Bråkrecap: Svenska Akademien

09:49 10 Apr 2018

De Aderton har blivit Paradise Hotel. Så här gick det till när företrädarna för snille och smak öppnade Pandoras ask.

Fredagen den 6 april blev en nattsvart dag i Svenska Akademiens historia. På förmiddagen gick Klas Östergren ut i Svenska Dagbladet och sa "I’m leaving the table, I’m out of the game". Strax därpå lämnade även Kjell Espmark och Peter Englund sina bo... stolar. De tre musketörerna avgick i protest mot att ledamoten Katarina Frostenson får sitta kvar i Svenska Akademien efter en intern omrösting om hennes vara eller icke-vara, när en utredning visat att hon gjort sig skyldig till sekretessbrott genom att vid upprepade tillfällen ha läckt Nobelpristagaren i litteratur i förväg. Mycket tyder dessutom på att det spelat roll att hon är gift med den metoo-anklagade kulturprofilen, som vi kan kalla Jean-Claude Arnault eftersom det är precis vad han heter.

Avhopparnas avskedsbrev var dock som Alex Schulman konstaterade i sin söndagskrönika "oroväckande diffusa för att komma från språkmänniskor":

"När det så blivit dags att dra slutsatserna av den utförda advokat­utredningen har majoriteten i sina avvägningar, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslutningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete", skrev Peter Englund i sin blogg.

"Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet – då kan jag inte längre delta i arbetet", skrev Kjell Espmark till Dagens Nyheter. 

"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet", skrev Klas Östergren till SvD.

I helgen gav sig dessutom ingen mindre än kung Carl XVI Gustaf in i matchen, då han berättade för SVT att han i egenskap av Svenska Akademiens beskyddare träffat Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.
– Jag håller mig informerad, vi hoppas ju på att det här kommer att kunna lösa sig, sa kungen till SVT.

I tidigare nämnda krönika skriver Alex Schulman att vi står inför en "magnifik galenskap" nu när "virrpannan" kungen ska gå in och styra upp Svenska Akademien.

"Kan inte kungen göra det enda rätta och sparka ut de resterande ledamöterna, upplösa hela gänget. Han kan ta hand om Nobelpriset själv. Jag vill se honom komma ut från den där porten inför världspressen, med liten manuslapp i hand och förkunna: ”Nobelpriset 2018 går till Lars Kepler.” Det är genialt på ett sätt, för det skulle ta både Akademien och Nobelpriset närmare folket", skriver Alex Schulman.

9 april

På måndagen kunde Aftonbladet avslöja att spelbolaget Unibet inlett en utredning om spelfusk efter att det enligt tidningens källor finns misstankar om att Jean-Claude Arnault satsat och vunnit pengar på nobelpristagarna i litteratur.

10 april

På tisdagsmorgonen publicerade Expressen Kultur en debattartikel från Akademiens ledamot och tidigare ständige sekreterare Horace Engdahl. Trots att rubriken är "Jag förfäras över råheten i Akademiens maktkamp" börjar ingressen: "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Horace kallar Östergren, Espmark och Englund "en klick dåliga förlorare" som "dessutom inte på allvar vill släppa taget om sina kära akademifåtöljer".

Han skriver också att de tre ledamöternas brott är grövre än Katarina Frostensons eftersom Akademiens ledamöter varit överens om att resultatet av utredningen som låg till grund för omröstningen skulle hållas hemligt och att "denna sorts indiskretioner skadar Akademien långt mer än ett eller annat Nobelprisbeslut som sluppit ut några dagar för tidigt". Horace hävdar att splittringen inom Akademien är ett bevis för att Sara Danius är den mest misslyckade sekreteraren på 232 år.

Kjell Espmarks Paradise Hotel-retorik
Ett par timmar efter att artikeln publicerades gav Kjell Espmark svar på tal i en intervju med Aftonbladet. Hans retorik var till hälften importerad direkt från Paradise Hotel.
– Det är det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv, säger han.

Aftonbladet skriver att han svurit ed på att inte prata offentligt om vad som sagts på Akademiens sammanträden "men vad han tycker om Horace Engdahl håller han inte inne med".
– Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen. Att han angriper mig personligen kan jag ta, men det här är något helt annat. Det är bara falskt, hemskt, säger Kjell Espmark.

Expressen konsulterar GW
Det var väl bara en tidsfråga när Expressen skulle konsultera Leif GW Persson. 
– Sara Danius är inte den sämsta ständiga sekreteraren, Horace Engdahl själv är väl en stark kandidat, säger GW till tidningen.

GW ställer sig på de avhoppande ledamöternas sida.
– Det enda vettiga och självklara rent juridiskt i det här sammanhanget vore att Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Men hon är ju jättekompis med bland andra Horace, säger han.

Läckberg lackar
Under dagen har flera kända ansikten opponerat sig mot Horace beskrivning av Sara Danius. Bland andra gymnasieminister Anna Ekström.
– Det är helt häpnadsväckande. Det är obegripligt om man inte tillämpar ett maktperspektiv från mellanstadiets skolgårdar, sa hon inför pressuppbådet i riksdagen.

Även deckardrottningen Camilla Läckberg har tagit till orda.

"Men baxnar så över Horace Engdahls attack på @saradanius (Expressen) så jag faktiskt finner mig själv (nästan) mållös. Och med tanke på hur djupt insyltad Horace verkar vara i Arnaud-härvan så känner jag personligen att han kanske skulle gagnas av att kliva ner från sina höga hästar och se över sin egen roll och beteende. Och faktiskt ha vettet att hålla tyst om han inte har något bättre att säga än det han ger uttryck för i sin krönika. En högst orättvis attack på Sara Danius som pga Arnaud fått den värsta krisen sedan akademien och Rushdie i sitt knä. Från en gubbe som verkar tycka Arnaud varit ett prima mansexemplar.
Just nu skulle jag vilja ha en sån knapp som i Wordfeud. Där man trycker och vips byter ut alla brickor. För detta börjar urarta till en pinsam, löjlig och ovärdig sandlåda. Och detta ska föreställa den ”fina” och ”högre stående” delen av den litterära världen? Really??  #BackaSaraDanius", skriver hon på Instagram.

Ebba Witt-Brattström rör om i grytan
Nu har Horace Engdahls ex-fru Ebba Witt-Brattström kommit för att röra om i grytan. För Kulturnyheterna berättar hon att Horace avslöjade för henne vem som skulle vinna Nobelpriset i förväg varje år.
– Jag kan bara tala utifrån min erfarenhet av sexton år som ledamotsledsagare som det heter, och min uppfattning är att det var många fler av oss som visste. Men vi läckte inte, säger hon till Kulturnyheterna.

På eftermiddagen rapporterar Aftonbladet att ledamöterna som röstat för att inte utesluta Frostenson (som tidningen gett dett svängiga namnet Frostensonfalangen) haft ett möte med kungen. Någon direkt information om vad som sagts på mötet har inte läckt ut.

11 april

Zenbuddhism, semlor och "Gittan Jönsson"
Nu börjar det nästan bli för konstigt. I en artikel i Expressen som handlar om hur Sara Danius har splittrat Akademien genom att testa semlor i Dagens Nyheter och gå in i karaktären "Gittan Jönsson" under Akademiens sammanträden pekas ledamoten Anders Olsson (som tillhör Frostensonfalangen) ut som den som ska kunna lösa hela konflikten, vad det verkar enbart baserat på att han mediterar varje morgon.

"Poeten Anders Olsson inleder varje morgon med en tio minuter lång zenbuddhistisk meditationsövning. Källor nära Svenska Akademien framhäver 68-åringen på stol nummer fyra som den med störst chans att medla i det krig som just nu pågår för öppen ridå i Svenska Akademien", skriver tidningen. 

Tilltron Expressen tillskriver zenbuddhismen måste vara meditationsteknikens största landvinning på länge. Men ni kanske är kvar i det här med "Gittan Jönsson"? Lugn, det kommer. Det är tydligen en karaktär Sara Danius går in i "inte bara under möten med Svenska Akademiens ledamöter utan även i externa möten och i personalmöten". 
– ”Gittan Jönsson, mitt alter ego, chef för Skånska forskningsrådet, henne tar jag fram flera gånger i veckan. Hon är en blond valkyria med stort, hårdsprayat hårsvall och rejäla skor, och har samma handväska som Margaret Thatcher. Jag kom på Gittan för två år sedan. Hon är ostoppbar och påfrestande, och väldigt intresserad av Öresundsbron... för den leder till Kontinenten! Gittan vurmar för allt kontinentalt, berättade Sara Danius för Aftonbladet år 2013.

En källa som enligt Expressen har "god insyn" hävdar att Gittan Jönsson inte riktigt har gått hem i Svenska Akademien.
– ”Gittan” har ett rundare språk än Danius och första gångerna kanske man skrattar lite. Men det är ju svårt att föra protokoll när hon går från att vara Sara Danius till ”Gittan”. Vad skriver man? 

I artikeln uttalar sig dessutom Ebba Witt-Brattström, som säger att konflikten är "bättre än Netflix".
– Det som senast har hänt, det är väl sista striden. Lag Engdahl mot lag Danius. Det är kulturmannens sista, desperata fäktande mot kulturkvinnan. Det är vad vi ser. Det är helt magiskt tycker jag. Väldigt uppiggande. Bättre än Netflix, säger hon.


 

Kvinnohat eller vänskapskorruption?
Ebba Witt-Brattström medverkade även på länk i Aftonbladets Morgon, där hon sa att Horace Engdahls utspel har mycket att göra med att Sara Danius är en kvinna. Men det köpte inte Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.
– Jag tycker att det är en lite för enkel analys. Vad man ser att Horace gör här är att han lägger upp hela sitt hjärta för en annan kvinna, nämligen Kataria Frostenson. Han rider ut till hennes försvar. Han gör det så att han snubblar och slår sönder pannan på vägen för att försvara henne. Problemet för Sara Danius i Horace Engdahls ögon tror jag är att hon inte har försvarat hans entourage.
– Jo, men absolut, Åsa Linderborg, men det är ju gentlemannen, kavaljeren, som försvarar en värnlös kvinna. Det har vi ju sett förr. Vad det handlar om här är att Sara Danius har en annan framtoning. Hon är inte den som söker sig som en dununge till pappafamnen, sa Ebba-Witt Brattström innan hon blev avbruten av programledaren Claes Åkesson.

Efter att Ebba blivit bortkopplad sa Åsa Linderborg att hon inte tror att konflikten har något med kvinnohat att göra, utan att den beror på gamla vänskapsband inom Akademien.


 

Guillou rasar
På onsdagsmorgonen var Jan Guillou och Lena Andersson inbjudna till P1 Morgon för att diskutera skandalen. Jan Guillou gjorde gällande att det som pågår just nu riskerar att rasera Sveriges anseende internationellt. 
– Nobelpriset i litteratur är världens mest kända pris och det betyder mycket för Sverige som ren PR. När ledamöterna i Akademien gör sig löjliga skapar det ett löjets skimmer över Nobelpriset. Som medborgare tycker jag det är förfärligt att så hyllade och  privilegierade personer skämmer ut sig så förbaskat. De uppträder som femåringar i sandlådan, sa Jan Guillou i programmet.

Lena Andersson tror likt Expressen på Anders Olsson och hans zenbuddhistiska lugn.
– Jag tror inte de låter sig styras av medierna, utan ju mer det pressas på, desto mindre kommer de att följa det som sägs där. Jag tror att fraktionen kommer att vinna och att Anders Olsson tar över som ständig sekreterare i Akademien, sa hon.

Kungen hotar med att vidta åtgärder
Kungen har uttalat sig igen (hans majestät alltså, inte Jan Guillou)! Han tycker att ledamöterna ska skärpa sig.

"De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna. För ledamöter av Svenska Akademien måste ansvaret för institutionen alltid komma i första hand", skriver kungen i ett pressmeddelande.

Kungen verkar dessutom beredd att vidta åtgärder.

"Det är min bestämda uppfattning att monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde", skriver han också.

Horace ledsagare ger sig in i debatten
Dagens Nyheters litteraturkritiker och Horace Engdahls nuvarande flickvän Stina Otterberg har skrivit en debattartikel där hon tar Katarina Frostenson i försvar och hävdar att Frostenson utsätts för dubbelbestraffning. 

"Både som feminist och på ett allmänmänskligt plan menar jag att det är ytterst problematiskt att Frostenson nu utsätts för en dubbelbestraffning i form av a) skuld- och skambeläggande för det hennes make anklagas för, och b) krav på uteslutande ur den arbetsgemenskap hon ingår i och där hon varit en avgörande och viktig kraft inte minst när det gäller att ta fram Nobelpristagare. Man kan tillägga en kategori c) som handlar om uteslutning ur samhället. Det har i praktiken redan genomförts eftersom Frostenson sedan i höstas inte orkat leva kvar i Sverige."

Otterberg skriver att frågan om Frostensons vara eller-icke vara borde varit avgjord i och med Akademiens interna omröstning.

"När jag ser mig omkring är det som att media och den folktribunal som tar sig allt större plats och talar med allt gällare tonläge tillsammans dansar en vild och segerviss dans med det enda målet att göra Katarina Frostenson till våroffer. Det är ett skrämmande skådespel att betrakta. En uråldrig ritual som inte hör hemma i ett förnuftssamhälle. Det är bara några veckor sedan Benny Fredriksson tog livet av sig. Men de som dansar kan visst inte sluta. Räcker det inte nu? Den här gången finns fortfarande chansen att välja ett annat slut på berättelsen". 

Jean-Claude Arnault: "Dumheter"
På onsdagseftermiddagen kommenterade Jean-Claude Arnaults advokat Ekobrottsmyndighetens beslut att inte inleda en förundersökning kring ekonomisk brottslighet mot företaget som Jean-Claude driver tillsammans med Katarina Frostenson.
– Jean-Claude sa: "Det har inte begåtts de felaktigheter som påstås. Det är dumheter". Men det är klart att det är jobbigt för honom att man ideligen försöker hitta saker att komma åt honom med. Det är klart att det känns jobbigt. Nu hoppas vi att den saken är borta och att det lilla som finns kvar reds ut och att stormen därefter blåser över. Så att han får lite lugn och ro snart, sa hans försvarsadvokat Björn Hurtig till Expressen.



Peter Englund: "Vi är inte KGB"
Samma eftermiddag sändes ett radioinslag där Kulturnytt försökte gå till botten med läckorna kring Nobelpriset. Inslaget handlar om hur oddsen på att 2008 års pristagare Jean-Marie Gustave Le Clézio störtdök inför tillkännagivandet. Peter Englund blev intervjuad och berättade att säkerhetsrutinerna skärptes efter 2008. 
– Det byggde delvis på eget ansvar. Vi var Svenska Akademien, inte KGB, man kunde inte ha alltför mycket kontroll.

Han sa att det uppenbarligen fanns en läcka då, men att han inte vet vem det var.
– Nej. Horace Engdahl vet men vill inte säga det.

Nobelstiftelsen: "Förtroendet är skadat"
På kvällen skickade Nobelstiftelsens styrelse ut ett pressmeddelande där de konstaterade det uppenbara: att deras förtroende för Svenska Akademien är skadat. 

"Det är oundvikligt att en svår kris hos en prisutdelande institution också skadar Nobelprisets anseende. Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada. På vilket sätt det som nu sker kommer att skada Nobelpriset går ännu inte att överblicka. [...]

Det tar lång tid att återupprätta ett skadat förtroende. Svenska Akademiens ledamöter måste nu sätta sitt uppdrag framför enskilda intressen för att återställa förtroendet för Akademiens viktiga arbete med Nobelpriset i litteratur”
, står det i pressmeddelandet.



"Jag röker, ni kommer att dö!"
Några timmar senare samlades Svenska Akademien i Börhuset i Gamla stan för att dela ut sitt nordiska pris till Agneta Pleijel. Kristina Lugn blev omringad av journalister när hon anlände, men hon vägrade att svara på deras frågor. Hon viftade bara med en cigarett och skrek "Jag röker, ni kommer att dö!".  (Se klippet här)


Horace Engdahl lämnade tillställningen direkt efter prisutdelningen. På vägen ut fick han frågan om vad som kommer att hända med Svenska Akademien nu.
– Fråga någon som vet, svarade han.



Däremot stannade Camilla Läckberg, som var en av de inbjudna gästerna, snällt och svarade på pressens frågor.
– Jag tycker att man bör ge Sara Danius sitt fulla stöd i att hjälpa alla att vuxet lösa situationen. De har ett mandat från både svenska folket och från kungen att följa de stadgar som finns, att man inte ska uttala sig om det som försiggår inom Akademien till exempel, och som jag tolkar det, att man ska lösa stridigheter internt. Jag tycker helt enkelt att man ska följa stadgarna, de regler som finns, sa hon.

Vi är många som följer turerna kring Akademien girigt. Men Linda Bengtzing låter sig inte imponeras. Frågan är VAD hon tycker är intressant att engagera sig i om inte det mest kompletta kulturbråket i modern svensk historia duger. Jag menar: de välformulerade men taktlösa glirningarna, att en hel arbetsplats – som är tänkt att bestå av Sveriges värdigaste personer – har kantrat, det fiffusa hotet om att kungen ska bestämma något, oklart vad, för första gången i sitt liv och faktumet att vartenda högdjur inom svenskt kulturliv är engagerat. What's not to like?

Det var allt för tillfället. Glöm inte att ALLT kan hända i Svenska Akademien.

12 april

På torsdagsmorgonen publicerade Expressens kåserisida Ankan sina nya önskeledamoter. Senare på dagen publicerade tidningens krönikör Cecilia Hagen sin önskelista, som något överaskande innehöll Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

"Filip Hammar, en något skrämmande kreativ, pigg och energisk tv-programledare. Men filmen ”Tårtgeneralen” akademikvalificerar.
Fredrik Wikingsson, se ovan",
skriver hon.

Sara Danius avgång
På eftermiddagen höll Svenska Akademien en tre timmar långt möte. Efteråt meddelade Sara Danius att hon avgår.
– Jag hade gärna fortsatt med det finns ju annat att göra i livet, sa hon när hon mötte pressen utanför.

Därefter meddelade ledamoten Anders Olsson att även Katarina Frostenson lämnar Akademien.
– Jag tror att vi alla förstod allvaret i situationen som vi befinner oss i. Vi blev tvungna att ta en kompromiss, ta ett steg tillbaka. De som tidigare försvarat Katarina Frostenson tog ett steg tillbaka och Katarina gick med på att avstå sina uppdrag inom Akademien. Sedan fanns det en förtroendekris som vi också försökte lösa genom att Sara Danius nu avgår, sa han.

På kvällen medverkade Horace Engdahl i SVT Opinion (!) där han kommenterade dagens händelser.
– Vi kunde konstatera att det uppstått en spricka i Akademien som var så pass bred och så omöjlig att fortsätta med att det behövdes något alldeles radikalt för att skapa en ny början så vi ska kunna läka ihop Akademien igen, sa han i programmet.

13 april



Aftonbladet konsulterar GW

Knappt en timme efter midnatt publicerade Aftonbladet årets kanske mest citattäta intervju. I den tog Leif GW Persson heder och ära av hälften av ledamöterna som fortfarande sitter kvar.
– Ett problem är att det är ytterst få av dem som kan skriva. Göran Malmqvist och Sture Allén, de har ju aldrig åstadkommit en begriplig berättelse i hela sina liv. De måste sitta där av skäl som jag inte riktigt förstår. Och Horace Engdahl, ja det är den mest pretentiösa kåsören som svenskt kulturliv någonsin har beskådat. Men att han skulle ha gjort betydande bidrag till vår litteratur, det har jag väldigt svårt att tycka faktiskt.

Han kommenterade även faktumet att Akademiens direktör (och zenbuddhist) Anders Olsson tillfälligt tar över efter Sara Danius med den roligaste förolämpningen jag hört på länge.
– Han har väl ungefär lika mycket ryggrad som ett vanligt ostron så det blir säkert alldeles utmärkt. Ja, det är verkligen en ledargestalt i ett skarpt läge, sa GW.

Han tror inte att fler ledamöter kommer att lämna sina stolar.
– Du ska vara klar över att de som sitter där fortfarande, de skulle ju inte ha råd att leva som de gör om de inte satt i Akademien. Ingen av dem, eller i alla fall ytterst få utav dem, skulle kunna försörja sig av eget arbete. De säljer inga böcker och har inga särskilda kunskaper som gör att andra uppdragsgivare sliter i dem. Men då har de Akademien, en alldeles egen liten värmestuga som tar hand om dem. Och det ska nog mycket till innan man lämnar den.

Samtalet med kungen (fortfarande inte Jan Guillou)
I P1 Morgon berättade Anders Olsson att samtalet med kungen låg till grund för kompromissen att låta både Sara Danius och Katarina Frostenson lämna Akademien. 
– Jag kom på den idén efter ett samtal med kungen i tisdags. Jag tror vi delade synen på Akademien just nu, att vi har två stora problem. Det ena är naturligtvis hur vi ska lösa Frostenson-problemet. Det andra är en förtroendekris som har skakat Akademien.
– Jag vill inte säga att det var kungens råd, men det var samtalet med kungen som pågick i en timme som ledde fram till det här inom mig. Men vi delade samma analys, sa Anders Olsson i programmet.

Kungen tar Anders Olsson i örat
Senare på fredagmorgonen kom rapporter om att Anders Olsson blivit uppkallad till slottet efter sina uttalanden i P1 Morgon. Kungen vill nämligen inte kännas vid att han skulle haft med Sara Danius avgång att göra.
– Ja, kungen har just nu ett informationsmöte med Anders Olsson. Kungen vill efter gårdagens två avhopp ha rätt fakta upp på bordet.
– Kungen har inte varit delaktig i Sara Danius avgång. Det stämmer inte överhuvudtaget, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

Knytblus för Sara Danius
På fredagen laddade flera kända personer upp bilder där de bär Sara Danius signaturplagg knytblus under #knytblus. Bland andra Alice Bah Kuhnke, Annie Lööf och Peter Englund (den senare heter tydligen historiker_peter_englund på Instagram. Cute!).




Linda Bengtzing verkar ha ändrat sig
Från att ha tyckt att drevet kring Svenska Akademien var lika intressant att engagera sig i som den blå kuken på Kungsholmen "dvs inte alls" har Linda Bengtzing nu gått till att bära knyblus.


David Lagercrantz vill lägga ner Svenska Akademien 
Till Dagens Nyheter säger David Lagercrantz att Svenska Akademien borde läggas ner.
– Nu kollapsar allting och narcissistiska karaktärer vill göra utspel och synas på ett sätt som är bortom allt förstånd. Det är klart man ska hylla Sara Danius, och det är hemskt att kvinnor offras, men det här handlar om en hel styrelse och en hel akademi som brustit totalt. De beter sig som narcissistiska barnungar. Vi har ett helt samhällsklimat, inte bara Akademien som är pennalistiskt. Sociala medier-pöbeln har smittat av sig på dem som det minst av allt bör smitta av sig på. Det är samma förhöjda tonläge vi ser, säger David Lagercrantz. 

På tal om det här med narcissistiska karaktärer är David Lagercrantz den enda kända person jag intervjuat som efter intervjun frågat om jag inte vill ta en liten selfie också. Slänger med den som en liten bonus.

Cissi Wallin arrangerar knytblusmanifestation

På fredagseftermiddagen startade Cissi Wallin ett Facebookevent för en knytblusmanifestation utanför Svenska Akademiens sammanträde i Börshuset torsdagen den 19 aril.

"Låt oss ses samtidigt, utanför Börshuset på Stortorget, iklädda knytblusar och visa vårt missnöje med att fokus förskjuts från misstänkta mäns brott till en kvinnas förmåga. Ska kvinnorna avgå - ska också alla män avgå för att kunna göra en ordentlig genomlysning och vädra ut alla unkna värderingar", skriver hon i eventet.

Sara Danius uttalar sig
I ett skriftligt uttalande till TT berättade Sara Danius om sin avgång.

"Svenska Akademiens direktör Anders Olsson och med honom ett antal andra ledamöter meddelade mig vid sammankomsten i går kväll att de saknar förtroende för mig som Akademiens ständiga sekreterare.
Av detta tar jag konsekvenserna och lämnar mitt ämbete. Till följd av detta lämnar jag också min stol i Akademien
", skriver hon bland annat.

Kristina Lugn: "Det hamdlar inte om att Sara Danius är kvinna"
Kristina Lugn tror, i motsats till den allmänna opinionen, inte att Sara Danius haft det svårare på grund av att hon är kvinna.
– Faktum är att jag inte tror det, men det får man väl inte säga. Jag känner inte att männen i Svenska Akademien och jag själv har den synen på kvinnor. Det kan jag inte säga även om det vore jättebra om jag sade det, sa hon i radioprogrammet Studio Ett.

Till Expressen sa hon att hon inte tror att kungen har med Sara Danius avgång att göra.
– Jag tror att Kungen har förtroende för oss, men det får du fråga Kungen om för det har han inte sagt till mig. Vi pratar sällan nu för tiden.

Björn Ranelid: "Avgå alla"

På kvällen medverkade Björn Ranelid i Aktuellt. Där sa han att hela Akademien bör avgå.
– Sedan känner jag en stor sorg och ett stort mått av vrede över att Sara Danius lämnar. Den som skulle kunna stå för förnyelse och transparens är den som får lämna. Samtidigt får människor som uppfört sig fruktansvärt illa sitta kvar.

Men förnekade att han själv vill väljas in i Akademien.
– Svaret är absolut nej, jag är alldeles för känd. För mycket känd, berömd och älskad.

16 april

Kjell Espmark rasar mot Horace

Efter en relativt lugn helg utåt sett (Akademien höll förvisso ett krismöte) är konflikten igång igen. På måndagen krävde 100 forskare Akademiens avgång i en debattartikel i Dagens Nyheter. Senare på dagen skrev Kjell Espmark ett mejl till Svenska Dagbladet där han uppmanade Horace Engdahl att lämna sin stol.

"Just nu är det en ömtålig fas där de goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka. Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien", skrev Kjell Espmark.

Kristina Lugn rasar mot Alice Bah Kuhnke
I ett mejl till Kulturnyheterna ifrågasatte Kristina Lugn Alice Bah Kuhnkes beslut att bära knytblus till stöd för Sara Danius.

”Jag tycker – det är väl? – ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister. Hon har inte ens försökt få faktaunderlag, såvitt jag vet. Det måste – förhoppningsvis – vara ett allvarligt tjänstefel”, skrev hon.

Kristina Lugn hävdade att Alice Bah Kuhnke bedriver en "opinionsbildande kampanj" som kan liknas vid mobbing.

”Jag är också en kvinna, om ni inte märkt det. Jag tror att det är meningslöst att jag försöker svara på frågor när den ledande folkvalda makthavaren agerar på det sättet”, skrev hon också.

Uppdatering: Fan, jag orkade inte slutföra det här. Det hände för mycket och gick från att vara jättespännande till att vara tröttsamt och yada yada yada. Men det som hände på slutet var i alla fall att det arrangerades en knytblusdemonstration, kungen gick in och ändrade stadgarna så att det numera går att lämna Akademien och Nobelprisutdelningen sköts upp till 2019.
 

Sista ordet är med all sannolikhet inte sagt. Texten uppdateras när det finns nyheter att rapportera. Har vi missat något? Låt oss veta i kommentarsfältet.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar