Tea Malmegård och sambon Viktor Lejon. Foto: Carl Lemon.

DoMa flyttar ut och in

12:49 14 Feb 2020

Den tidigare hemmakrogen har blivit med restauranglokal på självaste Östermalm. 

Tea Malmegård har många strängar på sin lyra. Tidigare har hon deltagit i Dessertmästarna, TV4:s Köket samt släppt en bok med dessertrecept. Nu är hon även aktuell med Audible-exklusiva podcastserien Behind the menu, en podcast bäst beskriven som en hybrid mellan P3 dokumentär och Chefs Table. 

Den 5 februari slog även Tea och sambon Viktor Lejon upp portarna på sina alldeles egna restaurang DoMa, beläget i ett gammalt tryckeri på Nybrogatan 48. Jag knackar på dörren någon gång efter lunchtid. Ett par sekunder hinner passera innan Gerd, den tillmötesgående pärlan till hund, glatt möter mig med en blöt kyss. Tea tar mig världsvant i hand och välkomnar mig in. De hemsnickrade borden är redan dukade inför den första helgserveringen i DoMas än så länge kortvariga historia. Vi slår oss ned i en chambre separée längst in i lokalen där Tea tidigare suttit och lagt helgens schema. Gerd gör sig bekväm på sin filt och betraktar mig med stora mörka ögon. 

 När föddes passionen för matlagning och bakning? 

– Jag har det inte direkt i blodet men har alltid varit intresserad av matlagning. När jag stod inför gymnasievalet tyckte mina föräldrar att jag skulle gå en ordentlig utbildning så jag kunde bestämma själv. På ett sätt är jag glad att jag gjorde det för jag fick femtio procent management vilket är bra kunskap idag. Sen är det befriande att inte alla ens vänner är lika matnördiga som jag. Ibland när man går på stan bakis med en gammal gymnasiepolare som föreslår en svängom på Donken är det skönt att de inte ens skänker en tanke på kvaliteten på maten. 

 Hur växte iden om DoMa fram? 

– Vi hade precis flyttat in i en lägenhet här i huset. Lägenheten är stor och hyran väldigt hög så vi började fila på hur vi skulle lösa det. Det var då vi började lägga ut bokningsbara sittningar hemma hos oss runt vårt matbord. Det gick svinbra så vi satte upp fler datum. Ju fler bokningar vi satte upp desto mer gäster genererade det. Vi hade verkligen full on restaurang i vardagsrummet vilket förstås inte var klokt, men det var svinroligt! Jag skulle säga att den lösningen var en medveten transportsträcka. Både Viktor och jag trötta på fine dining. Vi ville ladda om och hitta vår egna stil inom matlagning. Det var ett mer lekfullt sätt att driva restaurang på. Vi kände att det var ett bra sätt att hitta vilka vi ville vara inom restaurang och matlagning. När vi fick vår förstfödde var det inte längre möjligt att ha hemmabjudningar. Då började vi jaga drömmen om en egen restaurang.

 Hur känns det att driva en alldeles egen restaurang i Stockholm? 

– Idag är tredje dagen sedan vi öppnade, så jag ställer mig jävligt ödmjuk till att det än så länge bara känns väldigt roligt! Men jag ska inte sticka under stolen att det ligger väldigt mycket jobb bakom. Nu är det bara ytan som syns men vi vet att vi jobbat stenhårt mot den här öppningen i över ett år. Det känns fantastiskt att kunna skörda den frukt man sått, att få se gästerna komma in och att få laga mat på daglig basis. Det känns bisarrt att inte morsa på sju byggarbetare i lokalen varje dag. Nu är det nästan meditativt att komma in här i sin egna färdigställda lokal, slå sig ned och ta en kaffe i komplett tystnad. Det blir nästan ett antiklimax efter att ha jagat den här öppningen i så pass lång tid. 

 Hur viktig är hemmakänslan för er? 

– Den känns otroligt central för oss. Vi har burit ned allt vi äger hit. Alla stolar, alla böcker all konst pryder väggarna här i restaurangen. Det är helt tomt uppe i lägenheten nu. Folk har frågat vad vi kommer att ha för mat, men vi har fokuserat på att skapa ett ställe som alla känner sig hemma, trygga och bekväma på. Sen vill vi givetvis servera supergod mat och trevliga viner, men steg ett har alltid varit att när man öppnar dörren in hit ska man direkt känna sig välkommen. 

 Vad tycker era två unga söner om restaurangen?

– Vi hoppas på att kunna ge dom en uppväxt här där de känner sig lika hemma i restaurangen som i lägenheten. De har hittat var restaurangens köksfönster sitter nu så innan vi börjar kvällens servering vinkar vi till varandra. De saknar oss också såklart. Ibland kommer de ner i pyjamas när det inte kan sova. Då får man ge dem en styrkekram så blir det lite bättre. 

 Vad är dina förhoppningar och visioner för DoMas framtid? 

– Jag hoppas att vi kommer att ha en restaurang som är full med nöjda, återkommande gäster. Inte återkommande en gång per år, utan helst två gånger i veckan. På sikt kör vi även frukost och lunch här, det kommer bli jättekul! Vi vill att DoMa ska vara ett öppet hem för alla, att alla ska kliva in genom dörren och känna sig välkomna hem till oss!

DoMa ligger på Nybrogatan 48.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!