De bästa och sämsta utspringslåtarna

09:38 18 Feb 2019

Många av livets höjdpunkter har ett förutbestämt soundtrack. När, eller om, du gifter dig lär ju den där låten spelas. Jag tänker inte besvära mig med att förklara den; du vet vilken jag menar. När, eller om, ditt barn föds lär Circle of life från Lejonkungen spelas. Jävla millennial. När, eller om, du fyller år; ja må hen leva. Men vad i helskotta springer du ut till?

I början på juni varje år, när de sista knopparna slår ut, springer en årskull livstörstiga men alltför naiva ungdomar ut samtidigt. Antingen till den där houselåten, du vet; duuuu du-du-dudu-DUU dooooch gick den, ungefär.  Eller så är ni töntarna som har antingen ett intro från en barnserie eller, må Gud förbjuda, en fotbollslåt.

Å Nöjesguidens vägnar har jag gjort en djupdykning, i ett försök att lista ut hur det kunnat gå såhär fel. Med det presenterar jag det jag inte blev tillåten att kalla “Singellistan 2019”.

HOUSE
På förstaplatsen hittar vi househittar från tidigt 2010-tal, à la Eric Prydz - Call on me. Fistpumpvänlig musik för generellt ovänliga människor. Passar dig som: saknar personlighet, hopp, framtidstro och/eller vett och etikett.

DISCO
De som väljer bort housen satsar ofta på en annan dansvänlig genre, nämligen discon. Discon är som diskhon - delad. Ingen ogillar disko. Samtidigt tycker ingen riktigt om den. Den är ett säkert andrahandsval. Discon är som diskhon i och med att den är grå, gör mamma nöjd och gör det den ska.

BARNPROGRAMSINTRON
Många är rädda att ta det stora klivet in i vuxenlivet som det är att ta gymnasieexamen. Många längtar sig tillbaka till barndomen och ser nostalgiskt på deras uppväxt, trots deras ringa ålder. Dessa individer är de som springer ut till en låt från ett barnprogram. “To win my love” från Livet enligt Rosa är ett praktexempel.

SPORTLÅTAR
Jag har hört ryktas om att vissa i min bekantskapskrets sprang ut till “Just idag är jag stark”. Som tur är bevittnade jag det inte själv, men vi kan säga som så att de inte tillhör min bekantskapskrets längre. Den skara som valt en låt som kan tänkas spelas under en match bör, enligt mig, springa ut från skolan och rakt in i skamvrån.

NÅGON HERRANS MEME
Om du går teknik, om utspringet kommer vara den första gången du springer sedan skolidrotten, om er klasschatt är på discord och inte facebook messenger springer du ut till någon lite lustig låt. Här är det svårt att precisera eftersom det finns en ny memelåt varje säsong. Tidigare år har denna genre innefattat låten från walmart-yoddlaren, “Baby shark”, med mera som får dig att känna dig gammal.

Vad finns kvar då? Ytterst lite. Låtvalet är ett minfält, där klassens val kan bli en större skandal än att fettisdagen infaller i mars i år. Visst får det vara så, men det blir på något sätt fel. Mitt enda tips för att inte göra fel är att ha något med TEMPO. Utspringet innebär trots allt att man springer. Därför rekommenderar jag att man tar sig en titt på Spotifys helfabrikatspellistor, avsedda att springas till. Sen kan man kolla vilka låtar som har en passande BPM online. Detta kan man ju också anpassa efter klassens ambitionsnivå och konditionsförmåga. Jag kollade på låtar med 160 BPM och jog.fm gav några intressanta förslag. På 160 BPM finns Mumford and Sons Babel, Queens Don’t stop me now (klyschig och överspelad men det enda faktiska tipset du lär få här), The Cranberries Zombie, Fleetwood Macs Landslide (som om man inte fäller tillräckligt med tårar på studentdagen) och om du vill ha en låt fast i huvudet tills ditt barnbarn tar studenten: The Beach Boys Barbara Ann.

Det finns en risk att många blivande studenter kommer att ignorera mina råd. Vad vet jag, vissa kanske kommer på en finurlig, bra snutt helt utan min hjälp. Även om de undantagsfallen finns befarar jag att en större del kommer springa ut till typ Hov1:s Hon dansar vidare i livet eller Mares Cyklar ni så springer jag och tro att de är fyndiga. Och lite fyndiga är de ändå.
 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!