Foto: Magnus Ragnvid.

Clara Henry lär oss hur vi krossar patriarkatet

22:14 14 Nov 2018

Det var kompisen Asta som tände den första gnistan av feminism hos Clara Henry. En gnista som med tiden vuxit till en hel eld av brinnande intresse och engagemang. Efter debuten med boken Ja jag har mens, hurså? från 2015 återkommer nu Clara som författare med Mot framtiden: En simpel guide till att krossa patriarkatet. 

Den som läst Clara Henrys bok om mens kommer att känna igen sig mycket i Mot framtiden. Den humoristiska, personliga och rappa tonen är densamma. Även bokens upplägg med konkreta tips, listor och blandningen mellan historiska fakta och egna reflektioner påminner om debuten.  Men istället för att prata om menskoppar, blåa reklamvätskor och PMS handlar Mot framtiden alltså istället om feminismen och varför den fortfarande behövs. 
— Jag satt och käkade lunch med mina mensbokskollegor från förlaget förra hösten när vi började diskutera feministiska frågor som var aktuella just då, och plötsligt började vi snacka om hur fett det vore att formatera dessa frågor som en peppig handbok. Sen gick jag raka vägen hem och började skriva, berättar Clara. 

I baksidestexten beskrivs Mot framtiden som “en överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället”. Det är nog en beskrivning de flesta kan känna igen sig i och Clara önskar att även om boken är skriven som om läsaren är en person som identifierar sig som tjej så ska den attrahera en bredare målgrupp. Hon beskriver den som en underhållande grundkurs i jämställdhet.
— Undertiteln “ en simpel guide till att krossa patriarkatet” är ju en väldigt ironisk sådan. 

Det finns ju inga enkla vägar till att krossa patriarkatet. Men det är en guide till att kanske komma någon vart. Lite handfasta, roliga, personliga tips till feminister som känner sig trötta och maktlösa inför ett så oändligt stort och strukturellt problem, menar Clara. 

Clara Henry började sin karriär som youtuber och bloggare. Hennes video om julmust blev starten på en spikrak väg uppåt och nu, bara 24 år gammal, har Clara redan hunnit med att bland annat vara programledare för Melodifestivalen, ha ett eget radioprogram i P3, blogga på Nöjesguiden, skriva två böcker och sommarprata i P1. Youtube har hon i stort sett lämnat bakom sig och nu är det istället TV-jobb som lockar mest.
— Jag drömmer om att vara fast programledare för något mysigt litet kulturprogram, berättar hon. 

I slutet av Mot framtiden finns ett kapitel med lifehacks, med andra ord tips och trix för att som feminist navigera sig i samhället. Här finns både konkreta förslag på hur du känner igen och överlistar olika härskartekniker men också vassa comebacks till tröttsamma kommentarer du lätt stöter på om du presenterar dig som feminist. Själv har Clara tröttnat på att förklara sig och orkar sällan ens inleda konversationer med personer som kräver att hon kommer med slagkraftiga argument kring sin feminism. När jag frågar henne varför Mot framtiden är en viktig bok år 2018 vill hon inte riktigt kännas vid beskrivningen. 
— Finns ju hundra böcker som förklarar feminismen, så jag skulle inte säga att min bok är viktig. Jag ville skriva så jag skrev. Men om någon som läser den skulle tycka att den är viktig för dem är det ovärdeligt, menar hon. 

Om hon fick välja ut ett endaste tips ur boken så väljer Clara något som återkopplar till hur hon själv ofta väljer att hantera påstridiga frågor och ilskna nättroll. 
— Det är okej att inte hålla med varann. Både inom feministiska kretsar,  det är helt okej att tycka olika även om båda står bakom samma rörelse, och när det gäller antifeminister. En måste inte utbilda, ta debatten eller övertyga. Det är helt okej att skita fullständigt i sånt. Mycket skönare.

Läs även: Höstens bästa läsning.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.