Foto: Annika Von Hausswolff

Bäst just nu: Konst, oktober 2015, Göteborg

14:03 23 Sep 2015

Du vet den där känslan när du väl tar dig ut ur sängen och gör något vettigt med dagen? Embrace it! Här är fem konstutställningar värda att lägga energi på i höst. 

1. Annika von Hausswolff
Konstepidemin, den 3 oktober–25 oktober.
Fotografen och göteborgaren Annika von Hausswolff använder sig av fotografi som både teknik och teori, och arbetar kring teman som identitetspolitik, psykoanalys och maktstrukturer. Den här utställningen har skapats i dialog med Klas Eriksson, som ofta arbetar ur ett populärkulturellt perspektiv.

2. Ilkka Suppanen
Röhsska museet, invigning den 5 november.
I samband med prisutdelningen av prestigefulla Torsten och Wanja Söderbergs pris ställer vinnaren, den finska formgivaren Ilkka Suppanen, ut på Röhsska. Han är framför allt form-givare åt möbler och lampor, otroligt populär internationellt och har bland annat gjort möbler åt prestigefulla designerföretag som Marimekko och Artek. Det är bara att glida bort till Röhsska i höst, och drömma sig bort till en värld där du har råd att skaffa dig en av hans supersnygga fåtöljer. 

3. H0ST 
Olika platser i Göteborg, pågår till och med den 1 november. För mer information se h0st.se.
I det här flummiga men härliga projektet får du som besökare koordinater till en viss plats, går dit, kopplar upp din mobil eller dator mot en server och får då en lokalt förankrad konstupplevelse. Bland annat finns utställningar i Hammarkullen, vid Klippan och på Lindholmen, ungefär en vecka på varje plats. 

4. Jag är från Palestina
Hagabion, den 3–9 oktober.
Fotografen, journalisten och filmaren Kholod Shaban från Gazaremsan har levt på flykt hela sitt liv. I dag bor hon i Göteborg och söker asyl i Sverige. I utställningen Jag är från Palestina visar hon ett urval av sina egna och andras fotografier, framförallt vill hon ge en ny bild av kvinnors liv och villkor i Palestina. 

5. Soundwaves
Älvsnabben, den 26 september, samt den 3 och 10 oktober.
Att åka båten Älvsnabben mellan Klippan och Lilla bommen är ofta härligt i sig, men i höst är det också en renodlad konstupplevelse. Under ett par lördagar presenterar några Valandstudenter ljudkonst ombord på båtarna, där du som passagerare får låna hörlurar och spelare på plats. Varje ljudstycke är lika långt som det är mellan hållplatserna – fyra, fem, sex minuter. Släpp snapchaten ett tag och passa på att hänga med i ljudliga berättelser, bland annat om Göteborgs hamnhistoria! 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2015.