Sláinte!

Irish Coffee – från utskälld till upplyft klassiker

Redaktion 21:59 6 Feb 2018

När drack eller hörde du talas om Irish Coffee första gången? 

För mig var det nog i början eller mitten av 1990-talet, förmodligen på en finlandsfärja eller after ski. Hur som helst minns jag denna varma dryck som en alldeles för stor balja kaffe, ofta med kaffe som stått flera timmar för länge på bryggaren. Slarvigt blandat med irländsk whiskey utan någon som helst proportion till andelen socker, om ens något socker. Denna soppa toppades sedan allt som oftast med spraygrädde.

Det tog i runda slängar 15 år innan jag provade en Irish Coffee igen. Men vintern 2013 vände det, jag och min fru blev förälskade i denna varma drink. Amors irländska pilar sköts av Madeleine Rapp, som samma år blev utnämnd till årets bartender på Bartenders Choice Awards. Idag jobbar hon på en av världens bästa barer – The Dead Rabbit i New York.

Som så många andra drinkar har även Irish Coffee en omdebatterad historia kring hur den skapades. Den mest återgivna historien utspelar sig en kylslagen natt 1942, när ett Pan AM pontonflygplan landade utanför den irländska kusten. Joe Sheridan som vid den tiden jobbade på flygplatsen Foynes förberedde varm mat och dryck till passagerarna, han serverade bland annat varmt kaffe blandat med whiskey som toppades med grädde. En passagerare frågade om det var brasilianskt kaffe som serverades, Joe Sheridan svarade ”Nej, det är irländskt kaffe”.

Om denna historia är sann eller inte låter jag vara osagt, det är dock inte svårt att tänka sig att man även tidigare blandat whiskey i kaffet på Irland. Precis som vi här i Sverige har en lång tradition av att ha spetsat vårt kaffe med brännvin, men kaffekasken är en helt annan historia. Ni undrar säkert hur det är möjligt att min inställning till en Irish Coffee har svängt från i det närmaste hat till total kärlek? Den enkla sanningen är som så ofta med mat och dryck, ett bra recept i kombination med ett gott handlag samt kärlek till det man serverar.

Men innan ni serveras ett recept att prova hemma så ska vi ställa några frågor till Madeleine Rapp kring Irish Coffee. Hur kommer det sig att Irish Coffee har gjort comeback de senaste åren?
– Jag vill ju säga att The Dead Rabbit har haft en del med det att göra. Haha. Nej, men det har ju varit en drink som haft otroligt låg status väldigt länge. Bartenders började resa mer och detta ledde till att fler upptäckte originalet på Buena Vista i San Francisco, och insåg att den här drinken faktiskt är god. Det var i alla fall där jag upptäckte den och beslutade mig för att ta med mig den versionen till Sverige. Det tog ett tag att få gäster att förstå att drinken faktiskt är god om den görs rätt, nu har fler och fler barer börjat lägga ner energi på att göra den god.

Socker eller sockerlag i en Irish Coffe?
– Utan tvekan sockerlag. Då håller man jämn kvalitet på varje drink och sockret lägger sig inte i botten, för även om du rör så kommer alltid lite att inte lösas upp.

Spelar det någon roll vilket kaffe man använder?
– Ett bra bryggkaffe av god kvalitet och ekologiskt såklart. Inte för svagt så en mörkare rost är att föredra.

 

"Drick minst fyra, mitt rekord är åtta..."

 

Kan vi prata om Erin Rose’s Frozen Irish Coffee? Låter helt magiskt i ett varmt New Orleans!
– Haha, nu fick du mig att längta tillbaka dit! Ja, den är verkligen en life saver där. Men ja, där hittar man en toppenvariant på Irish Coffee.

Ge oss några andra tips på var i världen man hittar en riktigt bra Irish Coffee?
– Som nämt, Buena Vista Cafe i San Francisco, gå dit på eftermiddagen efter en vinlunch. Drick minst fyra, mitt rekord är åtta... Jag kanske är lite färgad men jag tycker annars att The Dead Rabbits är överlägset bäst. Den är en perfektion av originalet från Buena Vista. En annan kul variant finns på Fort Defiance i Red Hook som är ett område i Brooklyn. Dom kör deras på americano så den får en skarpare kaffesmak och dom river även kanel över. Sen har Tjoget en riktigt bra Irish Coffee om man vill hålla sig i Sverige.

MADELEINES IRISH COFFEE
3.5 cl Irländsk whiskey
1 cl demerara (en typ av råsocker)-sockerlag (2:1)
10 cl kaffe
Lättvispad grädde
Glas: Ett värmetåligt glas på fot som rymmer 16-18 cl.
Metod: Häll whiskey, socker och kaffe i glaset och avsluta med att försiktigt skikta grädden på toppen.

 

Irish Coffee Cup

Tycker ni, precis som jag, om att nörda ner er i saker och vill uppleva ännu mer kring Irish Coffee? I så fall rekommenderar jag er att besöka Irish Coffee Cup, en tävling där bartenders från Sverige och Norge ställer upp med sin version av en Irish Coffee. Tävlingen hålls på Tjoget i Stockholm i slutet av februari i år, följ Tjoget på Instagram så får ni veta när det är dags. Senaste vinnaren av Irish Coffee Cup är Charlotte Halzius som ställde upp med sin version ”All Time Irish”. Idag jobbar Charlotte på restaurang Tak i Stockholm och förra året vann hon dessutom Diplomatico World Tournament, en global tävling för bartenders.

Charlotte, det vore magiskt om du kunde dela med dig av ditt vinnarrecept från Irish Coffee Cup.
– Absolut, det vill jag gärna göra! All Time Irish är en tolkning på Irish Coffee. Jag ville skapa en Irish Coffee som kan ”Buena Vista Cafe i San Francisco, gå dit på eftermiddagen efter en vinlunch. Drick minst fyra, mitt rekord är åtta...” drickas året runt då man annars mest dricker varma drycker på vintern. Resultatet blev en lite spritigare cocktail som funkar när som helst!

Hur tänker du när tar du tar fram en variant på en klassisk drink, hur långt får man dra det utan att tappa kopplingen till originalet?
– Jag tror att så länge man har en tydlig förklaring så kan man nog twista till det rätt långt. Det viktigaste är nog att behålla huvudingredienserna. Att tolka en drink är väldigt individuellt och det är det som är häftigt. Förra året var vi runt tio tävlande från hela Norden och alla drinkar var helt olika. Som en Irish Coffee - Irländsk whiskey, socker, kaffe och grädde. All Time Irish innehåller alla ovanstående ingredienser. Det som har ändrats är temperatur, mått samt addering av lakrits och salt. Vilket gör drinken totalt annorlunda.

Vad tycker du är viktigast att tänka på när man gör en Irish Coffee hemma?
– Något som man ofta glömmer bort är att använda bra och fräscht kaffe och inte kaffet som stått i bryggaren i tio timmar, använd heller inte kokhett kaffe. Man får ta vad man har, men använd gärna ”brunt” socker som muscadavo, rörsocker etc. Var inte rädd för att experimentera hemma, ibland måste man få prova sig fram. Sen vill jag även ge ett tips, drick din Irish Coffee genom grädden, alltså vispa inte runt och strunta också i sugröret. Det är mycket godare och man får också en fin mustach.

Andra kaffedrinkar som man bör pröva enligt dig?
– Hot Shot!

CHARLOTTES ALL TIME IRISH
4 cl Jameson Black Barrel
2 cl All Time Irish syrup*
Saltad Grädde*

Metod: Rör Jameson Black Barrel samt All Time Irish Syrup tillsammans med is och sila sedan upp i cocktailglas. Skikta sedan den saltade grädden på toppen.

*Saltad grädde 1 dl Lättvispad grädde, 1 krd/nypa salt
*All time Irish Syrup 2 dl Mörk Muscadavo Socker, 1 dl Rörsocker, 2 dl Vatten, 1/2 dl Hela Kaffebönor Värm socker och vatten till det har löst upp sig, låt svalna. Lägg i 1/2 dl hela kaffebönor och låt dra kallt i en vecka, sila av. Tillsätt 1 msk lakritspasta och rör om. Förvara sedan kallt.

Nils Ekstrand driver till vardags cocktailfanzinet @hawksmeadowcocktailclub.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Drick hemma!

Går vi mot regnigare och mörkare tider? Hell no, inte med dessa drycker i vapenskåpet.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!