Åsa Kruse är psykolog och möter ofta människor i alla åldrar som genomgår någon typ av livskris. Att i 30-årsåldern bli lämnad är en typ av kris som Åsa upplevde att många sökte hjälp för och där föddes idéen till en bok som skulle kunna fungera som ett stöd efter en separation. Resultatet blev Lämnad, att överleva en oväntad separation som ges ut på Natur & Kultur nu i dagarna.
Ensamheten är något som de flesta upplever som väldigt jobbigt vid en separation. Åsa tror att det i ett sådant läge är väldigt viktigt att få ta del av andras erfarenheter. Därför består Lämnad inte bara av fakta, tips och råd utan också av intervjuer med personer som genomlevt en separation.
— Många frågar efter böcker som stöd i olika sammanhang. Det finns många böcker om separationer men de utgår ofta från när man ska separera i en familj, att skiljas när man har barn etc. Det är en lite annorlunda situation. Böcker generellt är bra som stöd eftersom det är något man kan ha med sig och kunna komma tillbaka till när frågor och känslor ramlar över en. Bra med något som alltid finns till hands menar Åsa.
I Lämnad går Åsa igenom de olika faserna av en separation och i samtal med de intervjuade märkte hon att känslan av skam är ständigt återkommande i berättelserna.
— De allra flesta känner skam, i princip utan undantag, man funderar över vad man kunde eller borde ha gjort som hade förhindrat en separation. Det är en tung och orättvis känsla som man ofta bär på ett tag innan självförtroendet är tillbaka och man inser att skammen är just onödig och oberättigad.
Den främsta anledningen till att Lämnad vänder sig just till personer i 30-årsåldern är att det är en väldigt skör tid för uppbrott. Många kompisar gifter sig och skaffar barn och kanske hade man själv liknande planer som nu krossas. Åsa menar också att en separation i den åldern kan vara den första stora krisen man går igenom och därför blir den ännu svårare att ta sig ur den.
— Det är ju betydligt vanligare än man tror när man just blivit lämnad, med singlar i samma ålder och det finns ju hur många forum som helst för att träffas numera. Vårt vuxenliv bygger vi allt senare, många väntar med barn, man är inte direkt ett ufo om man är singel runt 30 idag, trots att det kan kännas så menar Åsa
I rollen som psykolog anser Åsa att hennes huvuduppgift är att lyssna. På samma sätt som en vän eller en anhörig också kan vara ett stöd bara genom att lyssna och finnas där.
— När man pratar så förstår man hur man tänker och känner, det klargör saker, man får möjlighet att vända och vrida på olika situationer, reaktioner och perspektiv. Jag kan också lugna när det gäller den rädsla många känner inför sina reaktioner, normalisera detta. Jag kan inte erbjuda några enkla lösningar eller ta bort sorgen, utan mest ställa lite frågor som hjälper till att utforska hur man känner och tänker.
Det är omöjligt för Åsa att säga hur lång tid det tar att komma över krisen i att bli lämnad. Processen ser olika ut för olika personer men en sak som Åsa kan lova är att känslor hela tiden förändras och att de känslorna man har precis efter ett uppbrott byts ut till andra känslor med tiden.
För den som just nu befinner sig i en kris på grund av separation skickar Åsa med följande tre tips från boken:
-
Sök stöd hos nära och kära, isolera dig inte, ta dig över det motstånd det kan innebära att ta dig ut i sociala sammanhang. Man behöver olika saker vid olika tillfällen – ibland att få prata och älta, ibland bara att få sällskap av någon, ibland att aktivera sig med något som får en att fokusera på annat en liten stund.
-
Kom ihåg att känslor inte är farliga – alla reaktioner är normala i en kris. Känslorna kan växla snabbt och vara förvirrande men kommer att lägga sig. Att det känns såhär just nu innebär inte att det kommer att göra det resten av livet. Håll ut – det går över.
- Håll igång din vardag med struktur och rutiner, det mår du betydligt bättre av än att dra dig undan och tillbringa dagen med ett täcke över dig i ett mörkt rum.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2019.