Grattis, Västra hamnen!

Sofia Petersen 16:04 29 Oct 2009

”Ett hus för de alternativa, en scen för de udda och en plats i soffan för dig”. Något har hänt med före detta Amore, vid klaffbron i hamnen. Som en fågel Fenix har ett nytt hus, bildligt talat, rest sig upp ur askan av Amore, D’Nye, Lilla Jamaica, Instead of Home och gud vet vilka mer namn. Nu heter huset Kong rätt och slätt.

Bakom denna satsning står tre välkända aktörer i Malmös kultur- och nöjesliv: Institutet, Instead of Gospel och Klubb Kristallen. En ny scen med plats för 150 personer har byggts, bar och café med billig och god öl och mat finns och, inte minst viktigt, en okuvlig vilja att servera fest, teater, konserter och allehanda upptåg till malmöborna på ett egensinnigt och övertygat sätt.
Plötsligt finns det en anledning att ta sig förbi Centralen i jakt på något utöver flotta restauranger och futuristisk arkitektur. Grattis alla västrahamnare!

1 Oslipat
Tangopalatset, Karlskronaplan 1, Malmö, den 4 och 18 november
Varje säsong hos ståupp-klubben Oslipat har en färg. Hösten 2009 är det svart. Passande med tanke på att Oslipat denna säsong satsar mer på underjordisk experimentverkstad, enligt Marcus Johansson. De vanliga onsdagskvällarna fortsätter förstås också. Värt att notera är att Soran Ismail, Sveriges just nu roligaste komiker, är ett av namnen den 6 november.
 
2 Plattform
Dansstationen, Palladium, Södergatan 15, Malmö
Vill man hålla koll på det senaste inom dans, så ska man frekventera Plattformarna på Dansstationen. Formaten skiftar från färdiga stycken, kort, långt och under utveckling. Efteråt finns tid för mingel och samspråkande med koreografer och dansdedikerade besökare från när och fjärran.

3 Svinalängorna
Lunds stadsteater, Kiliansgatan 1, Lund, den 10 november
Susanna Alakoskis bok om flickan i den dysfunktionella finska familjen som flyttar in  i det svenska folkhemmet blev en veritabel kioskvältare 2006. Enkelt och utan krusiduller berättar hon om en uppväxt med missbrukande föräldrar, klassklyftor och vuxna som inte vill eller orkar se. I höst flyttar Svinalängorna in på teaterscenerna i Sverige och Finland, och ger alla som missat att läsa boken, eller vill återuppleva den, en möjlighet att ta del av denna säregna barndomsskildring.

4 Ditt liv är här
Inkonst, Bergsgatan 29, Malmö, den 11 november
2009 var året när ”roast” hamnade på allas läppar: Grillat, med Henrik Schyffert på Berns, på YouTube och… överallt. Humoristiska improvisationskollektivet No Limits gör sin egen version av fenomenet: Ditt liv är här! Första akten innehåller som vanligt olika improviserade små scener och andra akten kommer att vara ett improviserat Här är ditt liv. Gästen är hemlig, men känd.

5 Lära sig att stiga upp
Kong, Nordenskjöldsgatan 19, Malmö, den 16 oktober–7 november
Skulle vi alla tjäna på om långtidsarbetslösa och andra orkeslösa grupper fick som de ville och kunde sova dygnet runt? Det frågar sig Niklas Eriksson i pjäsen Lära sig att stiga upp. Som den eldsjäl han är, kan han titulera sig både textförfattare och skådespelare. För regin står Institutets Anders Carlsson.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!