Frasse Levinsson upptäckte att Expressen firade måltidens dag i efterhand och bestämde sig för att börja nysta i tidningens besatthet av mat. Resultatet av hans forskning chockerade honom.
Häromdagen dök det upp ett inlägg i Facebookflödet som överraskade mig. Avsändaren var Expressen och inlägget såg ut så här.
Inlägget var intressant på många sätt. För det första visste jag inte att det fanns någonting som hette måltidens dag. Jag blev tvungen att ta reda på vad det var och hittade följande information på temadagar.se: "Sedan 1997 har vi den 16 Oktober firat Måltidens dag efter initiativ av Måltidsakademien. Dagen firas för alla som äter mat, transporterar mat, forskar om mat och lagar mat". Den här informationen gav upphov till nya frågor. Vilka "vi"? Vi på temadagar.se eller vi som i svenska folket? Har alla firat måltidens dag i alla år utan att jag har vetat om det? Och behövs måltidens dag? Jag tror att de allra flesta av oss äter en måltid åtminstone två gånger om dagen. Behöver måltiden uppmärksammas mer än så? Och hur skiljer sig måltidens dag från andra dagar?
Men det jag kanske framförallt undrade var när måltidens dag blev så etablerad att den firas av Sveriges näst största tidning. Dagen efter måltidens dag dessutom. Jag undrar om panik utbröt på redaktionen när de insåg att de glömt fira måltidens dag på måltidens dag och var tvungna att göra denna grattis i efterskott-lösning.
Näväl. Det var egentligen inte måltidens dag jag skulle skriva om. Det kändes nämligen inte som att det här var den första matrelaterade bilden på Expressen Nöjes Facebooksida. Jag tycker mig ha sett Simpsons-memes om mat var och varannan dag i flera veckor. Därför beslöt jag mig för att kontrollera saken. Det jag hittade chockade mig. Notera att följande inlägg endast är från oktober, och att oktober inte är slut än.
(Fler Nöjesnyheter än att någon som börjar på A måste bjuda på mat i dag?)