarita (tequila, triple sec, lime, salt) och grillade räkor.

Texten är även publicerad i Nöjesguiden #10.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2013.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!