Janice ska hjälpa anhöriga i sorg

06:28 13 Feb 2019

Janice blir ny ambassadör för organisationen Suicide Zero och släpper kortfilmen Ode to Andrew, som handlar om hennes pappa och hur musiken varit ett verktyg mot sorg.

Som ny ambassadör för Suicide Zero ska Janice sprida kunskap om att vara anhörig när någon tar sitt liv. Hon blir den sjätte ambassadören för organisationen och släpper samtidigt en kortfilm, Ode to Andrew.  Filmen handlar om Janices pappa som tog sitt liv för åtta år sedan och hur musiken varit ett verktyg mot sorgen. I filmen sjunger hon låten Answer, där hon sjunger fram ett brev till sin pappa.

Hur känns det att bli ambassadör för Suicide Zero?
–  Väldigt bra och väldigt viktigt. Jag har pratat en del om hur det är att vara anhörig och om hur viktigt det är att vi pratar om hur vi mår.  På spelningar lyfter jag alltid det innan jag spelar min låt Answer men jag har velat göra något mer länge. 

Du har fått gå på utbildning inför ambassadörskapet, vad fick du lära dig?
– Dels mer faktabaserad kunskap, liksom bakgrund och självmordsstatistik i Sverige. Sedan har jag också gått en ’’våga-frågautbildning’’, som är precis som det låter. Att våga fråga hur personen i fråga mår. Har man sett varningstecken så måste man våga fråga om personen är självmordsbenägen. Var artigt påträngande: boka upp en tid och mötesplats, ställ öppna frågor. Utbildningen var väldigt givande tillägg och vill uppmana folk att gå den! 

Vad hoppas du kunna tillföra i din roll som ambassadör?
– Jag hoppas kunna nå ut till en målgrupp som kanske inte tidigare nåtts i samma utsträckning, yngre tjejer. Jag är den första artisten som blir ambassadör så jag kommer att prata öppet om detta när jag är ute och spelar. Jag vill ge hopp och ljus, ge folk insikt om att vi kan förändra. Liksom belysa det otroligt stora.

Du släpper en kortfilm, hur har arbetet med den sett ut?
– Jag har arbetat med filmen sedan sommaren 2018, så det är ett tag. Vi har spelat in lite här och där, vid olika tillfällen . Regissören till filmen, Freshteh Piltan, och jag träffades under Cup på Nationaldagen. Tanken var att göra ett litet porträtt av mig men när vi började prata så blev hon tagen av min berättelse och ville gå djupare. Jag hade också känt att jag ville göra något mer än släppa min låt Answer och filmen blir som en förlängning. 

Hur ledde ert möte till en film om din pappa? 
– Freshteh intervjuade mig och vi började prata om pappa och hon var nog inte beredd riktigt på allt jag delade dig med om. Dagen efter vårt samtal hörde hon av sig och frågade om jag ville göra en kortfilm. 

Vad har varit svårt med filmen?
– Det är ett projekt som har varit viktigt för alla inblandade, men vi har inte haft någon budget. Regissören Freshteh har varit helt otrolig, samlat ihop ett fantastiskt team och porträtterat den här delen av mig så innerligt och äkta. Jag är så tacksam över att vår lilla intervjua den där första träffen fick en sådan resonans. För mig är det alltid lite svårt att prata om min pappa för han kommer inte tillbaka. Men jag finner en styrka i att det förhoppningsvis kommer hjälpa andra och inspirera andra att vilja göra skillnad, att prata om psykisk ohälsa och självmord.

Vad vill du säga med filmen?
– Att vi ska vara respektfulla och ta hand om varandra. För min del har musiken alltid haft en stor roll i mitt liv och varit ett hjälpmedel. Det finns många verktyg och det är det som är så bra med Sverige, att det finns hjälp men vi måste bara hitta rätt. Suicide Zero är en otrolig organisation som aktivt jobbar med att minska antalet självmord i samhället. Jag hoppas att folk tar sig tid att titta på filmen, jag hade uppskattat det så mycket! Jag hoppas folk vill följa min och Suicide Zero’s resa tillsammans! 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!