7 sätt för män att få icke-män att känna sig tryggare i offentliga rum

14:58 3 Nov 2014

En vanlig dag i en kvinnas liv i offentliga rum. Se punkt 4.

I dagarna har ett videoklipp där en kvinna har gått en tio timmar lång promenad i New York fått stor viral spridning.

Det är egentligen inget uppseendeväckande med klippet. Kvinnan är inte utklädd till fågel, inte heller är hon naken och utsmyckad i diamanter, hennes stass består inte av något mer eller mindre än en vanlig svart t-shirt och byxor i samma färg. I klippet får vi som åskådare se hur hon utstår tresiffriga sexuella trakasserier genom en kamera i personen framför hennes ryggsäck. Värt att tillägga är att det nu har uppmärksammats hur personen med ansvar för redigeringen erkänt att den har klippt bort vita män som utövat sexuella trakasserier mot kvinnan, en direkt rasistisk handling för att osynliggöra att vita män är precis som andra män. 

 

Ändå är videon viktig, för att synliggöra hur män (oavsett etnicitet) beter sig mot icke-män i det offentliga. För icke-män är det här mer eller mindre vardag, och därför inget chockerande. Samhället lär oss att vi är villkorade; vi måste klä oss och agera på ett visst sätt för att undvika mäns aggressiva beteende. På så vis lär vi oss även att alla män är aggressiva "av naturen", något som förstås är direkt falskt.  

Hursomhelst lever vi nu i den här världen, där många av oss är rädda för att motta trakasserier eller bli våldtagna. Därför, killar, har jag äran att presentera: 7 sätt för snubbar att få icke-snubbar att känna sig trygga i offentliga rum.

 

1. Gå inte runt i enorma stökiga grabbgäng 

Ja, jag fattar att det är kul, men det är skräckinjagande. Om ni prompt ska göra det, gå åtminstone inte efter en ensam tjej och råma som kor (se punkt 3). 


2. Anta inte att okända personer uppskattar dina högljudda komplimanger

Få situationer är så frustrerande som när okända män bestämmer sig för att skrika “babe” och tuta ifrån bilen när en sitter ensam vid en busshållsplats klockan tre på natten i december. Gå vidare, förslagsvis hem till en tröstande kopp varm choklad.

 

3. Reagera inte hotfullt på en obesvarad eller ogillad kommentar

Dina "komplimanger" eller kommentarer är inte alltid uppskattade, och hotfullt agerande vid utebliven reaktion löser ingenting. Tvärtom. Bara acceptera att när du menar att ge en komplimang kanske inte alla andra uppfattar det så.

 

4. Ifall du som utomstående skulle uppfatta dig som en obehaglig stalkerkille, backa och vänta

Zooma ut. Föreställ dig att du går förbi dig själv. Går jag för nära en tjej och skrämmer därför upp henne just nu? Det kan vara vettigt att, när du går av bussen vid samma station som en ensam tjej i mörkret, vänta en stund så att hon får gå ensam i förväg. 


5. Var en allierad – hjälp till vid behov

Du är inte riddaren som har alla svar eller alla sköldar. Ofta klarar sig folk fint utan din hjälp. Men ibland behövs en allierad. Ser du att någon blir förföljd eller trakasserad kan det vara bra att visa att en finns och kan hjälpa till. Fråga en person som trakasserar vad fan den håller på med, dokumentera händelsen om möjligt, ifall åtals ska väckas.

 

6. Respektera andra människors utrymme – ta mindre plats

Det är en grej om bussen är överfull med folk, men på dansgolvet är det inte så soft att tränga in någon mot en vägg (om du inte fått fulla instruktioner om att det är planen). Ta mindre plats, både med kroppen och ögonen. Glo inte på en icke-man så länge att den blir rädd för dig, och ifall du har råkat, ge dem bara ett vänligt “hej”-leende och titta bort. Försök även att inte låta din kroppshydda eller, säg, dina väldigt särade knän, klämma andra människor.

 

7. Dela dessa strategier med andra snubbar

Ju mindre grabbiga attityder på stan, desto tryggare miljö. 


Såja! Du är nu officiellt redo för att vara mer rimlig, ikväll och alla kvällar framöver. Huvudregel: var inte grabbig! Respekt, respekt och återigen respekt.

Läs även: Michaela Larssons inte helt orelaterade lista på 9 saker män kan göra för feminismen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!