Pale Honey.

Not too cool for school

10:09 25 Sep 2017

Vi har listat åtta band som alla bildades i skolan.

Många, undertecknad inkluderad, kan skriva under på att högstadie- och gymnasietiden var en enda lång ångestpromenad mot vuxenlivet. Medan vi gick och  tänkte på hur andra såg på oss, hur balla och snygga vi var - var det andra som lade sin tid och tankekraft på att forma någonting av betydelse: kompisgäng senare kom att bli några av Sveriges, till och med världens största band. 

Broder Daniel
Henrik Berggren och Daniel “Hurricane” Gilberts kamratskap går way back. De båda gick tillsammans på Göteborgs högre samskola och bildade 1989 det nu legendariska bandet från Göteborg. Efter ett par år hoppade Håkan Hellström på tåget och resten är, som man brukar säga, pandapopparhistoria.  

The XX
Medlemmarna i elektropop-bandet The XX, Romy Madley-Croft och Oliver Slim, träffades redan som 15-åringar. De började som en duo innan Baria Qureshi (som senare slutade) och Jamie Smith anslöt. Tillsammans har bandet, vars medlemmar alla gick på Elliott School i London, släppt tre studioalbum och fått ett stort genomslag världen över. Jamie Smith har även släppt ett soloalbum under artistnamnet Jamie XX. 

Coldplay
På University Collage London träffades Chris Martin och Jonny Buckland för första gången när de skulle vara med om den, rent objektivt sett, förfärliga insparksveckan. Detta var i september 1996, och senare samma år satte de sina kloka, musikaliska huvuden ihop och började spela musik tillsammans. Nu 21 år senare är Coldplay ett av världens mest kända band. Kanske mest kända är de för sin minst sagt intressanta version av Känn ingen sorg för mig Göteborg på Ullevi tidigare i år.

Pale Honey 
Medlemmarna i det Göteborgsbaserade rockbandet Pale Honey, Nelly Daltrey och Tuva Lodmark, gick i samma klass på högstadiet. När deras före detta mattelärare, som duon själva beskriver som ”en skön snubbe”, gav förslaget att de skulle spela ihop, följde de rådet och började skriva musik. Efter att ha avhandlat en Europaturné efter sitt debutalbum, släpps den 13 oktober deras andra album, Devotion.

Radiohead
På Abingdon School i England, en privatskola för pojkar, träffades medlemmarna som senare kom att bilda Radiohead. Detta var redan 1985, och så sent som 2017 var de ute på en omfattande världsturné där de bland annat besökte Globen för en utsåld spelning. Så nog kan de ännu, rockgubbarna. 

Sugarplum Fairy 
När bröderna Viktor och Carl Norén gick på högstadiet i Borlänge bildade de, tillsammans med skolkamraten Kristian Gidlund, det världskända rockbandet Sugarplum Fairy. Tillsammans har de turnerat och spritt sina garagerockiga toner världen över. Efter att trummisen Kristian Gidlund gick bort 2013 splittrades bandet.

SHY 
Musikskrivarduon SHY träffades när de båda studerade på Musikmakarna i Örnsköldsvik. Tillsammans är medlemmarna SHY Martin och SHY Nodi med i bandet Södra Station och har skrivit låtar som världshiten The Ocean som framförs av Mike Perry. Duon tog tidigare i år emot priset Denniz Pop Awards för deras internationella framgångar.

Bubblare: Nordman
Tyvärr är det inte helt bekräftade uppgifter, men om myten stämmer så träffades bandmedlemmarna Håkan Hemlin och Mats Wester genom Livets hårda skola. Tillsammans sägs de ha vandrat sida vid sida bredvid etablissemanget och gått sin egen väg. Vandrarens väg. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2017.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!