Adrian Swartz är entreprenören som började sin resa redan på gymnasiet, genom ett UF-företag som sålde grytvantar i silikon. Idag driver han startup-företaget Cruitway, en app vars syfte är att förena studenter med företagare - på ett smidigt och digitalt anpassat sätt.
När den nu 27-åriga Adrian Swartz slutade gymnasiet tog han med sig sitt UF-företag för att driva vidare. Det gick så bra att han fick jobb på UF-kontoret, och därefter fortsatte han sin företagsresa.
– Jag startade en reklam- och innovationsbyrå när jag var 21 år och lärde mig snabbt hur digital marknadsföring fungerar. Jag skapade min egen utbildning genom långa sena kvällar av online-föreläsningar, bloggar, artiklar och att praktiskt testa på allt digital jag kom över. Det jag då lärde mig har jag tagit med mig till Cruitway idag, för att göra det enkelt för våra användare, och att marknadsföra oss på ett på ett effektivt sätt i digitala kanaler.
Hur jobbar ni på Cruitway som inte era konkurrenter gör?
–Vi utmanar rekryterings- och bemanningsföretagen med effektivisering av processen och mer transparens och samarbete med kunden. De traditionella rekryteringsföretagen är såklart duktiga på att hitta människor, men de har inte en egen digital plattform. Hos oss behöver du inget cv eller personligt brev i en pdf-fil, här skapar du din egen profil i appen och ansöker i mobilen. En kund sa att vi var på ett korståg mot cv:t, vilket ju till viss del stämmer.Vi bjuder även in kunden till ett digitalt rekryteringskonto där vi samarbetar hela vägen och har våra egna marknadsförare som hanterar kundens onlinekampanj.
Vad är ditt bästa tips till företag som är i uppstartsfasen?
– I början ska man inte bara tänka på att växa snabbt, utan ännu mer på kvalitén. Att vara företagare kräver mycket tålamod, så ge inte upp på vägen. Bara för att man inte lyckas bli Facebook direkt ska man inte ge upp.
Mycket av Adrian Swartz tålamod och lagbyggande fick han genom idrottsrörelsen. Han jobbade som lagledare och fotbollsdomare redan som 14-åring, vilket enligt honom stärkt hans egenskaper som företagare.
– Det är absolut en bidragande orsak. Just det med att bygga lag är samma tänk i företagande som i idrott. Sen att börja jobba tidigt och få erfarenhet hjälper en att prestera senare i livet. Jag hade haft 8 olika deltidsjobb innan jag fyllde 19 år.
Är det svårt att starta företag medan man pluggar?
– Att passa på under studietiden är klockrent, har du tid över och inte pluggar ihjäl dig, kan du med CSN i ryggen starta upp ett företag. Det viktiga är att ta beslutet och köra. Själv riskerade jag hela mitt sparkonto - det får man vara beredd på.
Ett problem många startups har är att de inte hittar någon relevant investerare. Enligt Adrian Swartz finns det inga genvägar.
– Det finns ingen gyllene nyckel. Ut och jaga, träffa folk, researcha, nätverka. Förvänta dig inte att de kommer till dig och vill investera, du måste själv få saker att hända. Nätverkande har varit en av nyckelfaktorerna i mitt företagande åtminstone.
Hur gjorde ni själva?
– Det första företaget jag startade hade vi inga investerare. Då riskerade jag alla mina sparpengar för att få ihop till ett kapital. Nu med Cruitway tog vi de pengarna jag fick över från mitt förra företag, men efter två år tog vi in en extern investerare som trodde på idén.
Avslutningsvis, vad är ditt bästa, generella tips till studenter?
– Engagera er utanför plugget, det måste inte vara det mest flashiga jobbet, men engagera dig så du får fler perspektiv och ett bredare nätverk. Det kan vara att gå med i nationer till exempel eller ett extrajobb - inte för pengarna, utan främst för att få erfarenhet. Vi tar in två interns varje halvår, som får jobba väldigt praktiskt med att vara en del verksamheten i Cruitway, det är ett fantastiskt sätt för dem att lära sig ännu mer på.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2017.