Julklappsguide för gamers

10:18 15 Nov 2021

Julen lackar allt närmare och med den kraven på välfyllda önskelistor. Nöjesguidens spelredaktör har gjort sitt bästa för att samla och testa så mycket som möjligt för den prylintresserade gamern. Här är resultatet.

TANGENTBORD

Corsair K70 RGB TKL
Pris: 1 590 kr
Corsairs K70 i TKL-utförande är verkligen en riktigt bra och prisvärt tangentbord som passar den tävlingsinriktade gamern. Att det levereras med extra FPS- och MOBA-tangenter är kanske inte en livsviktig feature, men ändå uppskattat. Det enda jag saknar i paketet är ett handledsstöd.

Logitech G815 SNYGGAST!
Pris: 1 749 kr
Logitechs gamingprylar har levlat upp på alla plan och placerar sig någonstans mellan klassiska gamingsegmentet och det mer Apple-liknande sublima. Med låg profil, mekaniska switchar och aluminiumstomme är G815 ett otroligt snyggt paket för den mogne gamern. G-knappraden längst till vänster tar en stund att vänja sig vid, men ger desto fler modifieringsmöjligheter.

Logitech G915 TKL
Pris: 2 300 kr
G915 är ett imponerande tangentbord som gör nästan allt G815 gör – fast med det lilla tillägget att det också är trådlöst. Det är litet (saknar både numpad och 815:ans G-knappar), smidigt och enkelt att använda. Priset är ett av tangentbordets enda problem, men för den som har råd är G915 en värd investering.

Logitech MX Keys Mini for Mac BÄST FÖR IPAD!
Pris: 1 200 kr
MX Mini är ett utmärkt kompakt litet tangentbord, som lätt ansluts till till exempel en iPad (och upp till två andra enheter samtidigt via Bluetooth). Trots sin litenhet har den ändå en ganska ergonomisk utformning och blir aldrig så besvärande som supertunna tangentbord kan vara.

Razer Cynosa v2
Pris: 550 kr
Cynosa är testets billigaste tangentbord, och i den här hårda konkurrensen märks det. Det är inte ett dåligt tangentbord, men det finns betydligt bättre. Struntar du i mekaniska switchar men vill ha något som ändå är hyfsat responsivt kan det här vara ett okej köp.

Razer Huntsman Analog v2 BÄST I TEST!
Pris: 2 990 kr
Huntsman Analog är ett tangentbord för den allra mest kräsna, med oändliga inställningsmöjligheter Tänk att i detalj kunna ställa in känslighet för varje individuell knapp?!. Lyxigt utfört och gediget byggt – men smakar det så kostar det.

Roccat Magma
Pris: 599 kr
Magma är det enda tangentbordet där hela bottenplattan lyser med LED-ljus. Effekten är ganska cool, men baksidan är att du inte kan programmera ljus för varje individuell knapp. Bristen på mekaniska switchar känns, bokstavligt talat, men för den som inte bryr sig är Magma absolut ett alternativ. Plus för handledsstöd! 

MÖSS

Corsair Sabre RGB Pro OTROLIGT PRISVÄRD!
Pris: 699 kr
Corsairs trådade Sabre RGB Pro ser kanske inte ut som något särskilt, men det här är en mus som inte ska dömas efter sin päls. Den känns riktigt bra i handen, har en snygg matt finish och har en oväntat imponerande insida. Kan vara testets mest prisvärda produkt.

Logitech Pro X Superlight OVERKLIGT LÄTT!
Pris: 1 289 kr
Pro X Superlight är precis vad den heter: superlätt. Exakt hur Logitech lyckats bygga en så lätt och bra mus utan att skära bort en massa plast är en gåta. En klassisk, snabb och stilig mus – som möjligen kan tyckas vara lite dyr.

Razer Deathadder v2 Pro BÄST I TEST!
Pris: 1 149 kr
Deathadder v2 Pro är en fantastisk mus, precis som Viper Ultimate. Båda är trådlösa möss som erbjuder kräsna FPS-spelare exakt den hastighet och känslighet som krävs på slagfältet. Den största skillnaden mellan mössen är formen – och där måste ditt grepp avgöra vad som passar bäst.

Razer Viper Ultimate
Pris: 1 149 kr
Razer-möss är något annat, så är det bara. Otroliga sensorer, fantastisk upplösning – och byggkvalitet som är svårslagen. Fantastiska Viper Ultimate är dessutom en trådlös mus som passar lika bra oavsett om du är vänster- eller högerhänt (inte en självklarhet).

Roccat Kone Pro Air
Pris: 1 299 kr
Roccats trådlösa version av Kone Pro är en ganska stor mus som ändå ligger bra i handen. Trots att knapparna känns lite sladdriga är Kone Pro Air en bra mus. Men konkurrensen i den här prisklassen är för hård för att den ska stå ut. Kan anslutas med både bluetooth och usb-dongel.

Steelseries Prime Mini
Pris: 790 kr
Prime Mini är en Steelseries-mus som inte låter storleken vara ett problem. Det är liten och lätt mus men som kommer med allt det vi förväntar oss av en Steelseries-produkt. Det är en rejäl sak som har ett fantastiskt härligt klick i knapparna.

Steelseries Prime Mini Wireless
Pris: 1 490 kr
Prime Mini Wireless är precis som sitt trådade syskon en riktigt kapabel liten mus. Men att den trådlösa varianten ska vara nästan dubbelt så dyr känns omotiverat – även om det kan vara otroligt skönt att slippa sladdhärvor.

HEADSETS

Corsair HS80 RBG Wireless PRISVÄRDA!
Pris: 1 500 kr
HS80 från Corsair är headset-testets stora överraskningar. Med en sober stil, fantastisk komfort och en otrolig mikrofon är det här utan tvekan testets mest prisvärda hörlurar. Byggkvalitén och materialvalen gör att lurarna känns lyxigare än vad de borde. Enda minuset är en batteritid i underkant.

Razer Opus X
Pris: 1 199 kr
Razers Opus X-modell är en nedbantad variant av deras Opus-flaggskepp. 3,5mm-anslutningen har skrotats och här gäller tyvärr bara Bluetooth. Opus X stänger ute ljud bra även utan brusreduceringen aktiverad och låter riktigt trevligt.

Razer Kaira X
Pris: 850 kr
Razers 3,5mm-headset Kaira X är en positiv överraskning i sin prisklass. De är bekväma, lätta och faktiskt rätt snygga. Och visst är det ändå lite härligt med ett par trådade lurar? Särskilt om det innebär en så pass rejält prissänkning som här.

Epos H3 Hybrid
Pris: 1 990 kr
Med H3 Hybrid har Epos lyckats fylla ett tomrum jag knappt visste fanns: möjligheten att spela trådat mot min Nintendo Switch och samtidigt ha mobilen ansluten via Bluetooth (så att jag kan lyssna på telefonen utan att behöva ta av mig lurarna). Kanske onödigt, möjligtvis lite dyrt – men överlag ett trevligt par hörlurar.

Epos H6 Pro Closed BÄST I TEST!
Pris: 1 999 kr
Danska Epos fortsätter producera fantastiska headset för gamers, och med de stängda H6 Pro-lurarna har de återigen tagit hem priset som Bäst i test hos oss på Nöjesguiden. Priset må vara lite högre än konkurrenternas, men kvaliteten är rakt igenom exponentiellt bättre.

JBL Quantum 400
Pris: 1 190 kr
När du håller i Quantum 400 är det svårt att förstå varför de kostar över tusenlappen. Det känns plastigt, billigt och inte superbekvämt under längre sessioner. Ljudet är dock bättre än vad de första intrycken lovar.

Logitech G335
Pris: 690 kr
Logitech fortsätter leverera färgsprakande budgethörlurar som väger försvinnande lite. G335 är en trådad hörlur som lämnar en del att önska ljudmässigt, men är väldigt bekväma. För den inte särskilt kräsne gamern som spelar på flera plattformar kan G335 vara helt okej.

Logitech G435 Lightspeed
Pris: 799 kr
G435 känns som ett par hörlurar som funkar bäst för den som är på språng. Som att ha en färgglad godisbit på huvudet, ansluten till din bluetooth-enhet. Och som sådan är den absolut charmig (och bekväm!) – men det finns mycket kvar att önska av hur headsetet låter.

Turtle Beach Recon 500
Pris: 799 kr
Recon 500 lyckas bättre än sin lillebror Recon 200 på nästan alla punkter. Ljudet, mikrofonen och byggkvaliteten – allt är bättre. Och detta trots att prislappen inte är vansinnigt mycket högre. Mikrofonen har brusreducering inbyggd vilket bådar för bättre ljud för dina lagkamrater.

Turtle Beach Recon 200 Gen 2
Pris: 650 kr
Recon 200 är ett budgetheadset som känns väldigt mycket sämre än förra årets testvinnare Elite Atlas Aero (också från Turtle Beach). Den konstigaste grejen med Recon 200 är den batteridrivna bas-boosten. Och det är alltså konstigt eftersom det här är ett par hörlurar som kör 3,5mm-sladd (men ändå måste laddas).

Roccat Syn Pro Air
Pris: 1 500 kr
Syn Pro Air är ett headset som ser bättre ut än vad det känns. Det är lätt och stiligt, men sitter för den skull inte särskilt bra på huvudet. Ljudet är okej men mikrofonen lämnar en del att önska. Roccat lovar ”Superhuman hearing”-inställning som ska låta dig lättare höra fotsteg i spel – men det upplevs mer som att allt ljud bara blir sämre.

Samsung Galaxy Buds2
Produkttyp: In-ear-hörlur
Pris:  1 199 kr
Samsungs Galaxy Buds2 är de minsta av in-ear-lurarna i årets test. Stundtals känns de nästan för små – även om det så klart också finns positiva sidor med lurar som knappt sticker ut ur örat. Galaxy Buds2 gör sig ljudmässigt ganska bra mot konkurrenterna, men batteritiden är lite för klen och de brister något vid telefonsamtal.

Jaybird Vista 2 BÄSTA IN-EAR!
Produkttyp: In-ear-hörlur
Pris:  1 990 kr
Jaybird följer upp sina fantastiska Vista-lurar med fantasifullt döpta Vista 2. Och från utsidan är det mest sig mer eller mindre likt. Största förändringen är brusreduceringen, som fungerar helt okej. De  slitstarka, vattentäta och orubbliga Vista 2 måste anses som de kanske bästa träningslurarna på marknaden.

Huawei Freebuds 4i
Produkttyp: In-ear-hörlur
Pris:  699 kr
Helt okej ljud, rätt bra batteritid och fullt fungerande brusreducering. Med Freebuds 4i får du förvånansvärt mycket för pengarna, även om de lurar vi testat som kostar 2-3 gånger så mycket naturligtvis gör det mesta lite bättre.

JBL Live Pro+ TWS
Produkttyp: In-ear-hörlur
Pris:  1 490 kr
JBL:s Live Pro+ är testets jämnaste par, med en mikrofon som upplevs bättre än de andras. Det är tufft att sticka ut i prisklassen – men JBL borde inte göra någon besviken. För den som vill finjustera sitt ljud är den tillhörande appen verkligen att rekommendera.

SKÄRMAR

LG UltraGear 34GN850-B
Produkttyp: Monitor
Pris: 8 900 kr
Böjda ultrawide-skärmar är en trend som inte verkar avta. Med ökat utbud och efterfrågan har också de ”billigare” varianterna blivit allt bättre. LG UltraGear är en ruskigt snabb 34 tum Nano-IPS-skärm som verkligen inte behöver skämmas för sig. Kontrasten kunde varit bättre och stället monitorn hänger på är lite skrymmande (av naturliga skäl, kanske), men bortsett från det är det här en toppenskärm.

Huawei MateView GT
Produkttyp: Monitor
Pris: 5 490 kr
Testets andra böjda ultrawide-skärm, och Huawei har på något sätt lyckats producera en ännu billigare 34-tumsskärm än LG:s. Visst finns det kvalitetsskillnader, men är din budget begränsat är MateView GT ett fantastiskt alternativ. Modellen finns med eller utan soundbar, testet gjordes på en skärm utan.

Samsung QN95A Neo QLED 4K Smart TV MÄKTIG QLED!
Produkttyp: TV
Pris:  29 990kr
En otroligt snygg, bländande ljus och fantastiskt snabb TV-apparat. QLED anses generellt vara ett sämre val än OLED, men med QN95A är valet kanske inte lika självklart längre. Det här är en grym TV – framför allt för dig som spelar. Det enda som sticker ut är den externa något klumpiga One Connect-boxen, där samtliga konsoler och bildkällor ska kopplas in.

Xiaomi Mi 2K Gaming Monitor 27”
Produkttyp:
Monitor
Pris: 4 490 kr
165Hz, IPS-skärm och HDR. Xiaomis Mi 2K-skärm lovar massor – och håller nästan allt. Mi 2K är en stilig och ren skärm som blivit känd som en fantastisk budgetskärm i Kina. I Sverige har den ett lite högre pris, men står sig ändå gott mot konkurrenterna i samma prisklass. HDR-upplevelsen är tyvärr inget att hänga i julgranen.

MIKROFONER

Roccat Torch
Pris:
999 kr
En separat mikrofon är nästan alltid att föredra framför en headset-monterad, åtminstone om ljudkvalitet är något du bryr dig om. Roccats Torch är kanske inte lösningen för dig som vill ha studioljud, men är för sitt pris riktigt bra. En stor tumme upp för mikrofonens Whisper-läge, som tar upp ljud om din omgivning kräver att du behöver viska.

Fifine T669 FANTASTISKT PRISVÄRD!
Pris: 639 kr
Fifine T669 är ett fantastiskt mikrofonkit för amatören. Det är nästan så att bara puffskyddet och armen i sig är värt priset för paketet. Och då följer det alltså också med en mikrofon som låter förvånansvärt bra för vad du betalat – och är superenkel att börja använda.

ÖVRIGT

Nanoleaf Shapes ÅRETS LJUSSHOW!
Produkttyp: Inredning/belysning
Pris: Startkit 879 kr
Har du någonsin känt att du önskade att LED-belysningen på ditt tangentbord/mus/hörlur/stol skulle kunna flytta ut på väggen? Nanoleaf kan vara svaret på dina önskningar i så fall. LED-plattor i massvis av olika former och storlekar pusslas ihop i olika mönster och klistras upp på tapeten. När monteringen väl är genomförd börjar showen. Kan programmeras i app och anslutas till vissa av dina andra LED-enheter.

Razer Gaming Finger Sleeve
Produkttyp: Funktionskläder
Pris: 100 kr
Det här är på papperet årets med råge onödigaste pryl. Men i praktiken är det faktiskt rätt bra. Friktion är varje mobilspelares största fiende, och det är precis vad du slipper med dessa.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Produkttyp: Mobil
Pris: 19 490 kr
Tekniskt sett är Fold 3 imponerande. Den har snabba skärmar, är vattentät och det känns fortfarande helt overkligt att kunna vika en skärm på mitten. Men varje gång jag gör det undrar jag varför. I uppfällt läge är skärmen nästan en perfekt kvadrat – vilket inte alls lämpar sig för att till exempel se på film, men gör sig bra för både spel och anteckningar (om du köper till S Pen Pro). Batteritiden är tyvärr lite för dålig (möjligen på grund av skärmarna).

EPOS GSX 1000 LYXIG LJUDPRYL!
Produkttyp: Förstärkare
Pris:  2 182 kr
GSX 1000 är en förstärkare där du kan koppla in högtalare och hörlurar och snabbt få kontroll över en hel rad inställningar. Virtuellt 7.1-ljud är förstärkarens stora säljpunkt, men faktum är att allt ljud blir bättre genom GSX 100 – och att det överlag blir enklare att hantera olika ljudkällor. 

Samsung Galaxy Watch 4 (44mm)
Produkttyp: Smartklocka
Pris:  2 990 kr
Galaxy Watch 4 är utan tvekan en av de snyggaste smartklockorna där ute – mycket tack vare den minimalistiska och oskrytiga formen. Det är en klocka, varken mer eller mindre. Åtminstone tills du petar på den. Men för oss iPhone-ägare kommer det som en chock att det inte går att koppla den till en Apple-telefon. Några av de roligaste funktionerna (att mäta kroppsfett!) kräver dessutom en Samsung-mobil för att fungera.

Huawei Watch 3 Pro
Produkttyp: Smartklocka
Pris: 4 490 kr
Huaweis smartklocka Watch 3 Pro gör allt det en förväntar sig av en modell i den här prisklassen - varken mer eller mindre. Skärmen är stor, snygg och tydlig - men med nackdelen att klockan upplevs som lite tjock och klumpig på armen. För den som söker en smart träningshjälpreda bortom Apple och Samsung kan det här absolut vara ett alternativ.

Alienware X15 R1 UTOMJORDISK!
Produkttyp: Laptop
Pris:  24 699 kr
Det skulle inte kräva jättemycket för att övertyga mig om att Alienwares X15 R1 just landat på planeten jorden efter en tur igenom solsystemet. Att en så pass mäktig dator får plats i ett så tunt, brett och elegant skal är för mig ofattbart. Det enda negativa med det här monstret är att antalet ingångar bantats ned till ett minimum – och det kan därför krävas extraprylar för att ansluta bra möss, tangentbord och skärm.

Arlo Pro 4 SAY CHEESE!
Produkttyp: Övervakningskamera
Pris: 2 490 kr
Pro 4 är en trådlös övervakningskamera som är busenkel att installera. Den är vädertålig, har bra mörkerseende, ger en fin  (och väldigt bred) videosignal och har dessutom en inbyggd siren. Kameran kan ställas in att aktiveras på rörelse och ljud, och allt styrs via Arlos egna app. Enda minuset är att vissa tjänster kräver en prenumerationstjänst.

Arlo Essential
Produkttyp: Övervakningskamera
Pris: 1 190 kr
Arlos Essential-kamera är en lite billigare variant jämfört med Pro 4, men är ändå helt okej i sitt utförande. Den är något mer lågupplöst, har lite sämre upptagningsvinkel och behöver tas ned när batteriet ska laddas (vilket visserligen bara ska behöva göras ett par gånger per år vid normal användning).

Turtle Beach Recon Controller
Produkttyp: Handkontroll
Pris: 639 kr
Recon Controller är en handkontroll för den som vill ha ett kompetent styrdon utan att behöva spränga plånboken. Den står sig naturligtvis inte mot värstingarna, men i sin prisklass är den klart värd. Det finns gott om ljudinställningar att komma åt direkt via handkontrollen, men allra bäst är de två knapparna på undersidan (bra för till exempel FPS-spel). 

Läs även: Tareq Taylor blir årets julvärd.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2021.

0 Kommentera