Grundaren av Miilk, Haus och Wish You Were Queer släpper debut-EP

13:31 6 Jun 2019

Frankie Statuto spelar från och med nu även sina egna låtar i dj-båsen.

I Göteborg och Stockholm är Frankie Statuto ett vanligt inslag i klubbvärlden. Som grundare till klubbarna Miilk, Haus och Wish You Were Queer är det många som dansat sig svettiga till hans elektroniska beats redan, men först nu släpper han sina första egna låtar. Hans debut-EP Candy Flip består av tre spår, och vi bad honom att berätta om dem.

Hej Frankie! Du har varit en aktiv person inom den elektroniska musiken i Göteborg länge nu. Hur kommer det sig att vi först nu får höra musik som du själv skapat?
– Jag har alltid skapat musik, hela mitt liv faktiskt. För det mesta indie dock, haha. Jag kan länka till några låtar jag gjort i kommentarerna, men snälla var inte elaka! Men jag har alltid varit ett stort fan av disco och proto-house, och jag ville utmana mig själv och inte bara dja utan producera och spela mina egna låtar nu.

För alla som har varit på din klubb som du håller tillsammans med Lounge(s) som heter Haus så är omslaget för en av låtarna bekant. Vad kom först, klubben eller omslaget?
– Klubben kom först. Jag startade Haus när jag hade en lokal i Högsbo och sedan tog jag den till en vit lokal(reds. anm.: laglig lokal). Jag älskar den logotypen så mycket, jag vill använda den överallt. Jag funderar till och med på att tatuera in den, men den är gul och gult fastnar inte särskilt bra på min bruna hud.

Det första spåret på din EP heter My House! vilket verkar vara en referens till det tidigare nämnda, men den har också en hel del referenser till vogueing kultur. Hur kom det sig att du ville jobba med det?
– Jag älskar vogueing och vogue dansare älskar house musik! Om det finns några vogue dansare som läser den här intervjun så hör av er så gör vi en video!

Vilka andra influenser hade du när du skapade den här EPn?
– Knäpphet, porto-house, icke-konventionellt självgjord musik. Mycket old school trumloops, Amnesia Haze, och många timmars jobb.

Berätta om låten Rumba, Samba, Mambo (Frankie Statuto Edit). Vad är det för låt som du har lagt din touch på?
– Det är en edit på en underskattad låt från ett legendariskt spanskt pojkband som heter Locomía. De var aktiva på slutet av åttiotalet och början på nittiotalet. Här är deras mest kända låt.

Húmeda, det sista spåret, är lite mer mörk och sensuell än de andra två. Hur kom det sig att du valde att ha en sådan stor spridning på låtarna på den här EPn?
– Eftersom jag inte hittat mitt sound än så ville jag experimentera lite och så blev det såhär. Jag skapade den här låten medan jag tänkte på när jag spelade på en lgbt fetish klubb i en svettig källare medan alla var klädda i latex. Amanda Lepore var såklart värdinna för kvällen.

Slutligen. När kan man höra och dansa till de här låtarna, spelade av dig?
– Jag har faktiskt min releasefest i Stockholm nu på lördag på den bästa fetish underground klubben som finns i Sverige, Techno Bastun som nu heter Bronx Nya Bastun. Jag spelar från 06-09 haha, så dyk upp halvnaken och i rullskridskor! Jag letar fortfarande efter det bästa stället att ha en i Göteborg på också.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!