Bäst just nu: Scen, oktober 2015, Göteborg

14:00 23 Sep 2015

Äntligen! Oktober är teaterårets höjdpunkt. Premiärerna växer som ogräs, ett välkommet sådant efter flera månader av sommartorka. Här är fem av de mest intressanta föreställningarna i Göteborg med omnejd!

1. Himmel över Göteborg
Angereds Teater, den 9 oktober–4 december. 
Regissören och manusförfattaren Nicolas Kolovos har här dramatiserat Wim Wenders kultfilm Himmel över Berlin (1989), och förlagt den till nutid i Göteborg. Med cirkus, dans och nyskriven musik berättas historier om flykt, nystart och kärlek inspirerat av livet och den verklighet som just nu pågår utanför teaterns dörrar, såväl lokalt i Angered som i världen i stort. 

2. Hamlet – live på Bio Roy
Bio Roy, den 15, 19 och 25 oktober.
Det här är ett lite okonventionellt men roligt tips för alla oss som älskar teater! Skådisen Benedict Cumberbatch – ni vet, Sherlock - har tillfälligt återvänt till teaterscenen och spelar under hösten Hamlet på The Barbican Theatre i London. Det är den snabbast säljande teaterföreställningen någonsin i London (!) och den är såklart slutsåld under hela spelperioden. Här kommer Lilla London in i bilden: fina Bio Roy livesänder vid tre tillfällen pjäsen med svensk textning. Teater på bio, varför inte? 

3. Schaktet
Masthuggsteatern, spelas till den 2 december.
”Höstens mest samtida föreställning”, så marknadsför Masthuggsteatern denna prisbelönta, en timme långa, pjäs. Och handlingen bär verkligen på en kuslig aktualitet.  Ett gäng turister besöker den tyska staden Dresden och försöker förstå vilka spår Andra världskriget har satt i den tyska folksjälen. Historielöshet, nazism, nationalromantik,  allt vänds och vrids på i en tid då människor åter igen ropar  ”Ausländer raus” på gatorna i Tyskland. 

4. Dödsängel. 
Teater Jaguar, den 26 september–5 november. 
Teater Jaguar är mest kända för sina barn- och ungdomsföreställningar, men i höst börjar de även spela teater för vuxenpublik. Först ut är Dödsängel, en monolog i tre akter, där vi får följa med tre olika personer, i olika situationer, länder och tidpunkter: Auschwitz 1944, Buenos Aires 1979 och Göteborg 2015. 

5. Kunskapens frukt
Borås Stadsteater, den 26 september–30 oktober.
Att sätta upp en föreställning av Liv Strömquist är inte direkt det mest radikala en samtida svensk teaterscen kan göra. Alla älskar Strömquist, och såväl publiksuccé och kritikers hyllningskörer är hyfsat givna, iallafall om du tittar på de senaste årens pjäser baserade på hennes serieböcker. Den här gången är det Strömquists senaste seriealbum Kunskapens frukt (2014) som intar teaterscenen. Här får du reda på allt du redan vet och inte vet om det kvinnliga könsorganet, till exempel görs det upp med ämnen som pms och skam. Känner du att Borås är väl långväga, kan du vänta till december, då föreställningen sätts upp på Backa Teater. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!