De hjälper dig att fuska på Högskoleprovet

13:00 14 Feb 2017

HP-hjälpen är ett anonymt företag som med hjälp av dolda kameror och hörsnäckor små som riskorn hjälper den som har betalat att fuska på Högskoleprovet. Eller, hjälper den som är villig att betala. Den som vill nå ett toppbetyg måste betala 150 000 kronor.

HP-hjälpen önskade av förklarliga skäl att vara anonyma, så intervjun gjordes via en krypterad chattlänk. Personen på andra sidan skärmen är en av HP-hjälpens högsta ansvariga.

Berätta om hur HP-hjälpen startades?
HP: För att göra en lång historia kort så började det med att vi var ett par studenter från KTH och HHS som började diskutera det här för fem-sex år sedan. Det började i mindre skala men vi har sedan dess hunnit hjälpa väldigt många personer in på sina drömutbildningar. I grund och botten var det tanken på att kunna knäcka ett system som drev oss. Det är väl lite av tankesättet som toppstudenter på universitet har. Just att kunna utveckla något och skapa något nytt.

Så, ni är själva toppstudenter?
HP: Ja, eller iallafall var, vissa blev klara med sin utbildning, andra hoppade av för att göra annat. Men det var en bra förutsättning för att allt skulle fungera. Vi behövde skarptänkta personer som kunde skriva ett bra resultat. Vi satsar till skillnad från många andra aktörer på en professionalism och ett kundmöte som är konkurrenskraftigt. Därför har vi också varit mycket noggranna med vilka vi anlitar.

 

"Dessutom gör vi inget olagligt."

 

Hur rekryterar ni personer, med tanke på att ni måste hålla en låg profil?
HP: Det kan jag tyvärr inte svara på eftersom just som du säger måste vi hålla en väldigt låg profil. Efter fusket fick mer publicitet har det faktiskt kommit mejl från personer som vill delta, utan att vi behövt annonsera om det. I början sökte vi efter personer som skrev 2.0 på provet och var villiga att hjälpa oss, men det är sällan vi behöver anlita någon längre då de flesta håller i från prov till prov.

Är ni rädda för att bli upptäckta?
HP: Vi jobbar helt anonymt, både för kunden och för vår egen diskretion. Vi gör mycket i förebyggande syfte med. All information om gamla kunder raderas till exempel direkt efter betalningen. Alla servrar vi använder är krypterade och det behövs egentligen inte ske något möte face to face. Så svaret på frågan är att vi inte behöver vara rädda. Dessutom gör vi inget olagligt.

Vad lockade dig att arbeta med HP-hjälpen?
HP: Från början var det som sagt att kunna knäcka ett system. När vi började med det här visste vi knappt hur mycket pengar det gick att tjäna. Genom åren har mycket i skolvärlden fått ta stryk, allt från betygssystem till lärare och skolor. Men Högskoleprovet har fått gå rätt skyddat. Vi var alla väldigt intresserade av den tekniska aspekten och det är en mycket större apparat än många tror att få detta att rulla.

Om vi vänder oss till den finansiella aspekten. Är priset ni sätter rimligt för vad personen som betalar får?
HP: Det skulle vi vilja påstå. Efter UHR:s fälla [Universitet- och högskolerådet, red. anm.] åkte många andra aktörer fast och det har gjort att priserna gått upp, men det är fortfarande rimliga priser. För gemene man kan det låta mycket, men vi talar om livsmål här. Många vill bli läkare och ingenjörer, vi lever bara en gång. När du väl är klar med din utbildning tjänar du dessutom ofta in den utgiften rätt snabbt. Vi får inte heller glömma att CSN bidrar med upp till 170 000 kronor i bidrag under studietiden.

Hur mycket pengar drar ni in per prov?
HP: Det kan jag tyvärr inte berätta. Men prislistorna ligger ute på vår Facebooksida, så man kan ju enkelt dra sina egna slutsatser.

SVT har gått ut med att den ansvariga tjänar mer än utbildningsministern. Är det sant?
HP: Helt ärligt vet vi inte hur mycket utbildningsministern tjänar, men har SVT sagt det så har de säkert räknat på det.

Vilka skulle du säga är de topp fem utbildningarna som söker sig till er?
HP: Ingenjörs-, läkar- och handelsutbildningarna är störst. Det är dock inget vi frågar våra kunder, utan det baserar vi på vad de berättat själva.

 

"Vi tycker att högskoleprovet i sig är väldigt missvisande"

 

Men den moraliska aspekten? Hur ser ni på den?
HP: Det är en fråga som ofta kommer upp, vilket är förståeligt i dagens moralpanik. Vi tycker att högskoleprovet i sig är väldigt missvisande när det kommer till att bestämma om en person är lämplig för en utbildning. Att man får ett toppresultat på Högskoleprovet säger inte mycket om hur bra man kommer prestera på högskolan. Det förekommer betydligt mer omfattande fusk i gymnasier i allmänhet, friskolor i synnerhet. Därför tycker vi också det är en fråga som innehåller en del dubbelmoral. Det är först när man sticker ut från mängden som man också sticker folk i ögonen.

Menar du att högskoleprovet är elitistiskt? Uppfattar jag det rätt då?
HP: Vi menar att högskoleprovet är en sorglig måttstock till att avgöra om man passar i läkaryrket. Dessutom när du kan få ett bra resultat där och sen misslyckas totalt på gymnasiet. Vi har en del äldre personer som söker sig till oss för att de inte kan mäta sig med den betygshets som råder. Högskoleprovet skulle vara en andra chans, men har istället blivit en genväg för gymnasiestudenter.

Hur skulle du vilja att det såg ut?
HP: På ett sätt som gör att framtida ingenjörer inte testas med samma prov som förskolelärare. Det finns ingen logik i det. De gör ett otroligt bra jobb internationellt med att ha uppdelade test. Det har dessutom inkommit förslag på att sätta en åldersgräns på provet, för att inte ettor på gymnasiet ska kunna glida i tre år. Det är något som skulle vara alla till nytta.

Hur länge tror du att ni kommer fortsätta med det här? Lägger ni ner HP-hjälpen ifall det blir en ändring av högskoleproven?
HP: Som det ser ut nu är vi bara villiga att fortsätta så länge det är lagligt. Det har vi sagt förut med.

 

FAKTA HÖGSKOLEPROVET

55 000 personer skrev högskoleprovet under hösten 2016, varav minst 50 har fuskat och deras provresultat blev ogiltiga.

Det var först under hösten 2016 som fuskarna började kunna bestraffas med antingen böter eller fängelse upp till sex månader.

Nästa tillfälle för Högskoleprovet är den 1 april 2017, sista ansökningsdatum för detta är den 15 februari.

Nöjesguiden har erbjudit UHR att svara på det som sägs i artikeln, men de hänvisar i nuläget vidare till sitt pressrum.

Läs även: Döskalle & Mästerligt möter Gustav Fridolin

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar