Höstens bästa läsning 2018

22:16 14 Nov 2018

Elsa Stålner listar böckerna du vill krypa in under en filt med och inte komma ut innan juldagen. 

Jonas Hassen Khemiri, Pappaklausulen, Albert Bonniers Förlag 
Ingen skriver som Jonas Hassen Khemiri. Hans sätt att leka med språket kan ta en stund att komma in i men sen är en fast! Pappaklausulen är mer lättläst och underhållande än tidigare romaner trots att den handlar om något så allvarligt som en familjeuppgörelse. 

Elif Batuman Idioten (ÖversättningAnna Lindberg), Natur & Kultur
Året är 1995 och Selin har precis börjat plugga litteratur och lingvistik på Harvard. Selin är smart, nyfiken och intresserad av allting som är nytt. Däribland epost. När hon tar en kurs i ryska lär hon känna Svetlana som i sin tur sätter henne i kontakt med Ivan. Ivan och Selin börjar skriva långa, pretentiösa mail till varandra men kommer känslorna går att överföra från skrift till fysiskt möte?

Shelia Heti, Moderskap ( Översättning Klara Lindell), Albert Bonniers Förlag
Den här boken undersöker och diskuterar frågan att skaffa barn eller inte. Om att inte vilja begränsa sin frihet och om att vara rädd för det oåterkalleliga i ett sådant stort beslut. Nästan alla kvinnor i åldern 30-40 har någon gång fått frågan om när de ska skaffa barn och de allra flesta har nog funderat i liknande banor som huvudpersonen i Moderskap. En himla viktig bok om ett beslut som alla förväntas ta men få vågar ifrågasätta. 

Läs även: Clara Henry lär oss hur vi krossar patriarkatet.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!