Hudikkalaset är en årligt återkommande festival i Hudiksvall med fokus kring mat och musik under ledordet folkfest. Festivalen arrangeras i den i den klassiska folkparken på Köpmanberget som ligger cirka en kilometer norr om centrala Hudiksvall.
Historien om Hudikkalaset börjar egentligen redan för nio år sedan, då en lokal krögare bestämde sig för att försöka återuppta stadens tidigare tradition av stadsfester. Satsningen gick dock inget vidare och lades ner redan efter en sommar. Under våren 2010 bestämmer sig Erik Ohlsson, gitarrist i bandet Två Backar Läsk, på väg från en spelning i Ramundberget för att göra ett nytt försök. Han inser samtidigt att om ingen tar tag i något kommer ingen stadsfest heller att hända, så han tar kontakt med den krögare som låg bakom den ursprungliga festivalen.
Tre månader senare blir satsningen verkligen då den första upplagan av Hudikkalaset går av stapeln på Köpmanberget. Det nya formatet blir en succé. Vi frågade Erik varför just Hudiksvall lämpar sig för en musikfestival.
– Hudiksvall är en superfin sommarstad vid kusten som ligger långt ifrån men nära. Cirka två och en halv timme från exempelvis Stockholm. Dessutom har vi Sveriges finaste folkpark, Köpmanberget, där vi även råkar ha festivalen.
Årets upplaga av festivalen väntas locka cirka 5 000 besökare under två dagar. Och med affischnamn som Veronica Maggio, Jerry Williams och Little Jinder samt nykomlingar som stjärnskottet Jireel hoppas man på att locka en blandad publik.
– Vår ambition har alltid varit att hålla en hög nivå och tilltala en bred målgrupp. Spännvidden från Jerka till HOV1 talar sitt tydliga språk, men vi försöker också alltid lyfta fram några nykomlingar, såsom Blenda, Jireel, och Moment.
Gör ni några förändringar från tidigare år?
– Vi bygger ut festivalområdet och adderar två scener. Framtiden, med artister som bland andra Rhys, Amanda Mair, Blenda med flera. Samt Diskussionen, där vi kommer ha intervjuer och livepodcast. Det blir alltså totalt fyra scener, att jämföra med förra årets två. Vip-området utökas också och vi adderar fine dining-restaurangen Bottles vs Kagges med fyra sittningar á 12 personer där det serveras en sjurättersmiddag.
Vilka andra festivaler tittar ni på för inspiration?
– Egentligen inga, vi försöker måla tavlan själva.
Tror du att det blir mest lokala gäster, eller från vilka andra orter hoppas ni på att attrahera besökare?
– Vårt upptagningsområde har historiskt sett varit Hälsingland tillsammans med Gävle och Sundsvall men vi ser en trend att allt fler kommer från både Umeå, Uppsala och Stockholm.
Det är väldigt mycket jobb med att driva en festival, vad är det som driver er?
– Det undrar jag också, hehe, men att se 5 000 människor framför stora scenen en sommarnatt i slutet av juli och känna att man är skyldig till spektaklet är en kick svår att beskriva. Så det är väl en kick som alla andra som är drivkraften.
Vilka spelningar ser du själv mest fram emot?
– Självklart kommer Veronicas spelning bli extra speciellt. Vi har rankat henne som nummer ett sedan första året och nu är det äntligen dags. Sedan har vi en rad intressant nykomlingar på Framtiden och en bombastisk fredag där vi gasar med Jinder, HOV1, Nause… ok, kan man säga alla? Vi har ju liksom bokat allt av en anledning och skulle inte släppa igenom nåt som vi inte vet kommer leverera 100 procent.
Vad ska man som utsocknes besökare tänka på?
– Försök att hitta ett boende! Om det är fullt på bokningssajter kan man ringa Turistbyrån, alternativt köpa en campingplats vid festivalområdet. Om ni bor inne i stan – ta på er ett par sköna skor. Det är ca 1,5 km promenad till festivalen från stadskärnan.
Hudikkalaset pågår mellan den 27-29 juli.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2017.