Haus är Göteborgs nya houseklubb

16:24 19 Feb 2019

Lounge(s) startar ett nytt initiativ tillsammans med Miilk.

Göteborgarna suktar ständigt efter bra dansmusik, och nu finns det ytterligare en aktör som satsar på att ge dem just det. Frankie Statuto är mannen bakom klubbarna Wish You Were Queer och Miilk som har arrangerat nattklubbar i ungefär tio år nu. För sex och ett halvt år sedan flyttade han till Göteborg från Buenos Aires och som dj har han en stark förkärlek för disco och house. Nu startar han snart sitt senaste projekt Haus tillsammans med Lounge(s) och vi bad honom berätta om vad som väntar under våren.

Hej Frankie! Hur är läget?
— Allt är bra med mig! Jag lever och hungrar efter mer.

Vid tiden för den här intervjun är det ett par veckor kvar tills premiären av den nya klubben Haus som du håller i på Lounge(s). Hur känns det?
— Det känns jättebra! Jag är extremt glad över att Lounge(s) litade inte bara på mig, utan på min magkänsla och musiksmak nog för att låta mig arrangera detta. Det känns också bra att äntligen ha hittat ett nytt hem som jag kan använda som en kreativ lekplats. Jag har känt managern på Lounge(s), Oliver Bull, ett bra tag nu. Jag har indirekt jobbat med honom sedan ungefär sex år tillbaka när han arbetade på Villa Belparc. Då var vi i helt andra positioner, och det är så kul att titta på vart vi är nu.

För premiären har ni bokat en del stora namn och bland dem hittar vi Olof Dreijer från bandet The Knife. Hur kom det sig?
— Jag älskar The Knife, Fever Ray och hans sidoprojekt Oni Ayhun. Jag har alltid velat boka honom för något, och när jag såg att han skulle spela i Stockholm tänkte jag att det vore ju intressant om han kunde spela här hos oss! Han är verkligen en svensk ikon och en av Göteborgs bästa människor. Dessutom spelar han väldigt sällan i Sverige, så det är fantastiskt att han kommer till Haus.

Du har berättat att fokuset för Haus kommer ligga på att boka stora namn inom electro och house. Hur kommer det sig, känner du att det har saknats på Göteborgs klubbscen?
— Tja, för att vara ärlig så är det delvis för att jag själv ville växa som bokare, arrangör och organisatör. Sen tycker jag att Göteborg förtjänar att ha bra akter och att nivån på musikscenen höjs. Dessutom är det dags att staden befästs som den bästa i Sverige att festa i, vilket den är. Jag vill också poängtera att det inte enbart kommer vara jättestora namn, utan även namn som det bara är en tidsfråga för innan de blir stora.

Uppenbarligen har ni ett fokus på house-musik för klubben, kan du berätta mer om vilka ni kommer boka under våren?
— Fokus ligger på underground house-musik som en förlängning av disco-musik skulle jag säga. Någonstans där kommer vi att röra oss. En sak som vi aldrig kommer spela är EDM, och inte techno heller. Jag är trött på att ha ett dansgolv som ser ut som ett avsnitt av The Walking Dead, där kön till lustgasen är livligare än dansgolvet. Men just nu kan jag bekräfta att Dj Seinfeld kommer spela under våren.

Förutom att starta den här nya klubben har du även drivit Miilk och Wish You Were Queer sedan ett par år tillbaka. Hur har det varit?
— Det har varit så roligt att bygga upp två varumärken från grunden och se att så många kommit med så mycket positiv feedback. Jag älskar vad jag gör och kommer att fortsätta tills jag dör, ingen tvekan om saken. Sen är jag så tacksam för allt Göteborg har gett mig, men det har varit en tuff scen att ta sig in på. Sverige är som en liten stad istället för ett helt land brukar jag säga, och när det det kommer till nattlivet finns det många som har armbågarna utåt. Jag har fortfarande blåmärken kvar från att ha försökt ta mig in på den scenen.

Hur kom det sig att du valde att kontakta just Lounge(s) om att ha Haus där?
— Jag blev förälskad i Lounge(s) lokaler. Det finns ett rum som ser ut som ett vardagsrum, ett annat som ser ut som en scen ur Jurassic Park med en bar i mitten. Hur coolt är inte det? Sen kan man springa upp och ner för trappor och dansa till olika musikstilar i ett och samma hus. Det är som en lekplats fast för folk över 23. Såklart beror det även på att jag känner Oliver där sedan länge, han är fantastisk!

Hur ofta kommer ni att hålla i Haus?
— En gång i månaden just nu. Jag har en del andra projekt på gång i Stockholm, och så jobbar jag med Pridefestivalerna i Göteborg, Malmö och Lund den här sommaren så det är mycket på gång.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!