Go natural – hur gör man? Få tillbaka ditt naturliga afrohår!

10:40 5 Feb 2015

Seinabo Sey i noggrannt vårdat afro.

Kanske har du rakpermanentat håret tills hårbotten blöder (I did), bränt örat på plattången en gång för mycket, tröttnat på att skräckas när det regnar, eller så har lågkonjunkturen drabbat just ditt weavekonto?

Det finns många anledningar till att omfamna håret din skapare gav dig, och alla är ungefär lika bra, om än olika lustfyllda. 
Men hur börjar man? Ja, därom tvista de lärde. Vi ska reda ut det här.

1. The Big Chop
Det är vad det låter som, allt (processat) hår ska bort! Antingen har du en hel del utväxt du kan behålla, eller så är det snaggmaskinen som gäller. Fördelarna med denna metod är: 1. Allt skadat hår försvinner. 2. Du slipper krångla med olika texturer. 3. Du får se din gulliga hårbotten, och kanske har du en skitsöt skallform du inte visste om? 4. Du får gradvis lära känna ditt naturliga hår, och lära dig ta hand om det.
Det negativa är såklart att typ allt hår försvinner, vilket känns bra för vissa och katastrof för andra. Därför finns det alternativ.

2. Transition Time
Detta är alltså perioden mellan processat och ”naturligt” hår. Om skillnaden mellan ditt rakpermanentade och ditt naturliga hår inte är så stor, om du är pepp på att trixa i timtal med frisyrer eller helt enkelt vägrar göra dig av med ditt svall innan det ersätts av ett nytt är det denna långa stig du får vandra. Fördelen är såklart att du slipper ha kort hår om du inte vill, nackdelen är: tiden. Eftersom ditt hår nu kommer att ha olika texturer, och därmed olika behov, finns risken att håret ser… eklektiskt ut, minst sagt. Tålamod är det enda som hjälper här. Tålamod, hårinpackning och sheasmör.

Risken finns, om ditt processade hår är väldigt skadat, att det börjar ”äta” upp det oskadade håret. Därför gäller det att hålla utkik efter kluvna toppar, och klippa av dem så att inte håret fortsätter klyvas. Där gränsen mellan ditt naturliga och ditt processade hår går är håret extra svagt, och bryts lätt av! Under denna tid är det därför extra viktigt att vara försiktig med håret – låt det inte bli för tovigt, kamma det aldrig torrt, sov inte med det utsläppt, och iaktta allmän försiktighet. Räddningen finns i nästa punkt.

3. Protective styles
Det vill säga skyddande frisyrer. De funkar lika bra om du gjort en big chop men tröttnat på ditt teeny weeny afro, som om du bara inte pallar att se hår som går från gudakysst krus till tuggummi.

Antingen går du till salong/kompis och gör box braids, twists eller liknande med löshår och hela karusellen. Weave kan faktiskt också funka, beroende på metod! Tänk bara på att inte belasta håret för tungt (särskilt om du har skört hår), spänna hårbotten för mycket eller behålla det i för länge! Då går nämligen frisyrerna från skyddande till skadande. Hur vet man när länge är för långt? Genom att kolla på utväxten!

Eller så skippar du löshår och salong och gör allt själv. Det är billigt. Och det finns många vardagliga protective styles du kan göra, som inte är gjorda för att behållas i månader, men som funkar fint som avlastning till ett hår som just nu ”genomgår en fas”. Det bästa är också att de eliminerar risken för tovor, samtidigt som de kan dölja skillnaden i texturer och eventuell slitenhet. Bantuknots, twists och flätor i olika former är dina bästisar under denna period. Dessutom är de ett bra sätt att förlänga återfuktningsfasen för stråna – vilket aldrig är fel!

I senare texter kommer jag visa hur man kan göra en del av dem, så misströsta ej! Hur du än gör, är det viktigaste i denna fas: tålamod. Kanske har du inte sett ditt hår naturligt sen du var barn, kanske har din textur förändrats, kanske kommer du komma i kontakt med känslor kring ditt hår och andras tankar om det som du tidigare sluppit (”du var finare i rakt hår!”). Därför gäller det att vara lika snäll mot håret som mot dig under denna omvälvande fas!


Mapei efter en natt med olja i håret.

Här kommer några snabba knep, för dig som inte har tid att springa till frisören eller spara ut afrot i månader.

1. Sov aldrig med håret utsläppt

Använd en sovhätta eller knyt en sidensjal om håret. Sidenörngott är att föredra framför bomull, eftersom de senare suger upp fukten du så desperat behöver!

2. Återfukta dagligen
Enklast är att göra innan läggning. Använd en vårdande hårcreme eller rena oljor, och gör sedan en (snabb) protective style. Håret kommer att återfuktas under natten, du slipper tovor, och om du vill har du en snygg frisyr på morgonen när du släpper ut håret. Annars – behåll det i sin protective style.

3. Undvik värmestyling, hur mycket det än lockar
Det skadar mer än det hjälper och är dödsstöten för din demarcation line.

4. Gör en djupinpackning i veckan
Detta är osexigt, men: dränk in håret i olja, exempelvis jamaican black castor oil, avokado, argan, ricin, oliv eller någon annan, gör en snäll knut, trä på en plastpåse på skallen och gå runt som ett freak under en dag. Ännu bättre om du sover med det! Dagen efter tvättar du det som vanligt och håret kommer att må så bra. Jag svär.

Missade du Valeries första text om afrohår? Här finns den att avnjuta i sin helhet.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar