Mysteriet med grisdräkten i Tibro kommun

10:00 7 Dec 2017

Varför nämndes mellanchefen som bar grisdräkt i Greta-experimentet bara i förbifarten i medierna? Frasse Levinsson bestämde sig för att ta reda på svaret.

Sedan jag läste om Greta-experimentet är det två frågor som inte har lämnat mig i fred. Varför var den andra kommunchefen utklädd till gris? Och varför har inte massmedia intresserat sig för den detaljen? För den som inte har hängt med är Greta-experimentet en historia från Tibro kommun. I slutet av november avslöjade P4 Skaraborg att personalen inom kommunens äldreomsorg fått handskriva klagobrev som var undertecknade med signaturen "Greta". De tog väldigt illa vid sig och en av dem sjukskrev sig till och med. Därför beslöt personalen sig för att ta reda på vem Greta var. De ville prata med henne och förstå vad de gjort för fel.

En dag får de höra av sina chef att Greta har blivit lokaliserad och att de ska få träffa henne. Men Greta finns inte. På mötet som arrangeras med personalen dyker en av kommunens chefer upp, professionellt sminkad till den äldre damen Greta till en nota av 1 200 kronor. "Samtidigt ska en annan av cheferna ha klätt ut sig till gris", skriver Aftonbladet, utan vidare förklaring.

Det visar sig att det hela var ett experiment för att se hur personalen hanterar klagomål. Och det här med Greta var väl knasigt i sig. Men det som upptagit min tankeverksamhet är varför den andra chefen klätt ut sig till gris. Och varför det bara nämns i förbifarten i rapporteringen. Jag bestämde mig för att ta reda på svaret.

Det första jag gör är att mejla TT-journalisten Ronja Mårtensson, som skrivit texten Aftonbladet plockat in tillsammans med en kollega.

Hej Ronja!

Jag heter Frasse Levinsson och är webbredaktör på Nöjesguiden. Jag har läst TT-artikeln om de utklädda kommuncheferna i Skaraborg som jag förstår det som att du har skrivit. Jag blev så nyfiken på chefen som var utklädd till gris på mötet. Hur kommer det sig att ni inte går in närmare på det i er artikel?

Allt det bästa,
Frasse Levinsson


Ronja svarar följande:

Hej Frasse.

Vid tidpunkten som jag skrev om detta så gavs ingen förklaring till grisen. Vi har frågat utan att få svar helt enkelt.

Allt gott!


Det slår mig att jag gått över ån efter vatten. Jag googlar fram P4 Skaraborgs orginalartikel, som TT baserat sin artikel på, och upptäcker att grisdräkten inte ens nämns där. Jag mejlar journalisten Pernilla Wadebäck innan jag ens hunnit lyssna på själva radioinslaget.

Hej Pernilla!

Som jag förstår det är din artikel om de utklädda cheferna artikeln som resten av Sveriges medier har baserat sin bevakning på. Jag har bara blivit så himla nyfiken på den här chefen som var utklädd till gris på mötet. Hur kommer det sig att du inte nämner den chefen i din artikel? Och vad kommer de uppgifterna ifrån? Nämns det i radioinslaget?

Allt det bästa,
Frasse Levinsson


Medan jag väntar på svaret lyssnar jag på radioinslaget. Där beskrivs mötet där det avslöjas att Greta inte finns närmare: "Även de andra cheferna är utklädda. IFO-chefen bär en svartlockig peruk och en bär en grisdräkt", säger reportern i inslaget. Men inte heller där nämns grisdräkten mer än så. Däremot får Ifo-chefen frågan varför hon bar en svartlockig peruk, men det vill hon inte kommentera.

Sedan svarar Pernilla Wadebäck på mitt mejl.

"Hej, ja det där med grisen tycks ha fastnat hos folk. Direkt efter mötet med den utklädda Greta (som ju också är en chef) så kom IFO-chefen samt tre andra chefer in i rummet och avslöjade för de utsatta kollegorna att allt var ett test. Samtliga var utklädda; IFO-chefen hade svartlockig peruk, en av de andra hade en grisdräkt.

Att vi bara namngett IFO-chefen och intervjuat henne beror på att hon låg bakom experimentet. Uppgifterna om hur de var klädda är säkra och bekräftade, mer än så kan jag inte berätta.

Nu har IFO-chefen köpts ut av Tibro kommun, tio månadslöner blev det, drygt 700 000 kr...

Med vänlig hälsning, Pernilla Wadebäck"

Tro fan att det har fastnat hos folk att en av kommunens chefer kommer utklädd till gris till ett möte som hålls därför att de anställda blivit så knäckta att en av dem sjukskrivit sig. Jag skriver ett nytt mejl till Pernilla.

Tack så mycket för svaret. Får jag bara fråga hur det kommer sig att du inte kan berätta mer om grisdräkten? Det känns så obegripligt dels att chefen överhuvudtaget hade på sig en grisdräkt, och dels att det här med grisdräkten bara nämns i förbifarten i rapporteringen. I ditt radioinslag ställer du till exempel en fråga om den svartlockiga peruken, men inte om grisdräkten.

Ett halvt dygn senare har Pernilla fortfarande inte svarat. Så jag skriver till henne igen och frågar om hon sett mitt mejl.

Hej, personen med grisdräkten har vi inte intervjuat o som du hör av inslaget ville IFO-chefen inte svara på frågor om Greta-händelsen. /Med vänlig hälsning, Pernilla Wadebäck  

Här någonstans börjar jag fundera på vad i helvete det är som pågår. Varför går det inte att svara på frågor om grisdräkten? Jag skriver igen.

Men var ni inte intresserade av grisdräkten? Den huvudsakliga frågan här är alltså varför grisdräkten lämnades därhän i rapporteringen.  

Det visar sig vara lönlöst. Pernilla Wadebäck vill av någon anledning inte prata om grisdräkten.

Hej, vi berättade om grisdräkten i inslaget så den lämnades inte därhän. Den huvudsakliga frågan var hur de skapat Greta, inte vad de hade på sig vid själva överraskningsmomentet. Om du vill veta mer om varför det förekom en grisdräkt får du vända dig till Tibro kommun. Mvh Pernilla Wadebäck

Let's! Jag bestämmer mig för att försöka få kontakt med Kristina Lundgren, som är högsta hönset i Tibro kommun. Eller kommunchef, som det heter om man ska vara lite mer formell. Jag ringer henne 5 gånger, men hon svarar inte. Så jag skriver ett mejl.

Hej Kristina!

Jag heter Frasse Levinsson och är webbredaktör på tidningen Nöjesguiden. Jag har läst om Greta-experimentet, och det finns en sak jag inte har kunnat sluta tänka på. I rapporteringen nämns det att en av cheferna bar grisdräkt på mötet. Men det är ingen som går in på det närmare än så. Jag försökte fråga journalisten på P4 Skaraborg, men det blev jag inte särskilt mycket klokare av. Hon sa att jag skulle vända mig till kommunen om jag har fler frågor. Så nu gör jag det. Vet du hur det kom sig att en av cheferna bar grisdräkt?

Allt det bästa,
Frasse Levinsson


Dagen därpå börjar jag ringa direkt på morgonen. Jag ringer 3 samtal utan att få svar. Men efter någon timme dyker Kristina Lundgrens nummer upp på displayen. 
– Hej, vi har haft lite mycket i kommunen de senaste dagarna, som du kanske förstår. I går kunde jag inte svara, och jag har inte hunnit läsa ditt mejl, säger hon.

Då skall jag sammanfatta det för dig. Jag har läst om Greta-rapporteringen och det är en sak som jag tycker har blivit lite förbisedd. Det här med att en av mellancheferna bar en grisdräkt på det där mötet, hur kom det sig egentligen?
– Jag har ingen aning. Det här är inget som är icensatt av arbetsgivaren. Utan det här är en grupp som har handlat på egen hand. Varför en av dem klädde ut sig till gris vet jag inte, säger Tibros kommunchef Kristina Lundgren.

Och där tar spåren efter grisdräkten slut. Det visade sig att varken journalisterna som skrivit om grisdräkten eller den högsta chefen i kommunen har någon aning om varför mellanchefen bar grisdräkt.

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
1 Visa kommentarer (1)

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!