De 10 svinigaste skämten om östasiater

10:25 4 Sep 2014

Gulinghumor brukar det kallas. Den “humor” som legitimerar en sorts rasism i rikstäckande media, som kan roa och ofta är socialt accepterad, men samtidigt kränkande av enorma mängder. Den som upprepar sig i svensk media och därav i allmänheten, år efter år.

Med samma trötta stereotyper om östasiater, om hur vi som uppfattas som kvinnor är prostituerade och golddiggers, om hur vi allihop är kineser, eller japaner och bra på pingis och matte. Exemplen på detta är många och har ofta bemötts med medial tystnad. Därför kartlägger jag nu – för er – de 10 svinigaste skämten om östasiater som Sverige varit med om i modern tid.

1. BEIJERs nya reklam

I dagarna har byggfirman BEIJER släppt en ny reklam. Syftet med den är att visa hur starka deras produkter är genom att visa hur tre östasiater som (surprise, surprise) även är tungviktade sumobrottare sätter sig på deras varor utan att de går sönder. Med detta blir de tre festens skämt då de framställs som korkade och udda.
Tyst råder det någon konsensus om att de vita runt om på festen är av högre intellektuell art, trots att de verkar helt förvånade över att det finns människor i världen (wow!) som inte ser ut som dem själva.


2. Allsång på Skansens hattflopp

Minns ni när Sissela Kyle och Anders Lundin satte på sig rishatt när den kinesiska sångerskan Wei Wei besökte Allsång på skansen? Samt hur Anders Lundin sedan sa “ching chong” och “wäng bäng” till Kyle i hånande syfte? Jag gör.


3. Loggfail på Kinapuffar

Fazers godis kinapuffars nidbild av en östasiat till logga – som togs bort så sent som 2013. Många grät floder, för hur ska ens choklad smaka lika gott nu med mindre rasism?


4. “Do ni behava kräkas ur er rasism”

I Tidningen Ångermanland satt en annons för ett dataföretag med en typisk stereotypisk bild av en japan, utstående fejktänder och en bandana med japanska flaggan på. “Do ni behava nia datan” stod till, för när rasismen inte räcker i bild, behöver den också vara i text, tänkte stolpskottet som skapade den. 

 

5. Oumi

Oumi var ett program i Kanal 5 där skådespelerskan Mi Ridell låtsades vara en stereotypisk japansk journalist vid namn Oumi. Hur kännetecknade hon hur en japan då ser ut? Jo, med markerade sneda ögon, utstående tänder, nördig. Klädde ut sig till sina fördomar om japaner för att känna creddiga skrattpoäng från smygrasister i tv-soffan. Fräscht.


6. En gång i rasistiska fördomar

I en scen i den svenska filmen “En gång i Phuket” blir en kvinna med östasiatiskt utseende biten av en rocka. En vit man bär henne längs stranden, där de möter en annan svensk kvinna, som mannen är förälskad i. Poängen med scenen är att den vita kvinnan tror att den östasiatiska kvinnan är prostituerad.  Så pass roligt och originellt! Eller inte.

7. Reklamen för “Bong”-sås

Den stereotypt gammeldags östasiatiska kocken blir triumferad av en vit västerlänning. Nyskapande.
 

8. Fail @ Harrys i Växjö

Under 2012 förbjöds 9 kvinnor med östasiatiskt utseende komma in på en krog i Växjö eftersom ägaren ansåg att östasiatiska kvinnor är prostituerade. Hur han fick reda på den informationen är ju intressant.


9. “Guling guling, kom din lilla fuling!”

Som admin för Instagramkontot @asiatiskkvinna (där personer som uppfattas som asiatiska kvinnor skickar in berättelser om rasism de mött) har ovanstående visa skickats in med olika berättelser om hur de sjungits till östasiater 42 gånger. Bokstavligen.


10. “Yo Man!”, “Mojje”, “Mojjang”

När Nobelpristagaren Mo Yan vann Nobelpriset i litteratur 2012 var många antirasister i såväl högern som vänstern snabba med att hitta på “superkul” vitsar om hans namn. Det mest förekommande var omskrivningen från Mo Yan till Yo Man! Trots att vi i den antirasistiska diskursen så ofta innan varit eniga att det inte är okej att skämta om icke-västerländska namn. Till er säger jag bara Yo Tönt! And bye.

Bubblare: 
I det här klippet från Nile City bevittnar vi två ur Sveriges "humorelit" lajva japanska adoptivföräldrar. Med andra ord: spela upp en rasistisk stereotyp om hur östasiater talar, ser ut och sjunger, för att övriga ska kikna av skratt.

Angela Larsson är skribent och aktivist. Hon har tidigare skrivit om den östasiatiska kroppens laddning och PewDiePies fördomar.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar