Mats Strandberg.

Författarnas favoriter och framtidsspaningar

13:21 18 Dec 2018

Om du, som vi, tröttnat på att få lästipset ”den där Omgiven av idioter, det är ju verkligen fascinerande!” gör du gott i att stanna till här och ta emot tips från de riktiga proffsen.

Under mitt år som litteraturredaktör på Nöjesguiden har jag intervjuat en hel drös med intressanta författare och fått lyxen att läsa en hög med bra böcker. För att knyta ihop Nöjesguidens litteraturår och samtidigt ge er fler boktips bjöd jag in sex av författarna som jag intervjuat under året att dela med sig av sina favoriter.

Jag frågade dessa stjärnor vilken som var den bästa bok de läst 2018 och vilket boksläpp under 2019 som de ser mest fram emot. Enjoy. 


Hanna Lindberg,
aktuell med spänningsromanen Sthlm Grotesque 

– Providence av Caroline Kepnes. En fantastisk och egensinnig skräckromans-thriller av en av mina samtida favoritförfattare. Fångades också av Lelles smärtsamma sökande efter sin försvunna dotter i Stina Jacksons Silvervägen. Årets debut!

– Björnkvinnan av Karolina Ramqvist. En roman om en föräldralös ung kvinna som följer med sina förmyndare på expedition till Nordamerika på 1500-talet. Och i det Ramqvists egna reflektioner kring Björnkvinnans livsöde och sitt eget skrivande liv. Och min egen bok, så klart! Den tredje thrillern om journalisten Solveig Berg kommer i höst och blir något alldeles extra.


Joel Mauricio Isabel Ortiz
aktuell med debutromanen Sången om en son

– Ingen jämfört med dig - Jonas Brun, för att den var så precist och känsligt utförd med spänning och suggestion. Men måste även få säga Händelsehorisonten av Balsam Karam för att den är i världsklass och så smärtsamt vacker. 

– 2019 ser jag fram emot debutanten Kayo Mpoyis roman Mai betyder vatten


Mats Strandberg,
aktuell med romanen Slutet

– Just nu är jag helt uppslukad av Magnus Västerbros faktabok Svälten, om de extrema nödåren i Sverige under 1800-talet. Det finns gott om speglingar till dagens debatt om tiggare (i det här fallet är "främlingarna" från en annan socken) och idén om att fattiga inte "förtjänar" hjälp, för att de är "fuskare" som inte ska "skämmas bort" genom att "få något gratis". Annars tror jag att en av årets stora läsupplevelser ligger framför mig - har sparat Megan Abbotts nya, Give Me Your Hand, till jullovet.

– En av mina absoluta favoritförfattare, Elizabeth Hand, släpper en ny bok i serien om en av mina absoluta favoritkaraktärer, Cass Neary - och den här boken utspelar sig i Sverige.


Tova Gerge,
aktuell med romanen Pojken  

– Bibeln, för den är så mångröstad, mångtydig och laddad av levda liv.

– Jag vet inte så mycket om 2019 men jag ser fram emot Felicia Mulinaris diktsamling Det som inte kan utplånas för att jag önskar mig en kamp som rymmer både sorg och hopp.


Linda Skugge,
aktuell med Flygfärdig, om när barnen lämnar boet 

– Elis Burraus Karismasamhället. Det kan vara en av de bästa böcker jag läst – någonsin. Så djupt originellt och stilsäkert, exakt det man letar efter i böcker men alltför sällan finner.

– Suzanne Bröggers Koral där hon gör ett slags remix av sina gamla böcker Creme Fraiche, Ja och Transparens. Brögger säger själv att hon ville skriva om sina romaner för att berätta att kvinnor blir sinnessjuka när de blir förälskade.


Jenny Jägerfeld, aktuell med Blixtra, spraka, blända 

– Maggie Nelssons Argonauterna. Jag älskar den! Det är ett slags lyrisk essä, där poesi blandas med forskning och självbiografiska inslag. Hon skriver om kärlek, sex, sexualitet, graviditet, barn, anknytning, kroppar, begär, identitet och relationer på ett sätt jag aldrig läst förut. Det är extremt emotionellt och extremt teoretiskt på samma gång, EXAKT sådant som jag älskar. Teorier och känslor. Och dessutom skrivet med ett fantastiskt finkänsligt och samtidigt skarpt och klart språk. 

– 2019 ser jag fram emot Roxane Gays antologi Not that bad (som då kommer på svenska under titeln Inte så farligt) där hon samlat 30 röster om övergrepp, våldtäkt och sexuelle trakasserier. Hur ska man navigera i våldtäktskulturen? Som man? Som kvinna? Tyvärr extremt aktuell as always. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!