Våren är kommen och pengar behövs till att fräscha upp garderoben. Man finner råd i panten och samlar ihop tomburkar från alla vinterns fester. Men väl nere i butiken blir det stopp. På automaten informerar en ilsket röd lapp om att butiken minsann inte ger ut några kontanter. Får det verkligen vara så?
–Ja, pantsystemet bygger på frivillighet från butikernas sida, säger Katarina Lundell på Returpack. De behöver inte ens ha en pantmaskin men många väljer att ha det som en service mot kunderna. Vår rekommendation till butikerna är dock att betala ut pengar.
Returpacks uppgift är att informera om pantsystemet, administrera ekonomin och samordna återtagningen av pantförpackningar. Regeringskravet är att återvinna 90 procent av burkarna och PET-flaskorna, men visionen är att alla burkar och flaskor som säljs ska återvinnas. Panten på burkar chockhöjs från 50 öre till en krona i samband med att 50-öringen utgår som betalningsmedel i september.
Är det inte lite kontraproduktivt då att man hindras från att bli belönad?
–Visst är det så, även om vår erfarenhet är att de flesta butiker betalar ut kontanter, säger Lundell. Att andra ändå väljer att inte göra det kan bero på olika saker. Till exempel att det blir stressigt vid kontant hanteringen eller att butiken drar till sig vissa typer av kunder som till exempel uteliggare. Även om vi anser att dessa gör en hjälteinsats.
Vad kan man som konsument göra för att få tillbaka sina pengar?
–Det finns ingen central inlämningsstation eller liknande utan man får prata med butiksägaren eller gå till en annan butik. Något annat sätt finns inte.
Vi frågar Peter Wahlstedt på ICA Hornstull vars pantautomat tydligt informerar om att pantkvitton endast kan bytas mot varor, och inte kontanter. Att uteliggare skulle utgöra något problem känner han inte till. Däremot finns det andra kundgrupper som bidragit till detta.
–I vårt fall beror detta på alla restauranger som ligger i området, förklarar Peter. Vi har helt enkelt inte kapacitet att ta emot den mängd pant som kommer från dessa. En annan sak som vi märkte av när vi lämnade ut kontanter var att även stulna tombackar letade sig hit. Vårt backband rymmer fyra backar på rad vilket gör det ohållbart när någon kommer med ett tjugotal på en och samma gång.
Peter menar emellertid att man i hans butik inte följer begränsningen slaviskt utan har en viss fingertoppskänsla när det gäller kontantutlämning.
–Är det bara några kronor det handlar om ska det inte vara några problem att få ut kontanter. Man behöver heller inte handla upp hela summan utan vi ger givetvis tillbaka växeln kontant.
Nöjesguidens pantpatrull besökte totalt 20 butiker. Hälften av dessa hade antingen begränsat eller helt strypt utlämnandet av kontanter mot pant. Bland butikerna som hade sådana skyltar uppsatta var södermalmsbutikerna klart överrepresenterade. Det fanns däremot inte någon signifikant skillnad de olika butikskedjorna emellan.
1984 startade pantsystemet för burkar medan motsvarande för PET-flaskor infördes 1994. Idag återvinns cirka 88 procent av alla burkar och flaskor vilket gör Sverige till världsledande inom detta återvinningsområde. I samband med att 50-öringen försvinner som betalningsmedel höjs panten på burkar till
en krona från den 15 september. På returpack.se kan man som konsument med hjälp av EAN-koden ta reda på om en förpackning ingår i pantsystemet.