Amber Heard anklagar Johnny Depp för misshandel.

Angela Larsson: "Vi förväntas alltså applådera att Johnny Depp är fri att hitta nya kvinnor att tortera?"

14:25 31 May 2016

När jag gick på högstadiet fanns det en kille med hår alla andra pojkar drömde om. Personlighet värdig en kung. En dag kom hans flickvän till skolan, blå om ögonen och med en ärlig röst som viskade: "Det var han som gjorde det."

I ett samhälle där vi systematiskt prisar män ville ingen tro den slagna kvinnan. Vi ville lita på mannen, lyssna på hjältens ord: "hon hittar på", "jag gjorde det inte". Hon hade upplevt ett trauma utan nåd, men inte ens brutna ben kunde få oss att tro henne.

Under de senaste dagarna har sagan upprepat sig. Amber Heard, snart exfru till Johnny Depp, uppger att han misshandlat henne grovt under deras äktenskap. Foton finns. Hon är rädd, besöksförbud har beviljats. Och media runtom i världen rapporterar om händelsen.

"Amber Heard laughing and smiling just days after accusing Johnny Depp of abuse", rubriksätter Hollywood Life. "Amber Heard is pictured smiling hours after Depp's iPhone attack", rubriksätter Daily Mail. Att en kvinna ler trots hon blivit misshandlad är tydligen något som i media tolkas som att hon ljuger. Eller kanske är det så att oavsett vad hon gör så ljuger hon? 

Istället för att visa foton på hennes sargade ansikte skriver Now This om Depp att "On the bright side, one of Hollywood's top babes is back on the market". Us Magazine citerar en närstående till Depp som hävdar att Amber Heard manipulerat Johnny Depp till att misshandla henne. Som om det, ens om det mot all förmodan skulle vara sant, vore en ursäkt.

Perez Hilton skriver att vi ska fira att Johnny Depp är singel igen med några av hans sexigaste foton. Vi ska alltså applådera att han nu kan leta nya kvinnor att tortera?

En av de bilder som använts som bevisbörda mot Depp.

Vissa påstår att Amber Heard gör detta för att sabotera hans karriär – eftersom vi minns hur förstörda exempelvis Nicholas Cages, Mel Gibsons, Ozzy Osbournes, Mike Tysons, Alec Baldwins, 50 Cents, Sean Connerys och Charlie Sheens blev när det kom fram att även de är kvinnomisshandlare. För bara dagar sedan fotograferades en ledsen Sean Penn mitt i en kram med Charlize Theron, och ömhet uttrycktes för Penn, en man som anklagats för misshandel av sin före detta fru Madonna. Aldrig har Hollywood-männen fått lida av att orsaka kvinnorna som älskar dem lidande.

Dessa män kan vara dina vänner, din familj, dina favoritskådespelare. Faktum kvarstår: de är potentiella mördare. Det första slaget är vägen till det sista. I Sverige mördas sjutton kvinnor om året av närstående män. Mellan 2003 och 2014 mördades över 10 000 kvinnor av sina män i USA.

Allt för att vi som omgivning vägrade inse att killarna med håret vi drömde om visade sig vara allt annat än våra drömkillar.

Utsätts du eller någon du känner för mäns våld mot kvinnor? Ring Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 eller kontakta Terrafem
Läs även: "Hur lär vi män att de inte har rätt till hela världens döttrar?".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!