Köp inte en sån här dräkt, snälla.

7 rasistiska nidbilder du verkligen inte ska klä ut dig till på Halloween

11:22 22 Oct 2014

Årets minst upphetsande högtid halloween är på ingång, och många letar utklädnader till spexade partaj som infaller under årets (förhoppningsvis) läskigaste natt. Tyvärr är det vanligt med rasistiska utklädnader under denna högtid, där utklädnaden blir en nidbild av olika rasifierade grupper.

Andra rasistiska företeelser under halloween är något som brukar kallas cultural appropriation. Det som många inte verkar förstå är fel i detta är att element med religiös och historisk innebörd för en kultur tas av andra, utan någon som helst reflektion kring kolonial maktutövning. Detta innebär att viktiga, kulturella symboler för den förtryckta gruppen blir massproducerade och utnyttjade – något även ett projekt vid namn “We’re a culture, not a costume” har uppmärksammat, där studenter på Ohio University gjort affischer på rasistiska karikatyrer i halloweendräkter.

Eller, ni vet, när Moderaternas pressekreterare Bodil Sidén sminkade sitt ansikte brunt, drog en slöja över håret och påstod att hon var Malala. (Se punkt 5.)

Men än är det inte för sent att byta utklädnad! Därför har jag sammanställt en liten “vad en verkligen inte ska vara på halloween”-lista, för att rädda dig från att vara kränkande och pinsam.

1. Ebola-dräkt.
Här behövs knappt ord, känner jag. Ha lite respekt för alla som dött i ebola, will ya?

2. “Arab-man”/Arabface
This has happened i kändisvärlden också: lex Chris Browns utstyrsel på halloween 2012, ovan. Förstärker förnedrande nidbilder om en redan förtryckt minoritet i USA (och i Sverige). Nä, inte så bra idé.

3. “Indian babe”/Redface
I Germany’s Next Top Model, lett av Heidi Klum, fick deltagarna alla klä upp sig i huvudbonader kulturellt tillhörande Native Americans. Så blev det plötsligt massproducerat, “exotiskt” mode att appropriera spirituella symboler utan att ha hänsyn i åtanke. Detta är även vanligt bland halloweendräkter. Nej. Bara nej.

4. Blackface
Blackface är en nidbild som går way back, en karikatyr som är direkt rasistisk. Uppfanns under rasbiologins tid, för att håna och förstärka nidbilder kring svarta. Exempel på när något sådant utspelat sig offentligt i Sverige är när Berns salonger målade en vit statist svart för att likna stjärnan Josephine Baker förra året.

5. Brownface
En något ovanligare variant på blackface. Brownface skedde så sent som för ett par dagar sedan när moderaten Bodil Síden, lite missriktat, skulle hylla nobelpristagaren Malala Yousafzai.

6. Geisha/Nörd med östasiatiskt ursprung
En mycket känd version av denna var Katy Perrys uppträdande under American Music Awards, där Perry tyckte det var soft att framföra låten Unconditionally (en låt om en tjej som gillar sin boy ovillkorligt). Samtidigt som Perry argumenterade för att det var en hyllning gentemot den kultur hon approrierat väcktes mycket ilska då hon i sin outfit förstärkte en stereotyp kring östasiatiska kvinnor som undergivna.

7. Kvinna i niqab eller burqa
Ett rykte kring att Lady Gaga släppt en låt och en video vid namn Burqa, där hon burit burqa i exotifierande syfte, spreds förra året. Hon har dock burit burqa offentligt och gjort en låt innehållandes raden "Do you wanna look beneath the burqa?". I ett panelsamtal med muslimska kvinnor, om hela denna situation och problematiken bakom, sa modebloggaren och läraren Keziah S. Ridgeway såhär: “Det liknar blackface mycket. Du har inte erfarenhet av att vara svart, du vet inte hur det är att vara afroamerikan i samhället, men du täcker ditt ansikte i svart färg och har din keps bak och fram och dina byxor lågt ner och gör narr av hela den här kulturen som du inte lever i. Du har ingen aning om vad den handlar om.”

Du har ingen aning om vad det handlar om. Därför tycker jag att du hellre ska vara något innovativt till halloween. Kanske en badrumsvägg?

Även Fanna Ndow Norrby, bakom @svartkvinna, har skrivit om det djupt problematiska i blackface. Är du osäker på om din utklädnad håller för granskning? Dela med dig i kommentarsfältet, så kan vi avgöra tillsammans.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!